Från studerande till Grillkung

Det är alltid lika roligt att se när det går bra för våra studerande. Sebastian Virta är en av dem som läste till företagssäljare på Affärshögskolan för några år sedan. Under sin LIA startade en e-handel åt familjeföretaget som gick under domänen Grillkung.se. Under våren 2018 fick han erbjudande från ett annat företag om att sälja e-handeln, vilket resulterade i att han bröt sig ur familjeföretaget och startade sitt eget företag; BBQ Experten i Sverige AB där han är ägare, ordförande och VD. Sedan dess har han varit egenföretagare med mycket gott resultat.
Sebastian Virta

Hur kom det sig att du startade eget företag?

– Jag ville tjäna pengar på min LIA och fortsätta på min LIA-plats även efter praktikperioden utan att behöva vara anställd hos dem. En stor del i att idén blev till verklighet var kursen ”entreprenörskap och företagande” där jag gjorde en affärsplan för projektet. Den blev ett seriöst sätt att planera efter men också som presentation av idén.

– Under båda mina LIA-perioder jobbade jag med att sälja webbshoppar. Det var samma webbshop som jag tidigare hade köpt till familjeföretaget, vilket gjorde att jag var en "säljande kund" – en bra kombination när jag skulle sälja eftersom jag själv även var användare av plattformen. När jag sålde märkte jag rätt snabbt att det fanns många företag som önskade hjälp med att även starta och driva webbshoppen, så då startade jag mitt första AB. Jag kallade mig för e-konsult och drev några företags hemsidor.

Under Sebastians andra LIA-period presenterade han sin idé om Grillkung.se som snurrat i huvudet under något år för sina chefer på praktikplatsen. Han fick förverkliga idén och kom snart igång med e-handeln som han drev genom familjeföretaget mellan 2015-2018. Framgångsrikt omsatte företaget 6 miljoner kronor på grillar och tillbehör under enbart säsongen 2017.

– Våren 2018 fick jag ett erbjudande från ett företag som ville köpa min e-handel Grillkung.se, vilket slutade med att jag tillsammans med de nya delägarna bröt ur Grillkung.se ur familjeföretaget. Nu har jag precis startat BBQ Experten i Sverige AB där jag är ägare, ordförande och VD i. I samband med detta sålde vi även familjeföretaget.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Friheten och att jag nu för första gången kan fokusera på en sak till 100 %. Jag är inte bunden av så mycket tider eller till någon särskild plats, även om jag givetvis hyr ett kontor. Jag gillar entreprenörstänket att hela tiden se nya vinklar, trender och olika sätt att tjäna pengar. Man måste vara intresserad av det man säljer och tycka att kundservice är kul. Jag gör allt från att tömma papperskorgar till att sälja och ta strategiska beslut. Ingen dag är den andra lik och vad jag gör beror på hur mycket jag har sålt för dagen innan, hur mycket telefonen ringer och vad jag får för idéer.

Vad var det bästa med utbildningen?

– Det enskilt bästa med utbildningen var för mig att jag fick mitt självförtroende tillbaka! Jag fick komma in i en utbildning och förstå att jag var duktig på saker. Man fick verktyg för att utvecklas och träffade andra som också ville framåt. De flesta gav upp ett tryggt jobb och så vidare för att de ville utvecklas och för att de hade kraften att göra något annat än det de hade i sin ”comfort zone” – det inspirerade mig.

Vad har du för tips till den som vill läsa en liknande utbildning?

– Prova! Om du har hamnat i ”hjulet” och söker något annat så är det bara att ta chansen, utmana dig själv och se till att under utbildningen utmana dina kollegor, skolan och konsulterna. Ta in det som du tycker är bra och sålla det du inte tycker är lika viktigt. Ta ansvar för din tid och vad du gör med den!

Relaterade artiklar

B2B-studerande snackar sälj och marknadsföring med LIA-företag
2021-04-21 Intervju

B2B-studerande snackar sälj och marknadsföring med LIA-företag

Cassandra är en av våra B2B-studerande som just nu gör sin LIA på startup-företaget Binary Brains. Hon har intervjuat fö...

Olika bakgrund, gemensamt framtidsjobb inom B2B
2020-03-11 Intervju

Olika bakgrund, gemensamt framtidsjobb inom B2B

Från Ystad och Örnsköldsvik och olika bakgrund till att gå i samma klass påväg mot nya karriärer som...

Drömmen om eget företag blev verklighet
2018-12-09 Intervju

Drömmen om eget företag blev verklighet

Viktor hade länge drömt om att bli egenföretagare och redan under den första terminen av Sales Manag...