Man måste tycka det är kul att jobba med förbättringar, ha social kompetens och vara en innovativ projektledartyp.
Normbrytande influencer byter karriär – färdigutbildad inköpare och upphandlare
Av Sofia Björnér
Viktoria Bergh blev känd för många efter sin medverkan i ett svenskt realityprogram 2015. Sedan dess har hon jobbat med sociala medier och byggt upp en inspirerande plattform, samtidigt som hon varit personlig tränare på SATS. Trots att samarbetsförfrågningar från stora företag fortfarande kommer in valde tvåbarnsmamman att lämna livet som egenföretagare. Nu satsar hon istället på en karriär som inköpare och upphandlare. Här berättar hon om yrket och utbildningen på Affärshögskolan!
Vad fick dig att lämna influencerlivet?
– Jag har egentligen redan från start känt att influenceryrket inte var min grej. Det handlar ju väldigt mycket om utseende och det "perfekta" livet, vilket jag inte mådde särskilt bra i. Jag tänkte också på andra unga tjejer som får en snedvriden bild av verkligheten. Jag ville därför försöka vara en normbrytare och sprida ett transparent budskap som visar på att vi alla bara är människor. Det blev lite av min huvuduppgift, vilket gjorde att jag kunde driva på så länge som jag gjorde. Det var en kanoninkomst för förhållandevis lite arbete, men jag kände att det var dags att stänga det kapitlet för att fundera över vad det var jag faktiskt ville i framtiden.
Varför valde du Inköpare och upphandlare?
– Jag har aldrig känt att "det här vill jag göra när jag blir stor" så jag gjorde mycket research innan jag valde utbildning. Var inne en sväng på högskola men landade ganska snabbt i att yrkeshögskolan passade mig bättre, då de utbildningarna är lite kortare och innehåller mycket praktik. Jag jämförde även kursinnehåll, lönestegar och statistik för yrken med bra framtidsutsikter för att skapa mig en helhetsbild.
– Det som lockade mig till Inköpare och upphandlare var möjligheten att gå många vägar efter examen. Jag ville tänka brett och kände att man fick med sig mycket bra kurser som även går in i andra yrkesområden, om man mot förmodan inte väljer att jobba med inköp specifikt. Jag gillade även att yrket både är strategiskt och operativt, plus att man kan jobba kommunalt och privat.
Vad har varit det bästa med utbildningen?
– Det bästa är att jag insett vad jag tycker är intressant! Det var en skön bekräftelse när jag kände att jag valt rätt utbildning. Det har varit otroligt härligt att som vuxen, när man har mer livserfarenhet, kliva in i ett nytt forum. Det var spännande att få göra någonting annat än vad man gjort innan och få nya vänner. Utbildningen har varit väldigt proffsig och bra, så jag är även glad över valet av skola.
Skillnad mellan inköp och upphandling
– Inköp är benämningen när du köper något utan avtal, vilket innebär att företag får välja leverantör helt fritt. Upphandling heter det när man behöver följa LOU (lagen om offentlig upphandling), det vill säga att måste upphandla på ett visst sätt och följa en viss procedur.
– Upphandlingar sker oftast i kommunala och statliga bolag som ofta handlar för stora summor pengar och där det inte ska kunna bli jävsituationer eller stänga konkurrensen genom att bara ge allt till en leverantör. Så det är en väldigt schysst affärstilldelning, vilket allt fler företag i privata sektorn börjar ta efter. Inköp sker mer i den privata sektorn där samma lagar inte gäller.
Beskriv yrket som inköpare och upphandlare!
– Vi köper och upphandlar produkter och tjänster med leverantörer. Uppgifterna kan skilja sig åt beroende på var man jobbar och om man har en operativ eller strategisk roll. Vid upphandlingar börjar man med att skapa ett projektunderlag där det framgår vad vi som organisation vill ha och vad leverantören ska kunna leverera. Sedan bestämmer man vilka parametrar som ska avgöra vilken leverantör som får uppdraget. Är lägst totalpris viktigast, kvalitet eller kanske miljö? Utifrån underlaget får leverantörer som anser sig kunna leverera det som efterfrågas lägga ett anbud. Därefter utvärderar man anbuden och väljer leverantör. Innan man tilldelar uppdraget tar man hjälp av LOU för att säkerställa att kontraktet kommer följas.
– Ibland går man ihop med andra kommuner i en gemensam upphandling eller tar hjälp av inköpscentraler för att få storskalsfördelar. Då kan man även lättare ställa krav på miljö eller social hållbarhet hos leverantören.
Hur är det att jobba i Enköpings kommun?
– Nu efter examen har jag börjat en roll som inköpscontroller. Mitt fokus ligger på att upphandla ett spendanalys-verktyg som kommunen behöver för att kunna göra inköpsanalyser och sätta upp strategier framåt. Det känns kul att jobba i den offentliga sektorn samtidigt som det är en stor trygghet att vara kommunalanställd. Det är också häftigt att man inte har samma konkurrens som i den privata sektorn. Vi tittar på hur andra kommuner gör och försöker plocka det bästa från alla. Jag älskar att kunna samarbeta och utvecklas tillsammans!
– Dessutom är det väldigt kul att jobba med just inköp och upphandling eftersom man kan ge så mycket mervärde för medborgarna och näringslivet i kommunen. Allt som ska finnas för oss som bor och verkar i kommunen berör upphandling – skolskjuts, hela vägar, nya bostadsområden, sjukvårdsmaterial med mera. Vi kan ju bidra till viktiga förändringar och ställa krav på att företagen vi anlitar i olika uppdrag tar hänsyn till miljö och sociala krav. Det är det jag tycker är så spännande med min roll, att analysera och tänka strategiskt kring innovativa, klimatsmarta och ekonomiska lösningar. Det är ju jag, mina barn, grannar och alla som bor i kommunen som gynnas av det.
Hur har det varit att kombinera studier med familjeliv?
– Det har funkat bra, men ansvaret följer ju med en dygnets alla timmar! Det har varit fullt fokus på studier, jobb och att vara en bra mamma, så det blev inte så mycket ledig tid att bara få ligga i soffan. Framför allt har det varit förmånligt för min sambo eftersom jag kunnat hämta och lämna på förskolan. Jag var ju inte lika bunden till arbetstider utan planerade mitt plugg själv, kanske läste på kvällarna när barnen somnat.
– Det svåraste har nog varit rent ekonomiskt, men jag fick ett väldigt bra helgjobb på ICA Maxi. Efter första praktikperioden som jag gjorde på Enköpings kommun blev jag dessutom erbjuden en heltidstjänst som inköpsassistent. Det blev lite tufft tidsmässigt, men mitt mål var att få in en fot i branschen inför examen och det fick jag ju!
Vill du också göra karriär inom inköp och upphandling?
Relaterade artiklar
-
Så vågar du byta yrke – tips vid karriärväxling
Har du precis tagit studenten och vill hamna i rätt yrkesroll från början eller är du mitt i ka...
-
Studerande om YH – en vinnande utbildningsform
Den starka kopplingen till näringslivet är något som lockar många till yrkeshögskolan...
-
"Alla företag med inköpsfunktion är potentiella arbetsgivare"
Nathalie tog examen 2019. Idag är hon taktisk upphandlare...