Emilie blev erbjuden jobb innan examen

Emilie Backlund är inne på sitt sista år på utbildningen Facility Management. Just nu är hon ute på sin andra LIA på det stora medieföretaget MTG och vi träffar henne och hennes handledare, Björn Mosell, efter en dags arbete i Affärshögskolans lokaler. Redan innan den andra LIA-perioden fick Emilie erbjudande om anställning! Hon tar examen i sommar och efter det fortsätter hon att arbeta på MTG där hon kommer att arbeta som Real Estate & Facility Coordinator.
Emilie och Björn på en arbetsplats

LIA:n med dess arbetsuppgifter har följt utbildningen väldigt bra. Det befäster en kunskap som man redan har fått tack vare kurserna inför varje LIA-period.

Hur kom det sig att du blev intresserad av Facility Management och ville studera hos oss?

– När jag var mammaledig började jag kolla runt efter olika yrkeshögskoleutbildningar då jag gillar konceptet med utbildningsformen. Jag hittade Facility Management och tyckte det lät intressant. Utifrån min yrkesbakgrund och hur jag utvecklats på de olika arbetsplatserna kände jag att yrket skulle vara passande för mig. Jag gillar att man både ska kunna se saker övergripande och kunna ha många bollar i luften. Det är ett sådant klyschigt uttryck, men att vara ”spindeln i nätet” är lite vad Facility Management är. Att man håller i väldigt mycket, just för att få kärnverksamheten att kunna rulla och kunna koncentrera sig på sitt. När jag hittade utbildningen kände jag verkligen att det var det här jag skulle göra.

Vad gör du på din LIA?

– Delvis håller jag på med avtal och ett fastighetsprogram som heter Pytagoras, där vi både har ritningar och en avtalsbit i själva programmet. Sen har jag även ett ombyggnationsprojekt på ett av våningsplanen (på kontoret) som jag är projektansvarig för. Mitt andra stora projekt är att söka nya kontor till radion runt om i landet i och med deras nyvunna licenser. Arbetet har inneburit att kontakta fastighetsvärdar för att hitta lämpliga lokaler och att sen se till att all utrustning de behöver finns på plats när verksamheten drar igång, allt för att personalen ska kunna fokusera på sitt arbete.

Emilies arbetsuppgifter under LIA-perioden innefattar mycket projektledning, ombyggnation, lokalsök, leverans- och avtalsansvarig. Något som hon gillar med jobbet inom Facility Management är att det är många olika arbetsuppgifter och att dagarna är varierande samt aldrig sig lika. Hon fortsätter:

– LIA:n med dess arbetsuppgifter har följt utbildningen väldigt bra. Det befäster en kunskap som man redan har fått tack vare kurserna inför varje LIA-period. Under min första LIA-period jobbade jag mer operativt och nu under min andra LIA har jag jobbat mer taktiskt och strategiskt vilket har varit ett väldigt bra upplägg och följt utbildningsplanen jättebra.

Vad är ditt tips till den som funderar på att söka samma utbildning? Vad bör man vara för person för att trivas i yrkesrollen och branschen?

– Jag tror att man behöver tycka om och kunna hantera omväxling. Det händer mycket i branschen och det kan vara allt från akuta saker som man behöver lösa direkt till långgående projekt. Man måste kunna hantera mycket människor och tycka om den sociala kontakten. Att man kan se saker övergripande ger en fördel i den här yrkesrollen.

Emilie menar på att man bör vara stresstålig för de snabbare sakerna, men även ha tålamod för de längre projekten som tar mer tid och energi. Hon fortsätter:

– Det är rätt smart att tänka igenom vad man är för typ av person – ”var skulle jag passa någonstans?” Är man en väldigt administrativ person som tycker om det, då är det ju utmärkt att sitta på en sådan tjänst inom FM, där man har mycket med avtalen att göra och de här lite ”hårdare” värdena. Medan om man är den som tycker om väldigt mycket ”hands on” så ska man kanske jobba mer med de delarna inom FM. Det är väldigt brett och stort.

Emilies handledare, snart chef och även medlem i ledningsgruppen, Björn Mosell flikar in:

– Fördelen med Facility Management är nog att det finns en roll för alla. Så länge man kan tänka ”om jag gör det här, vad händer då?” och att sedan kunna välja vilket utfall som är bäst för alla inom organisationen. Man måste kunna vara flexibel. Jag tror att det finns något för alla; det gäller bara att hitta det facket inom FM.

De är båda eniga om att LIA-perioderna är väldigt värdefulla för utbildningen. Att man faktiskt får komma och sätta sin teoretiska kunskap i praktisk drift.

Fler intervjuer

"FM är inte alltid så lätt att förklara!"
2024-04-09 Intervju

"FM är inte alltid så lätt att förklara!"

Upptäck Dinas resa från Affärshögskolan till en karriär som ABW-koordinator inom Facility...

Från livsmedelsbranschen till Affärsinriktad redovisningsekonom
2023-11-21 Intervju

Från livsmedelsbranschen till Affärsinriktad redovisningsekonom

Daniel delar med sig av sin resa till att bli Affärsinriktad redovisningsekonom. Upptäck vad...

Från frisör till blivande kommunikationsproffs
2023-10-25 Intervju

Från frisör till blivande kommunikationsproffs

Jenny valde att följa sitt hjärta och karriärväxla mitt i livet. Just nu läser hon till digital...