Om antagningsprocessen
Vad händer efter att du skickat in din ansökan? Läs om hur urvalet och antagningen går till på Affärshögskolan.
För att kunna bli antagen till en YH-utbildning på Affärshögskolan behöver du uppfylla utbildningens behörighetskrav. Saknar du behörighet? Ingen fara! Det finns flera sätt till att bli behörig. Här berättar vi om komvux, validering, preparandkurser och 20-procentsregeln.
Om du saknar gymnasiekurser som ingår i behörighetskraven kan du läsa in dessa genom komvux. Det är helt kostnadsfritt och ger dig en ny chans att bli behörig i ett ämnet. Din kommun har ofta flera kursstarter per år. Så här gör du för att visa för oss att du ska läsa in en kurs du saknar:
En preparandkurs motsvarar en gymnasiekurs på en övergripande nivå, som du läser online i självstudieform under 3-5 veckor. Innan du kan starta en preparandkurs måste du uppfylla grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier.
Preparandkurserna är kostnadsfria, men kostnad för eventuell kurslitteratur kan tillkomma. Som stöd har du en lärplattform där du hittar information och hjälpmedel. Preparandkursen avslutas med ett digitalt slutprov. Vid godkänt resultat ges din behörighet till YH-utbildningen du ansökt till, och därefter är du med i antagningsprocessen som andra sökande. En preparandkurs är inte CSN-berättigad.
Inom tre arbetsdagar efter att din anmälan inkommit kommer antagningsenheten registrera dig på preparandkursen. En preparandkurs kan enbart starta en måndag eller tisdag. När du är registrerad kan du påbörja genomförandet. Kom ihåg att vara aktiv under hela kursen, annars riskerar den att stängas ned på grund av inaktivitet. Du måste ta hänsyn till uppgifternas olika inlämningsdatumen.
Du kommer inte att få något betyg eller intyg utan vi kompletterar endast din ansökan. Detta eftersom preparandkursen endast ger dig den särskilda behörigheten till Affärshögskolans utbildningar.
Om du saknar formell behörighet, men anser dig ha rätt kompetens för att klara av utbildningen, kan du ansöka om validering. Validering kan ske på två sätt, antingen genom ett behörighetstest eller reell kompetens.
Vi erbjuder kostnadsfria behörighetstest i Engelska 6, Matematik 2 och Svenska 2. Testet är till för dig som anser dig besitta kunskap i dessa ämnen trots att du saknar betyg. Blir du godkänd på testet blir du behörig i ämnet. Om du inte blir godkänd erbjuds du läsa en preparandkurs istället. Så här gör du:
Reell kompetens innebär att vi gör en kompetenskartläggning och bedömning av din samlade, faktiska, kompetens oberoende av hur, när eller var du har inhämtat kunskapen. Du kan till exempel ha samlat på dig kunskap genom arbetslivserfarenhet, föreningsliv, utlandsvistelse eller tidigare studier som motsvarar delar av behörighetskraven. Så här gör du för att ansöka med reell kompetens:
20-procentsregeln innebär att 20 procent av en utbildnings årsplatser får bestå av sökande som inte uppfyller de formella behörighetskraven. Detta tillämpas bara i vissa fall om vi, tillsammans med utbildningens ledningsgrupp, bedömer att du kommer klara utbildningen och yrket den leder till. Vi rekommenderar att du i första hand försöker uppfylla behörighetskraven för att öka dina chanser att bli antagen. Så här ansöker du med 20-procentsregeln:
Vad händer efter att du skickat in din ansökan? Läs om hur urvalet och antagningen går till på Affärshögskolan.
Effektiv utbildningsform med praktik. Matchar alltid arbetsmarknadens kompetens- och rekryteringsbehov.