×
 

Från studerande till Grillkung

Det är alltid lika roligt när man ser att det går bra för våra studerande och tidigare studerande. Sebastian Virta är en av dem som läste hos oss för några år sedan. Han läste yrkeshögskoleutbildningen Marknadsinriktad företagssäljare och tog examen år 2015. Sedan dess har han varit egenföretagare med mycket gott resultat. Sebastian startade en e-handel åt familjeföretaget som gick under domänen Grillkung.se under sin andra LIA-period (lärande i arbete). Under våren 2018 fick han erbjudande från ett annat företag om att sälja e-handeln, vilket resulterade i att han bröt sig ur familjeföretaget och startade sitt eget företag; BBQ Experten i Sverige AB där han är ägare, ordförande och VD.

Vad jobbar du med idag och hur kom det sig att du startade eget företag?

– Idag driver jag företaget BBQ Experten i Sverige AB där jag är ägare, ordförande och VD. Jag ville tjäna pengar på min LIA och fortsätta på min LIA-plats även efter perioden utan att vara anställd hos dem. En stor del i att idén blev till verklighet var kursen ”entreprenörskap och företagande” där jag gjorde en affärsplan för projektet. Den blev ett seriöst sätt att planera efter men också som presentation av idén.

Sebastian fortsätter att berätta om hur han kom dit han är idag. Allt började med LIA-perioderna under studietiden hos Affärshögskolan.

Sebastian Virta

– Under båda mina LIA-perioder jobbade jag med att sälja webbshoppar. Det var samma webbshop som jag tidigare hade köpt till familjeföretaget, vilket gjorde att jag var en säljande kund - en ganska fördelaktig kombination när jag skulle sälja. Genom att i kombination med att sälja webbshoppar och driva webbshop för familjeföretaget så föddes en idé. Under min första LIA märkte jag att det fanns många företag som behövde mer hjälp än bara ett ”insälj” av en webbshop. De behövde också hjälp med att starta och driva dem och då kom min nästa idé. Jag startade mitt första AB och kallade mig för e-konsult och drev några företags hemsidor.

Under Sebastians andra LIA-period hade en annan idé snurrat i huvudet under något år så han presenterade den för sina chefer på LIA-platsen och frågade om han fick förverkliga idén om Grillkung.se. Därefter kom han igång med e-handeln och drev den genom familjeföretaget mellan 2015 till i början av 2018. Ett väldigt framgångsrikt sådant, då under enbart säsongen 2017 omsatte företaget 6 miljoner kronor på grillar och tillbehör.

– Våren 2018 fick jag ett erbjudande från ett företag som ville köpa min e-handel Grillkung.se, vilket slutade med att jag tillsammans med de nya delägarna bröt ur Grillkung.se ur familjeföretaget. Nu har jag precis startat BBQ Experten i Sverige AB där jag är ägare, ordförande och VD i. I samband med detta sålde vi även familjeföretaget.

Vad har du för arbetsuppgifter som egenföretagare?

– Jag gör allt från att tömma papperskorgar till att sälja och ta strategiska beslut. Ingen dag är den andra lik och vad jag gör beror på hur mycket jag har sålt för dagen innan, hur mycket telefonen ringer och vad jag får för idéer.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Friheten och att jag nu för första gången kan fokusera på en sak till 100 %. Jag är inte bunden av så mycket tider eller till någon särskild plats, även om jag givetvis hyr ett kontor.

Vem passar yrket för?

– Entreprenören som hela tiden ser nya vinklar, trender och sätt att tjäna pengar. Man måste vara intresserad av det man säljer och tycka att kundservice är kul.

Vad var det bästa med utbildningen?

– Det enskilt bästa med utbildningen var för mig att jag fick mitt självförtroende tillbaka! Jag fick komma in i en utbildning och förstå att jag var duktig på saker. Man fick verktyg för att utvecklas och träffade andra som också ville framåt. De flesta gav upp ett tryggt jobb och så vidare för att de ville utvecklas och för att de hade kraften att göra något annat än det de hade i sin ”comfort zone” – det inspirerade mig.

Vad har du för tips till den som funderar på att läsa en liknande utbildning?

– Prova! Om du har hamnat i ”hjulet” och söker något annat så är det bara att ta chansen, utmana dig själv och se till att under utbildningen utmana dina kollegor, skolan och konsulterna. Ta in det som du tycker är bra och sålla det du inte tycker är lika viktigt. Ta ansvar för din tid och vad du gör med den!

LIA-perioder våren 2022
2021-12-16 Nyhet

Praktikperioder våren 2022

Ta emot studerande på LIA (lärande i arbete)! Spana in vilka veckor våra klasser är ute på praktik i vår.

Världens största nätverk inom Facility Management delar ut pris till studerande
2021-11-25 Nyhet

Världens största nätverk inom Facility Management delar ut pris till studerande...

Årets bästa examensarbete inom Facility Management 20...

Spara pengar som student
2021-11-09 Tips

Spara pengar som student

Ekar det tomt i plånboken i slutet av månaden? Studentekonomin är inte helt enkel! Därför ger vi dig...