10 tips för dig som läser på distans

Även den mest disciplinerade kan ibland råka ut för planeringsmissar. För att minimera risken att det blir stressigt inför en inlämningsuppgift eller ett projektarbete har vi samlat ihop ett gäng värdefulla tips som hjälper dig med planering vecka för vecka. Dessa 10 tips är speciellt tillägnade dig som läser en utbildning på distans!
Laptop, kaffekopp och väska i kafémiljö

1. Struktur och planering

Det är A och O när man läser på distans. Lägg upp ett eget schema över när och vad du ska läsa varje vecka så kan du känna dig ledig och nöjd med resten av tiden. Analog eller digital planering? Välj det som funkar bäst för dig. Köp en hederlig kalender eller använd dig av kalendern som följer med de flesta mejltjänster eller i telefonen. Med hjälp av dem får du enkelt en överskådlig bild över kommande veckorna.

2. Plats att plugga på

Du kan sitta över hela världen och plugga men hemma är inte alltid det bästa stället. Risken för distraktion kan vara stor, testa att besök stadens bibliotek eller ett café med bra internetuppkoppling. Eller varför inte lyssna på en inspelad föreläsning på en långpromenad? Besök ett café som är studievänligt. Välj gärna ett som har studenterbjudande, då kan du unna dig en extra kopp kaffe samtidigt som du får möjlighet att sitta i lugn och ro dagtid då caféerna oftast inte är fulla.

3. Prioritera din tid

Ja, du kan arbeta under studierna, 1-2 arbetstillfällen i veckan brukar vara lagom för att klara av att läsa en utbildning på heltid.

4. Samarbeta i grupper

Bor du i samma stad som andra som läser samma utbildning? Bilda frivilliga arbetsgrupper! I gruppen kan ni hjälpa varandra och ha en eller ett par fasta tider varje månad. Har du ingen möjlighet till detta har vi även online-grupper för de som inte kan träffas fysiskt. Det kan spara mycket tid och energi i slutändan genom att hjälpas åt.

5. Schemalägg deadlines

Försök och håll dina schemalagda tider så gott det går, det är annars lätt att skjuta upp studierna = högre arbetsbörda och en risk att halka efter i planeringen. Sätt en fiktiv deadline någon dag tidigare, på så vis får du någon dag extra för att granska arbetet och kan slappna av och njuta av det bra arbete du har gjort!

6. Dela upp arbetet!

Ingår projektarbeten tillsammans med klasskamrater? Var tydliga och delegera arbetsuppgifter så att ni når målet tillsammans. Boka in avstämning med jämna mellanrum och tumma inte på tiderna. Lägg in tiderna i kalendern och ha ett gruppmöte i telefonen eller över någon av de nättjänster som finns för gruppsamtal.

7. Obligatoriska träffar

Boka in och kom på alla obligatoriska träffar, dess timmar är värdefulla för dig, dina klasskamrater och läraren. Kom ihåg! Det är inte bara en tid för ny kunskap utan även en chans för att byta erfarenheter och lära känna dina klasskamrater.

8. Lär dig i vardagen

Implementera allt du lär dig på utbildningen i din vardag och på ditt dagliga jobb om det går. Ju mer du kan använda dina kunskaper i din vardag, desto lättare fastnar dem.

9. Lär på fler sätt

Se till att din inlärning sker på olika sätt: Läs, lyssna, skriv eller kombinera. Alla lär sig och tar in information på olika sätt, hitta kombinationerna som fungerar bäst för dig. Det är alltid roligare att varva arbetsmetoderna. Behöver du lära dig nya begrepp? Ta ett gäng post-it-lappar och skriv varje begrepp på en egen lapp, på baksidan skriver du förklaringen. Nu kan du förhöra dig själv eller teama upp med någon som förhör dig. Läs begreppet och försök förklara det på egen hand. Sedan kan du kika på facit på baksidan. De du kunde lägger du i en hög och de du behöver öva mer på hamnar i en annan. På så vis kan du gå igenom varje begrepp tills det sitter som berget.

10. Familjeliv och studier

Kombinerar du studier med familjelivet? Passa på att plugga under tiden ditt barn sover, försök att synka lästiden med barnets sovschema. Det är olika för alla familjer, ibland är det inte riktigt så enkelt att man kan ta tiden då barnet sover till att läsa. Då finns föreläsningarna och hangoutsen inspelade. Det gör så att du kan komma ifatt senare under dagen genom att titta och lyssna igenom materialet.

Relaterade artiklar

5 tips till dig som söker LIA
2023-11-06 Tips

5 tips till dig som söker LIA

Är du i full gång med att söka en LIA-plats eller är det snart dags att sätta igång? Vi har samlat fem tips på hur du...

Så får du jobb efter examen – 7 tips
2023-06-14 Tips

Så får du jobb efter examen – 7 tips

Vi samlat våra bästa tips på hur du skaffar drömjobbet efter examen. Hundra knack, tio snack, ett tack är ett mindset at...

Så vågar du byta yrke – tips vid karriärväxling
2023-04-18 Tips

Så vågar du byta yrke – tips vid karriärväxling

Har du precis tagit studenten och vill hamna i rätt yrkesroll från början eller är du mitt i ka...

Så maximerar du din återhämtning under semestern - 8 tips
2022-07-06 Tips

Så maximerar du din återhämtning under semestern - 8 tips

Minska pluggstressen genom bra återhämtning! 8 tips som får din kropp att koppla av.

5 tips inför utbildningsstarten
2022-07-01 Tips

5 tips inför utbildningsstarten

Har du blivit antagen till en YH-utbildning och ska börja studera? Här är fem tips på hur ...

Sök praktik och jobb med filmpitch
2022-06-13 Tips

Sök praktik och jobb med filmpitch

Ska du söka LIA eller jobb? Tänk nytt, tänk film! Här ger vi, tillsammans med en studerande, våra bästa tips på hur du l...

Spara pengar som student
2021-11-09 Tips

Spara pengar som student

Här får du som studerande ekonomitips! Ta del av flera smarta sätt att spara pengar.

Tips för att ta sig igenom kurslitteraturen
2021-09-08 Tips

Tips för att ta sig igenom kurslitteraturen

Drar du en djup suck innan du öppnar boken för att börja läsa kurslitteraturen? Vi förstår...

Tips för utbildare – så utbildar du bäst på distans
2020-06-15 Tips

Tips för utbildare – så utbildar du bäst på distans

Det är inte alltid lätt att få en närvarande och engagerad publik på distans. Hur gör du för att hålla din klass engager...

5 tips för att höja koncentrationen vid distansstudier
2020-04-24 Tips

5 tips för att höja koncentrationen vid distansstudier

Jennifer läser till Affärsinriktad konceptutvecklare, i vanliga fall på plats i Stockholm, men nu har utbildningen tillf...

10 tips för dig som läser på distans
2019-09-10 Tips

10 tips för dig som läser på distans

Pluggar du på distans? Här är ger vi dig en lista med de 10 bästa tipsen, speciellt tillägnade dig som läser en utbildni...

Så får du LIA-plats - studerande tipsar
2019-01-17 Tips

Så får du LIA-plats - studerande tipsar

Hur fixar du praktikplatsen? Sofia läser till lönekonsult hos oss och delar med sig av sin...