Från erfaren fotograf till Digital marknadskommunikatör

Intervju - 03/29/2021

Angeliqa Jonsson är 33 år och studerar till Digital marknadskommunikatör på Affärshögskolan i Linköping. Hon är utbildad fotograf och driver sedan 2013 ett eget företag inom fotografi.

Tidigare har Angeliqa arbetat på förskola vid sidan av sin fotografering, men kände att yrkena var svåra att kombinera. Eftersom hon ville börja jobba med något som går hand i hand med foto, och tidigare arbetat med marknadsföring åt sitt eget företag, var det ett naturligt steg för henne att utbilda sig till kommunikatör.

Varför valde du en YH-utbildning?

– Jag jämförde olika utbildningar och pratade med bekanta som tidigare har studerat för att höra hur dom upplevde sin studietid. Jag fick intrycket av att andra universitets- och högskoleutbildningar var lite omoderna i jämförelse med YH-utbildningar eftersom YH är utvecklat för att möta arbetsmarknadens behov i större utsträckning. Jag var intresserad av att lära mig mer om den digitala utvecklingen i branschen och valde därför att gå en YH-utbildning. Praktiken var även en viktig del i mitt beslut då jag tyckte om att praktikperioderna var långa och uppdelade på två olika terminer.

Hur är det att läsa till digital marknadskommunikatör?

– Det är väldigt roligt och jag har lärt mig så mycket under mitt första år, utbildningen har verkligen vidgat mina vyer. Studierna varvas av både teori och praktiskt arbete, och vi har jobbat mycket med olika projektarbeten vilket jag uppskattar.

Hur är det att kombinera studier med eget företag?

Jag har använt mig av det jag har lärt mig i skolan för att utforma mina tjänster på ett optimalt sätt.

– Det här året har varit en utmaning för mig som fotograf eftersom andra företag har varit restriktiva till att ta in utomstående personer i deras lokaler på grund av pandemin. Jag är verkligen glad över att jag har haft mina studier vid sidan av företaget då jag har lärt mig otroligt mycket som jag har kunnat applicera på mitt företag. Ju mer kunskap jag får desto större förståelse har jag för hur jag kan hjälpa andras företag.

Vad är roligast och mest utmanade med utbildningen?

– Jag tycker att det allra roligaste är att omringas av människor som vill åt samma håll, få jobba i hands-on projekt och suga åt sig kunskap varje dag. Det som jag tycker har varit mest utmanande är att kombinera studier med privatliv när vi har pluggat på distans.

Hur är det att genomföra en LIA i pandemin?

Företaget har verkligen gjort det bästa av situationen och jag har en mycket positiv känsla av praktiken trots att den sker mitt i en pandemi.

– Först var jag lite orolig att mitt LIA-företag inte skulle kunna ta emot mig på grund av pandemin, men den gick över när jag fick bekräftat att praktiken skulle bli av. Jag har fått möjligheten att sitta på kontoret då många arbetar hemifrån och lokalen är väldigt stor, men jag kan även jobba hemma när det passar. På min första dag fick jag ett väldigt varmt mottagande och jag fick gå runt och hälsa på alla med vinkningar och några armbågningar, skattar Angeliqa.