Drömmen om eget företag blev verklighet

Viktor Hörman kommer ifrån Kumla och tar snart examen från vår yrkeshögskoleutbildning Sales Management B2B i Örebro. Efter några års arbete i Stockholm valde han att vidareutbilda sig då han länge drömt om att bli egenföretagare. Han ville skaffa sig en bred och bra grund att stå på inför framtidens utmaningar och möjligheter. Hör honom berätta om sitt företag och säljutbildningen.
Viktor Hörman i sitt hemmakontor framför klockor och laptop

Vad lockade dig mest med B2B-utbildningen?

– Det som fick mig att fastna för den här utbildningen var bredden på kursplanen som man har stor nytta av både som företagare och anställd med kurser som: operativ & strategisk försäljning, företagsekonomi, juridik, affärsutveckling och ledarskap med flera.

Vad är det bästa med att läsa en yrkeshögskoleutbildning?

– Utöver alla nya kontakter jag fått i form av lärare, gästföreläsare, klasskamrater och utbildningsledare samt den breda kursplanen, så tycker jag att det bästa med utbildningen är de yrkesverksamma lärarna. Det är inspirerande att få lyssna på erfarenheter från lärare som jobbar dagligen med det aktuella ämnet och som har lång arbetslivserfarenhet. Dessutom driver de flesta av lärarna egna företag!

För alla som står i valet och kvalet mellan att välja universitetsutbildning, yrkeshögskoleutbildning eller fortsätta jobba, så kan jag varmt rekommendera YH-utbildning. De är tidseffektiva utbildningar framtagna av branschen och som lär dig allt du behöver för att få ett riktigt bra jobb!

Nu driver du eget företag – hur gick det till?

– Eftersom jag länge drömt om eget företag så väntade jag bara på rätt timing för att starta det och under utbildningens första termin fick jag så mycket inspiration att jag inte kunde vänta längre. På kvällar och helger började jag skissa på en affärsplan samt påbörja byggandet av en webbutik. I februari 2018 lanserade jag webbutiken Elegantaklockor.se, vilket var en stor milstolpe för mig.

Vad erbjuder ditt företag?

– Elegantaklockor.se säljer eleganta och stilrena klockor från både kända internationella varumärken till svenska ”microbrands”, med hållbarhet i fokus som ett effektivt logistikflöde och miljövänligt packmaterial. CSR (hållbart företagande) är något vi diskuterat flitigt på utbildningen och det är något jag såg som en självklarhet att jobba med i mitt företag, även om det är med små medel till en början. Just nu utvärderar vi hur hela företaget kan bli koldioxidneutralt och det är en nyhet som jag hoppas kunna publicera inom kort!

Hur ser en arbetsdag ut för dig?

– En normal dag består av kundsupport, orderhantering, webbdesign, digital marknadsföring och lokalt nätverkande. Utöver det så jobbar jag mycket på att bredda sortimentet, då krävs både säljkunskap och förhandlingsteknik för att sälja in min webbutik för att få till bra avtal med nya leverantörer. Det bästa med mitt jobb är att ingen dag är den andra lik, flexibiliteten och att man hela tiden ser en förbättring som ökad trafik och konvertering.

Vem passar som egenföretagare inom e-handel?

– E-handeln passar dig som gillar försäljning, marknadsföring och som vill få utlopp för din kreativitet. Eftersom handeln blir mer och mer digital så kan jag varmt rekommendera att praktisera eller jobba inom e-handeln om du får möjligheten.

Vilka är dina bästa tips till den som vill läsa en liknande utbildning?

– Ta vara på tiden, en YH-utbildning är relativt kort och det är högt tempo. Jag har tagit mycket anteckningar som jag när som helst kan ta en titt på för att få en återblick. Det tror jag har varit nyckeln till att jag lyckats både studera och driva företag samtidigt!

Jag vet att med min examen från Affärshögskolan tillsammans med mina erfarenheter inom e-handel och företagande, så kommer det att öppnas upp helt andra möjligheter i framtiden än om jag inte läst klart utbildningen.

Relaterade artiklar

Möt en av våra utbildare med innovativa undervisningsmetoder
2022-04-27 Intervju

Möt en av våra utbildare med innovativa undervisningsmetoder

Edvard har konsultat som utbildare på Affärshögskolan i...

B2B-studerande snackar sälj och marknadsföring med LIA-företag
2021-04-21 Intervju

B2B-studerande snackar sälj och marknadsföring med LIA-företag

Cassandra är en av våra B2B-studerande som just nu gör sin LIA på startup-företaget Binary Brains. Hon har intervjuat fö...

Utbildad B2B-säljare blev egenföretagande storsäljare
2021-04-06 Intervju

Utbildad B2B-säljare blev egenföretagande storsäljare

Sebastian Virta pluggade till marknadsinriktad företagssäljare (B2B-säljare) på Affärshögskolan och ...