Från höjdhopp i OS till Affärshögskolan
Vad gör en KAM-säljare?
– En KAM-säljare arbetar mot företagskunder och ansvarar för affärsrelationer och aktiviteter mot sina kunder. En KAM-säljare ska gärna kunna mer om kundens verksamhet och marknad än vad kunden kan själv. För oftast är kunden så uppe i sin egen verksamhet och då blir din roll som KAM att komma utifrån för att förstå vilka fördelar som kunden kan få med just den produkt som du erbjuder. Det kan vara att man hjälper kunden att sätta upp strategiska mål för att uppnå ett visst resultat på marknaden.
– Det är ett jobb som innefattar mycket strategiskt tänkande och god kunskap om marknaden och organisationen. Självfallet så finns det en analytisk del i jobbet. Det krävs ibland en hel del research för att förstå och sätta sig in i marknaden och sen behöver man hela tiden vara uppdaterad, eftersom marknaden är rörlig och föränderlig.
Vad är det bästa med att jobba som KAM?
– Att det är ett väldigt dynamiskt jobb! Det blir aldrig enformigt eller tråkigt. Det är också skönt att få jobba så mycket med människor. En riktigt bra KAM ska jobba på ett sådant sätt att man får med sig människor och förstår att det finns många olika typer av människor med olika egenskaper. Jobbet innebär mycket nätverkande - externt - men också internt. Där är det är viktigt att se vilka egenskaper och spetskompetenser man har inom teamet för att kunna leverera ett bra resultat för kunden man arbetar mot.
Vad har varit det bästa YH-utbildningen?
– Jag uppskattar alla modeller och verktyg man får lära sig att arbeta med. Man får en förståelse för marknadsplanering och hur marknaden är uppbyggd. Allt ifrån marknadsföring och kommunikation, till hur man gör en strategisk plan. Man får även med sig många praktiska tips på hur man agerar på ett kundmöte. Affärsengelskan var också viktig att få med sig och gör att man blir väldigt komplett som säljare, och känner sig trygg i hur man uttrycker sig. På så sätt begränsas man inte till Sverige, utan kan jobba internationellt om man skulle vilja det. Allt fler företag etablerar sin verksamhet i Sverige och många svenska företag har utländska avdelningar, kunder, leverantörer och så vidare utomlands.
– Man får även med sig nyttiga räknekunskaper från utbildningen, som gör att man får en förståelse för den informationen man behöver för att kunna göra sin analys. Sedan finns det den rent formella biten, med affärsjuridik, som är en viktig aspekt för att få en förståelse för det ramverket man ska arbeta inom.
Finns det några likheter mellan att vara professionell friidrottare och att arbeta som KAM-säljare?
– Det som jag framför allt tar med mig och har nytta av från idrotten är att tänka långsiktigt och försöka skapa win-win. Även inom idrotten jobbar man tillsammans med många olika typer av personligheter. Det finns agenter, tränare, massörer, sjukgymnaster, coacher och sponsorer. Där gäller det att man har ett intresse för att samarbeta och en förståelse för att allt kommer genom människor. Inom friidrotten tränar man ofta i träningsgrupper och där är det extremt viktigt att man sporrar och inspirerar varandra för att nå ett bra resultat. Även affärsmannaskap är viktigt i båda branscher. Man behöver vara professionell och ha ett schysst förhållningssätt mot de människor man möter!
Relaterade artiklar

B2B-studerande snackar sälj och marknadsföring med LIA-företag
Cassandra är en av våra B2B-studerande som just nu gör sin LIA på startup-företaget Binary Brains. Hon har intervjuat fö...

Utbildad B2B-säljare blev egenföretagande storsäljare
Sebastian Virta pluggade till marknadsinriktad företagssäljare (B2B-säljare) på Affärshögskolan och ...

Drömmen om eget företag blev verklighet
Viktor hade länge drömt om att bli egenföretagare och redan under den första terminen av Sales Manag...