Niklas och Olof startade eget företag under studierna

Niklas Jarlheden och Olof Andersson är inne på det sista året av yrkeshögskoleutbildningen Facility Management. Redan under studietiden, i september 2017, startade de sitt företag Facility Consulting Sweden, förkortat FCS. Nu genomför de sin andra LIA-period på sitt egna företag. Efter deras examen kan de stolt titulera sig som Facility Managers med en kvalificerad yrkeshögskoleexamen samt ägna sig åt sitt företag på heltid.
Olof och Niklas, två studerande som sitter och jobbar i skolans lokaler
Porträttbild av Olof och Niklas

Facility Management är en väldigt bred bransch under framväxt i Sverige. Som Facility Manager driver du projekt, förhandlar och arbetar strategiskt inom service- och fastighetsrelaterade tjänster. Du är en viktig del av företagens verksamhet. Den som arbetar i denna roll ansvarar för strategisk styrning, administration och planering av stödfunktioner till verksamheten, så som fastigheter, lokaler, inredning, säkerhetsfrågor, logistik och arbetsmiljö.

Hur kom det sig att ni fastnade för Facility Management?

– Jag har alltid gillat servicedelen och att ingen dag är den andra lik. Jag trivs i situationer och på platser där det händer saker hela tiden och där man arbetar med kundservice, vilket jag fastnade för med utbildningen, säger Olof.

– Jag har för mig att jag såg en annons på Facebook och blev nyfiken. Jag tycker också om serviceyrket trots att jag inte har jobbat med det lika omfattande som Olof. Jag ville byta karriär och komma ut i arbetslivet. En av de faktorerna som lockade mest var LIA-perioderna (praktiken). Innan jag började var jag inte säker på om ”detta var jag” men man växer in i rollen. Facility Management är dessutom väldigt brett, så det finns något för alla, säger Niklas.

Vad är det bästa med FM-utbildningen?

– LIA-perioderna! Att få omsätta det teoretiska man har lärt sig i praktiken gör att man snabbt får en känsla av yrket, man ser hur verkligheten ser ut. Samtidigt är det mycket eget ansvar. Man måste våga ställa krav på handledaren eftersom man är där för att både bidra med det senaste inom FM och själv lära sig hur företagen arbetar, säger Olof.

– LIA:n var helt klart bäst, men även den största utmaningen eftersom man vill prestera. Utbildningen är även bra utformad och praktiken ligger väldigt bra i tiden, säger Niklas.

Ni gör ju er andra LIA på ert egna företag, hur funkar det?

– Vi har fått göra otroligt mycket. Vi har en fantastisk handledare, Nadia Lalami, som har varit Head of Facility på Spotify och utöver henne har vi även haft tillgång till en säljmentor. Vi har utvecklat oss inom den ekonomiska delen av att äga ett företag, så som att lägga upp en budget osv. Vi har även arbetat med att skapa en hemsida och etablera oss på sociala medier. Dessutom har vi självklart byggt upp och testat, utvärderat och förbättrat cirka 10 tjänster som företaget kommer att erbjuda, berättar dem.

– Vi sitter mycket i Affärshögskolans lokaler där vi får ner våra idéer rent konkret för att sedan förverkliga dem till riktiga tjänster. Vi är även ute och nätverkar hos företag för att bli bättre på att sälja in våra tjänster, säger Niklas.

Hur växte idén fram om att starta eget företag?

Niklas och Olof förklarar att det föll sig naturligt att starta eget företag. De båda hade gått i de tankarna tidigare, men inte vetat när de skulle kunna ske. När de sedan lärde känna varandra under utbildningen märkte de snabbt att de hade gemensamma intressen och mål, men även att de arbetade bra tillsammans samt hade driv och höga ambitioner.

– Från början tänkte vi att vi skulle starta företag om några år, men vi märkte rätt att vi hade byggt upp mer kunskap under utbildningens första år än vad vi föreställt oss så vi blev ivriga att dra igång eftersom detta är så kul, säger Olof.

Vad erbjuder ert företag för tjänster?

– Vi arbetar med två delar samtidigt. Delvis erbjuder vi egna tjänster som vi säljer till kunder, men vi erbjuder även bemanning vid tillfälliga behov. Det kan vara både kortare och mer långsiktiga uppdrag som konsulter. Det händer mycket i företagsvärlden och ett rekryteringsbehov kan snabbt uppstå, utan att man kanske hinner ta tag i det direkt. Då vill vi erbjuda bemanning tills företagen känner att de har tid och möjlighet att ordna det.

För vem passar yrket?

– Man måste vara någon typ av problemlösare och vara beredd på att det händer mycket saker, säger Olof. Någon som gillar att arbeta med service men även ha många bollar i luften, säger Niklas.

Relaterade artiklar

Utbildad B2B-säljare blev egenföretagande storsäljare
2021-04-06 Intervju

Utbildad B2B-säljare blev egenföretagande storsäljare

Sebastian Virta pluggade till marknadsinriktad företagssäljare (B2B-säljare) på Affärshögskolan och ...

Drömmen om eget företag blev verklighet
2018-12-09 Intervju

Drömmen om eget företag blev verklighet

Viktor hade länge drömt om att bli egenföretagare och redan under den första terminen av Sales Manag...

Från säljare till internationell egenföretagare
2018-10-16 Intervju

Från säljare till internationell egenföretagare

När Etibar började läsa Affärshögskolans säljutbildning var han redan en erfaren säljare med eget fö...