För flygvärdinnan Emilia ledde pandemin till ny slutdestination

Av Johanna Evald & Sofia Björnér

36-åriga Emilia Lindeberg har jobbat som flygvärdinna i över ett decennium, men hennes karriär fick ett abrupt slut när coronapandemin försatte flygbranschen i en kris. Den livsomvälvande förändringen ledde henne till YH-utbildningen Facility Management på Affärshögskolan. Vi ringde upp Emilia för att höra lite mer om hennes karriärväxling.

Hur var det att byta karriär?

– Till en början blev jag skrämd när jag förlorade mitt jobb då jag inte kunde se mig själv göra något annat. Jag har jobbat i flygbranschen i över 10 år och under de senaste åren har jag varit anställd som kabinchef. Trots att omställningen var svår för mig ser jag bara positivt på förändringen idag. Jag kände ändå ganska snabbt att jag var tvungen att ta vara på chansen att vidareutbilda mig. Nu kommer min framtida karriär att vara inom Facility Management.

Varför valde du Facility Management?

– Jag började leta på nätet efter utbildningar som kunde vara intressanta för mig och fastnade direkt för Facility Management. Jag tyckte att kurserna verkade otroligt intressanta och jag tilltalades av att vara spindeln i nätet, organisera och planera samtidigt som man arbetar med service. Det var viktigt för mig att fortfarande få arbeta med människor då service ligger mig varmt om hjärtat. Kombinationen av att vara spindeln i nätet samtidigt som jag jobbar med service kändes därför helt perfekt för mig. Det är även positivt att Facility Management är en växande bransch, vilket gör att jag har en god chans att etablera mig nu när jag har börjat på ny kula.

Vad är det bästa med YH-utbildningen?

– Det bästa med utbildningen är att jag får lära mig enormt mycket av utbildarna som är verksamma i branschen eller specialiserade på de kurser vi läser. Att utbildarna kommer direkt från näringslivet motiverar och inspirerar mig jättemycket. Dessutom är min klass fantastisk, vi har erfarenheter från olika branscher vilket bidrar till härliga diskussioner och mycket kunskapsutbyte. Jag har fått ett helt annat självförtroende sen jag startade utbildningen och jag ser att jag kan klara av mycket mer än vad jag trodde för ett år sedan.

Hur är det att studera i en pandemi?

– Jag är van vid att arbeta där det är fart och fläkt med människor runt omkring mig. Jag känner mig därför ovan vid att sitta hemma framför en dator, så det har varit en utmaning för mig. Jag får strukturera upp mina studier på ett annat sätt än vad jag skulle gjort annars, och nu gör jag egna scheman där jag bestämmer vad jag ska göra under dagen. Jag saknar den sociala gemenskapen väldigt mycket men vi försöker hålla det uppe genom att chatta med varandra och träffas digitalt, även om det inte riktigt blir samma sak.

Relaterade artiklar