Olika sätt att bli behörig

Saknar du behörighet för att läsa en YH-utbildning? Att ansöka till en yrkeshögskoleutbildning och räknas som behörig skiljer sig från hur det går till på universitet eller högskola – här är möjligheterna många fler. För att bli fullt behörig hos oss finns det olika tillvägagångssätt.

1. Komvux

Om du saknar kurser som ingår i behörighetskraven kan du läsa in dessa genom komvux! Så här gör du för att visa för oss att du ska läsa in kursen du saknar:

 1. Ansök till en YH-utbildning hos oss. Sätt status ”kompletterar senare” i din ansökan och skriv att du avser att läsa in kursen genom komvux.
 2. Kontakta din hemkommun och anmäl dig till den kurs du vill läsa.
 3. När du är godkänd i kursen laddar du upp ditt intyg på ”mina sidor” på yh-antagning.se. Då kan vi behandla din fullständiga ansökan!

2. Reell kompetens

Har du inhämtat kunskap genom arbetslivserfarenhet eller läst andra kurser som motsvarar kurser som ingår i behörighetskraven? Om du anser dig besitta rätt kompetens trots att du saknar formell behörighetskravet kan du ansöka med reell kompetens. Då bifogar du betygshandlingar samt intyg och en beskrivning av din reella kompetens under ”övrigt” i din ansökan. Därefter kommer vi att kontakta dig för en bedömning. Om vi bedömer att du är behörig så är du med i antagningsprocessen som övriga sökande.

3. Preparandkurser

Affärshögskolans preparandkurser ger dig behörighet i en specifik kurs som krävs för att läsa någon av våra YH-utbildningar. Kurserna är framtagna på ett sådant sätt att de motsvarar respektive gymnasiekurs på en övergripande nivå, men med en komprimerad studietakt och i självstudieform. En preparandkurs läser du vanligtvis under 3-5 veckor och avslutas med ett behörighetsprov. Vid godkänt resultat ges din behörighet. Kurserna är helt kostnadsfria och genomförs på distans, via våra samarbetspartners Hermods och NTI-skolan.

Utbud av preparandkurser

 • Engelska 6
 • Företagsekonomi 2
 • Matematik 2
 • Svenska 2
 • Svenska 3

Observera! Preparandkurserna ger dig endast behörighet till Affärshögskolans yrkeshögskoleutbildningar och går därmed inte att använda i ansökan till andra YH-skolor. Var även uppmärksam på att preparandkursen inte ger dig en garanterad plats på utbildningen, utan du måste genomgå samma urvalsprocess som andra sökande. Läs mer om urvalsprocessen.

Anmälan till en preparandkurs

 1. Ansök till en YH-utbildning hos oss. Sätt status ”kompletterar senare” i din ansökan.
 2. Mejla till anmalan.preparand@academedia.se och berätta vilken preparandkurs du behöver läsa för att möjliggöra full behörighet till utbildningen.
Vad händer efter att jag har anmält mig?

När du har mejlat oss vilken preparandkurs du vill läsa och vi registrerat dig på kursen får du ett startmejl. Då kan du påbörja din preparandkurs. Det är viktigt att du är aktiv under hela kursens gång, annars kan den stängas ned på grund av inaktivitet.

När du har läst klart din preparandkurs

När du läst klart preparandkursen och är godkänd så kompletterar vi din ansökan åt dig. Du kommer dock inte att få något intyg för att du har genomfört preparandkursen, mer än att din ansökan kommer att kompletteras.

4. 20-procentsregeln

20-procentsregeln innebär att 20 procent av en utbildnings platser får bestå av sökande som inte uppfyller de formella behörighetskraven. Du kan alltså behörighetsförklaras ändå, om vi, tillsammans med utbildningens ledningsgrupp, bedömer att du kommer att kunna klara utbildningen och det framtida yrket. När du ansöker till en utbildning som du saknar formell behörighet till är det därför viktigt att du uppger detta i din ansökan. Glöm inte heller bort att lägga till underlag och intyg på din kompetens, så som längre beskrivning, utbildnings- eller kursintyg, intyg från arbetsgivare eller motsvarande i din ansökan.

Observera! Finns det fler sökande än antalet utbildningsplatser ska de som ansöker enligt 20-procentsregeln också genomföra urvalsprov som alla andra sökande.


Har du frågor?

Kontakta oss vid frågor om ansökan eller behörighet via chatten på webben, på mail yhansokan@affarshogskolan.se eller via telefon 019-100 080.

Antagningsenhetens öppettider

 • Måndag – Torsdag 8.30-16.30
 • Fredag 8.30-15.00

Lunchstängt 12.00-13.00