Tidigare studerande om att jobba som Facility Manager

Marian Paris, 42, flyttade till Sverige från Rumänien när jag var 16 år och har alltid tyckt att det varit spännande med fastigheter, service och hållbarhet. Det fick honom att läsa Facility Management på Affärshögskolan. Bara tre månader efter examen blev han erbjuden jobb inom den bransch han alltid drömt om!
Marian Paris

Hur fastnade du för Facility Management?

– Jag har alltid varit intresserad av fastigheter, service och hållbarhet. Dessutom verkade utbildningen passa mig som person. Utbildningen är väldigt bred och berör många områden inom Soft och Hard Facility Managing. Jag tycker att det är väldigt spännande med fastigheter, service och hållbarhet.

Vad var det bästa med utbildningen?

– Att den kombinerar teori med praktik. Teorin får du under utbildningen och tillämpning av kunskapen får du under praktiken. Eftersom utbildningen innehåller mycket praktik, ger den starka möjligheter till att lyckas att få jobb. Under min andra praktikperiod satsade jag verkligen allt, visade att jag kunde leverera och var väldigt fokuserad. Arbetsgivaren fick då upp ögonen för mig, och de erbjöd mig jobb efter min utbildning.

Beskriv ditt yrke! Vad är dina uppgifter?

– Mina dagliga arbetsuppgifter består av: planering, koordinering och projektledning av varierande uppdrag i en kontorsfastighet - det kan innebära inköp av olika tjänster som till exempel städ, flytt, transport, ommöbleringar, VA/VVS, utemiljö och SBA (systematisk brandskyddsarbete).

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Att ge SERVICE! Känslan när kunden är nöjd. Rollen erbjuder många olika och varierade arbetsuppgifter, både i kontor och i andra miljöer. Jag ser alltid fram emot att gå till jobbet. Man jobbar på alla nivåer och har ett helhetsansvar kring frågor om fastighetsdrift, ombyggnationer och servicetjänster som hör till kundens kärnverksamhet.

Vad är det mest utmanade med ditt arbete?

– Varje dag är en möjlighet att lära dig någonting nytt! Tre stora utmaningar för mig är att tänka ekonomiskt, välja rätt leverantör och sist men inte minst, erbjuda kvalité som ger kunden en ”aha-upplevelse”. Yrket passar för människor som gillar problemlösning, har affärstänk, vill jobba brett och ta ansvar. Det här är ingenting för bekväma personer som inte tycker om att interagera med andra människor.

Vad är dina tips till den som funderar på att läsa Facility Management?

– Tveka inte att gå utbildningen du är intresserad av fastighetsdrift och arbetsplatsservice! Se till att skaffa en bra praktikplats där du kan visa vad du går för. Det är ett bra sätt att bygga det nätverk du behöver när du tar examen.

Sök praktik och jobb med filmpitch
2022-06-13 Tips

Sök praktik och jobb med filmpitch

Ska du söka LIA eller jobb? Tänk nytt, tänk film! Här ger vi, tillsammans med en studerande, våra bästa tips på hur du l...

Studerande om yrkeshögskolan - en vinnande utbildningsform
2022-05-16 Intervju

Studerande om yrkeshögskolan - en vinnande utbildningsform

Den starka kopplingen till näringslivet är något som lo...

Möt en av våra utbildare med innovativa undervisningsmetoder
2022-04-27 Intervju

Möt en av våra utbildare med innovativa undervisningsmetoder

Edvard har konsultat som utbildare på Affärshögskolan i...