Guldmedaljör kombinerar friidrott med jobbet på Affärshögskolan

Victor Pettersson arbetar hos oss på Affärshögskolan i Karlstad. Han är inte bara en fantastisk medarbetare, utan även längdhoppare med många meriter. Förutom sin guldmedalj från Ungdoms-SM 2012 är en merit som betytt mycket för honom sitt guld från Junior-SM vintern 2018/2019. På Affärshögskolan arbetar han som researcher och har nu fått rollen som studerandeansvarig.
Viktor Pettersson under friidrottstävling, i luften mitt i ett längdhopp

Som individuell utövare är jag van att självständigt jobba mot ett mål, medan jag på Affärshögskolan uppnår mina mål genom att vägleda andra. Jag älskar det eftersom det är så olikt mitt idrottande. Jag gillar också att man utmanas både vad gäller pedagogik, struktur och professionalitet.

Hur hamnade du hos oss på Affärshögskolan?

– Jag har haft väldigt tur. Jag startade som researcher (en person som ansöker och marknadsundersöker intresset för nya och befintliga utbildningar) på Affärshögskolan i Karlstad. Dock var detta uppdrag endast på deltid, då det bara ansöks utbildningar under en viss period. När mitt uppdrag närmade sig slutet fick jag ett erbjudande om att komma in som förstärkning, då det finns mycket att göra, bland annat i och med expansionen av yrkeshögskolan. Så här är jag nu och trivs som fisken i vattnet.

Vad är det bästa med att vara researcher och studerandeansvarig på Affärshögskolan?

– De två rollerna är så lika varandra, men ändå så olika. Trots att man jobbar med människor på olika sätt så är det viktigt att man bygger upp ett förtroende för den andra parten. Just rollen som researcher är kanske mer lik mitt idrottande där man sätter upp och strävar efter mål. Självklart har man mål som studerandeansvarig också, men målet här innefattar fler parter. Skulle referera studerandeansvarigrollen mer som en lagidrottssport. Som individuell utövare är jag van att självständigt jobba mot ett mål, medan jag här uppnår mina mål genom att hjälpa och vägleda andra, vilket jag älskar, för att det just är så olikt från mitt idrottande. Jag älskar också att man får utmaningar både gällande sin pedagogik, men även sin struktur och professionalitet.

Vilken är din främsta merit inom friidrotten enligt dig själv?

– Efter en lång och tung period med skador, operation och tvivel så lyckades jag hamna högst upp på pallen under JSM. Jag ökade även mitt personbästa med nästan en halvmeter. Efter detta var det som att proppen släppte. Visst, härligt med guld, men det som var härligast var att jag verkligen bevisade för mig själv att jag kan hoppa långt! Nyckeln till min framgång har helt klart varit självförtroendet. Det är så härligt att känna sig trygg och säker på det man gör. Är även väldigt stolt över att jag denna säsong var bästa junior i hela Sverige.

Var ser du dig själv som längdhoppare om fem år?

– Oj, vad svår fråga. Varje säsong brukar jag sätta upp två mål. Ett som är relevant, men ändå utmanar mig och ett som är ett ”drömmål”. Det förstnämnda ”ska” jag uppnå. Det andra målet behöver jag egentligen inte ha en plan för hur jag ska nå dit utan här får man sväva iväg mer fritt. Eftersom fem år framåt i tiden är en evighet för en idrottare som tar en säsong i taget, så kommer jag att utgå från drömscenariot. Om fem år, 2024, är det ju dags för OS i Paris. Hur coolt vore inte det? Att få representera Sverige inför en full arena. Wow! Om fem år är jag 27-28 år, vilket i friidrotten brukar vara prime time för många, så om fem år är jag i mitt livs form, i en OS-final.

Relaterade artiklar

Så vågar du byta yrke – tips vid karriärväxling
2023-04-18 Tips

Så vågar du byta yrke – tips vid karriärväxling

Har du precis tagit studenten och vill hamna i rätt yrkesroll från början eller är du mitt i ka...

YH-utbudets starka koppling till arbetslivet
2020-03-01 Nyhet

YH-utbudets starka koppling till arbetslivet

Visste du att det krävs en hel del för att få starta en yrkeshögskoleutbildning? Bland annat styrs utbildnings...

Saga Andersson: Bli attraktiv genom din YH-utbildning
2019-11-20 Intervju

Saga Andersson: Bli attraktiv genom din YH-utbildning

Saga Andersson pluggar andra året på Sales & Marketing B2B i Växjö och har redan tagit stora karriär...