YH-utbudets starka koppling till arbetslivet

Visste du att det krävs en hel del för att få starta en yrkeshögskoleutbildning? För att få starta en YH-utbildning behöver det finnas ett uttalat behov bland företag av just den kompetensen. Affärshögskolan planerar och arbetar i samråd med de aktuella branscherna för att ta fram program och kurser som matchar det behov som finns på arbetsmarknaden, både kort- och långsiktigt.
Fyra kollegor som står och samtalar med varsin kaffekopp i handen i kontorsmiljö

Utbildare från branschen

För att få dagsfärsk kunskap in i klassrummen samarbetar vi idag med över 300 utbildare runt om i Sverige med spetskompetens inom sitt område och sin bransch. Vi ställer höga krav på våra utbildare och förmågan att både inspirera och ge dagsaktuell kunskap är av stor vikt.

– Att få in näringslivet ända in i klassrummet på det här sättet ger en mycket fin och värdefull kontakt mellan våra studerande och aktuell bransch, säger Linda Edh, affärsutvecklare på Affärshögskolan.

Stort utbud inom yrkeshögskolan

Eftersom YH-utbildningar bygger på arbetsmarknadens behov erbjuder yrkeshögskolan ett stort utbud inom flera olika områden. Affärshögskolan erbjuder program och kurser inom ekonomi, försäljning, inköp, marknadsföring och projektledning. När en utbildning är utformad skickar vi in den i form av en ansökan till Myndigheten för yrkeshögskolan. De bedömer bland annat hur stark arbetslivsanknytningen är, att utbildningen håller hög kvalitet och leder till en kvalificerad yrkesroll. Utifrån det tilldelas yrkeshögskoleaktörer nya utbildningar årligen.

Eftersom våra studerande läser sin utbildning i nära samarbete med näringslivet har detta resulterat i att 9 av 10 får jobb efter examen, vilket vi ser som en enorm framgångsfaktor, då det är just detta som är vårt uppdrag.

– Helena Matthews, tidigare verksamhetschef, Plushögskolan AB (som Affärshögskolan är en del av).

YH-kretslopp

Många av våra studerande återkommer i olika former efter deras examen, likt ett YH-kretslopp. Vissa väljer att bygga på sin kunskap genom kurser eller företagsutbildningar medan andra engagerar sig i utbildningarnas ledningsgrupper. Att studerande återvänder till oss, och att 86 % rekommenderar oss till andra, är ett tydligt kvitto på att vi gör skillnad och lever upp till våra värdeord kvalitetsmedvetna, utvecklingsorienterade, professionella och personliga.

– Vi vill kunna gynna individers livslånga lärande och öppna upp för tidigare studerande att återvända till oss, säger Helena Matthews.

Relaterade artiklar

Studerande om yrkeshögskolan – en vinnande utbildningsform
2022-05-16 Intervju

Studerande om yrkeshögskolan – en vinnande utbildningsform

Den starka kopplingen till näringslivet är något som lo...

Möt en av våra utbildare med innovativa undervisningsmetoder
2022-04-27 Intervju

Möt en av våra utbildare med innovativa undervisningsmetoder

Edvard har konsultat som utbildare på Affärshögskolan i...

Affärshögskolan utbildar AcadeMedias ledare
2020-04-09 Nyhet

Affärshögskolan utbildar AcadeMedias ledare

Affärshögskolan utbildar AcadeMedias ledare inom agilt ledarskap och projektledning. Under ett halvår läser ledarna utbi...