×
 

Olika sätt att bli behörig

Saknar du behörighet för att läsa någon av våra utbildningar? Ingen fara! Att räknas som behörig till en YH-utbildning skiljer sig från hur det går till på universitet eller högskola – här är möjligheterna många fler. För att bli fullt behörig hos oss finns det olika tillvägagångssätt.

Reell kompetens

Komvux och preparandkurser

20-procentsregeln

Reell kompetens

Om du saknar formell behörighet, men anser dig ha kompetens som motsvarar delar av behörighetskraven, kan du ansöka med reell kompetens. Du kan till exempel ha inhämtat motsvarande kunskap genom arbetslivserfarenhet eller andra studier. För att ansöka med reell kompetens bifogar du dokument som påvisar kompetensen, exempelvis betygshandlingar, intyg och en beskrivning av din reella kompetens, under ”övrigt” i din ansökan. Därefter kommer vi att kontakta dig för en bedömning. Om vi bedömer att du är behörig är du med i antagningsprocessen som övriga sökande.

Komvux

Om du saknar kurser som ingår i behörighetskraven kan du läsa in dessa genom komvux! Så här gör du för att visa för oss att du ska läsa in kursen du saknar:

  1. Sätt status ”komplettera senare” i din ansökan till oss och skriv vilken kurs du avser läsa in på komvux.
  2. Kontakta din hemkommun och anmäl dig till den kurs du vill läsa.
  3. När du är godkänd laddar du upp ditt intyg i din ansökan på yh-antagning.se. Då kan vi behandla din fullständiga ansökan!

Preparandkurser

Vi erbjuder preparandkurser som ger dig behörighet i den specifika kursen. De är framtagna så att de motsvarar respektive gymnasiekurs på en övergripande nivå, men med en komprimerad studietakt. Preparandkurserna är helt kostnadsfria och genomförs på distans i självstudieform, via våra samarbetspartners Hermods och NTI-skolan. Vanligtvis läser du en preparandkurs under 3-5 veckor som avslutas med ett behörighetsprov. Vid godkänt resultat ges din behörighet och vi kompletterar din ansökan åt dig. Du kommer inte att få något intyg, mer än att din ansökan kompletteras.

  • Engelska 6
  • Företagsekonomi 2
  • Matematik 2
  • Svenska 2
  • Svenska 3
  1. Ansök till en YH-utbildning hos oss via yh-antagning.se. Sätt status ”kompletterar senare” i din ansökan.
  2. Anmäl dig till en preparandkurs via formuläret som länkas här under ordinarie ansökningsperiod. Nu är ansökan stängd, vilket betyder att det inte går att anmäla sig till en preparandkurs.

Observera att preparandkurserna endast ger dig behörighet till Affärshögskolans yrkeshögskoleutbildningar och går därmed inte att använda i ansökan till andra skolor. Preparandkursen ger dig inte heller en garanterad plats på utbildningen, utan du måste genomgå samma urvalsprocess som andra sökande. Läs mer om urvalsprocessen.

20-procentsregeln

20-procentsregeln innebär att 20 procent av en utbildnings årsplatser får bestå av sökande som inte uppfyller de formella behörighetskraven. Du kan alltså behörighetsförklaras ändå, om vi, tillsammans med utbildningens ledningsgrupp, bedömer att du kommer att kunna klara utbildningen och det framtida yrket. När du ansöker till en utbildning som du saknar formell behörighet till är det därför viktigt att du uppger detta i din ansökan. Glöm inte heller bort att lägga till underlag och intyg på din kompetens, så som längre beskrivning, intyg från arbetsgivare, utbildnings- eller kursintyg. Observera att om det finns fler sökande än antalet utbildningsplatser ska de som ansöker enligt 20-procentsregeln också genomföra urvalsprov som alla andra sökande.

Har du frågor?

Kontakta vårt antagningsteam på yhansokan@affarshogskolan.se, 019-100 080 eller via chatten här på webben. De hjälper dig vid frågor om ansökan eller behörighet.

Öppettider

Måndag – Fredag 8.00-16.00
Lunchstängt 12.00-13.00