Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Facility Management, en bred och spännande bransch under framväxt

Intervju - 06/07/2018

Facility ManagersBjörn tillsammans med en av våra studerande Emilie

 

Björn Mosell är Real Estate, Facility and Security Manager på MTG och sitter i ledningsgruppen för Affärshögskolans yrkeshögskoleutbildning Facility Manager. Facility Management, FM, som Björn arbetat med i snart 20 år är en väldigt bred och spännande bransch under framväxt i Sverige. Han har tidigare arbetat på mer internationella företag som har hållit på med FM i flera års tid.

MTG som står för Modern Times Group AB är ett mediebolag i framför allt Norden som det satsas väldigt stort på. Björn utgår från Stockholmskontoret som ligger på Ringvägen 52 – ett kontor på ungefär 14 000 kvadratmeter med 900 anställda. MTG är en stor koncern där bland annat Viaplay, Viasat och TV6 ingår. Han beskriver bolagets struktur som ”flexibel och visionär”.

Det roligaste med Facility Management är att ingen dag är den andra lik.

Vad är Facility Management?

– Rent konkret brukar jag säga såhär: Fastigheten är en funktion för en verksamhet. Om funktionen försvinner finns det ingen verksamhet. Så vår uppgift är att se till så att funktionen för verksamheten är så bra som möjligt. Ju bättre jobb vi har gjort inom Facility Management, desto fortare kommer verksamheten att rulla.

Vad finns det för arbetsuppgifter?

Facility Management är en väldigt bred och expansiv bransch, som håller på att etablera sig i Sverige. Med tanke på att det finns så många olika fack inom området finns det otroligt många arbetsuppgifter. Björn försöker på ett konkret sätt reda ut några av dem.

– Det man kan räkna in direkt är alla servicefunktioner, som att kopiatorer fungerar och har kopieringspapper, att städ finns samt att kaffemaskiner fungerar. Det är hela den delen med servicetjänster, så som reception, backoffice och vaktmästeri.

Han fortsätter:

– Sedan finns det större delar, där man tittar på en viss funktion av fastigheten. Hur säkerställer man att den funktionen passar verksamhetsbehovet; inte bara idag utan flera år fram? Även att titta på om platsen för verksamheten är rätt. Det gäller att ha en omvärldsbevakning (det ingår dock inte i alla FM-uppdrag). Vi på FM-avdelningen hos MTG har även ett nära samarbete med HR för att ta hand om arbetsmiljöfrågor; att säkerställa att arbetsmiljön är rätt och riktig.

Vad är det roligaste med Facility Management?

– Det roligaste med Facility Management är att ingen dag är den andra lik. Jag har hållit på med det här i snart 20 år och jag älskar mitt jobb. Ibland kan det bli för mycket, men det är samtidigt utmanande och väldigt roligt. Det finns alltid något att ta tag i och jag lär mig fortfarande varje dag.

Hur kommer det sig att du ville engagera dig för utbildningen?

Björn jobbade tidigare på ett amerikanskt företag med en betydligt mer internationell utformning av FM-leveransen. Där hade han förmånen att lära sig väldigt mycket. När han kom in i FM-världen upptäckte han att han visste väldigt lite om vad FM faktiskt var. Han försökte att hitta olika sätt att utbilda sig på och få reda på mer. Då kom han i kontakt med IFMA org, den internationella delen av svenska IFMA, som han tyckte hade bra utbildningsprogram på engelska. Där kom han i tankarna att det borde finnas någonstans där man får lära sig om FM i Sverige. När han en dag fick ett samtal från vår utbildningsansvarige Isak Gerrbo och fick frågan om han var villig att hålla i en kurs på skolan svarade han ja. Sedan dess har Björn hållit i fyra kurser totalt för utbildningen.

– Det här var en bra väg för mig. Att prata om den FM-verksamhet som jag kände till som jag tyckte att man missade på många platser; att man inte alltid behöver stirra på den lägsta kostnaden utan den bästa kostnaden.

Hur ser du på samarbetet med Affärshögskolan och att ta emot LIA-studerande?

– Att få in en resurs som förstår Facility Managements teoretiska bakgrund från skolan är jätteviktig, för att det är svårt att rekrytera inom FM. Det är framför allt svårt att rekrytera personer som har lite bredare kunskap om FM än vad den är i Sverige, för den är ganska ung här.

Publicerad: 2018-06-07