Ryggmärgsinfarkt stoppade inte Sussanne från att bli ekonom

Av Sofia Björnér

2018 lämnade Sussanne Vigren jobbet som kommunikatör för att uppfylla sin dröm om att bli ekonom. Hon sökte till Affärsinriktad redovisningsekonom och blev antagen. Men glädjen omvandlades snabbt till en mardröm när hon några månader innan utbildningens start drabbades av en ryggmärgsinfarkt. Ett tillstånd som drabbar en på två miljoner. Trots den livsomvälvande förändringen lät hon sig inte stoppas. Ett år senare rullade hon in i Affärshögskolans lokaler i Gävle med sin rullstol, och nu tre år senare har hon tagit examen.

Hur hamnade du på Affärshögskolan?

– Efter flera år inom vården ville jag göra något nytt, och började en tjänst som kommunikatör. Där jobbade jag rätt nära ekonomiavdelningen och fick upp ögonen för deras arbete, så jag började kolla på olika ekonomiutbildningar och hittade den här. Men samma år som jag blev antagen fick jag en ryggmärgsinfarkt som gjorde mig förlamad från midjan och ner. Jag kände till en början att livet hellre kan vara över än att jag inte ska kunna gå igen. Det var en fruktansvärd omställning och en väldigt svår period, allt bara hände över en natt.

– Jag låg på sjukhus i ett halvår och under den tiden kontaktade jag Affärshögskolan i Gävle för att berätta hur allt låg till. Jag fick ett fantastiskt bemötande och de erbjöd mig att få behålla min plats tills att jag var tillbaka året därpå. Det var tur att jag hade utbildningen att se fram emot då! Nu, tre år senare, har jag blivit vän med rullstolen och mår väldigt bra. Mitt liv funkar ju ändå, jag måste bara göra saker på andra sätt ibland. Och för det här jobbet behöver man ju tack och lov inga ben, så det blev väldigt bra.

Hur var studiemiljön? Behövde anpassningar göras för dig som rullstolsburen?

– Det mesta på skolan var redan handikappanpassat. De fixade även högre bänkar längst fram i varje klassrum och flyttade om borden i matsalen så att det fanns en väg där jag kunde rulla. Jag fick även komma på besök innan utbildningen startade för att se hur lokalerna såg ut och vad som eventuellt behövde göras. Jag har blivit otroligt väl bemött och det har aldrig funnits några problem. Har det varit något problem så har de löst det på en gång.

Affärshögskolan har alltid varit måna om att dubbelkolla så att allting känns bra för mig.

Hur var det att studera till affärsinriktad redovisningsekonom?

– Det har varit jättekul och spännande! Såklart mycket nytt att ta in när man inte har någon bakgrund inom ekonomi, men vi har haft väldigt kompetenta föreläsare. Många kanske tänker att ekonomi är tråkigt och enformigt, att man gör samma sak varje dag, men så är det ju inte. Det är väldigt varierande och du har ofta stor frihet i dina arbetsdagar med var du vill lägga tid på just nu. Det beror såklart på var du hamnar, men eftersom YH-utbildningen är väldigt bred kan man hitta sin grej. Roligast med hela utbildningen var såklart LIA-perioderna, men sen tyckte jag även redovisningskursen var intressant.

– Jag har erfarenhet av både yrkeshögskole- och högskolestudier och en stor fördel med yrkeshögskolan är ju att de i princip bara erbjuder utbildningar som med största sannolikhet leder till jobb efter examen. Jag har dessutom hört från vänner som jobbar med ekonomi att man föredrar att anställa personer som läst på yrkeshögskola just för att man redan kan så mycket när man kommer ut.

Berätta lite om din LIA!

– Jag gjorde båda mina LIA-perioder på Qvalitetsteknik och det är även där jag har fått anställning idag, vilket känns superkul. Jag fick göra i princip allt som har med administration och ekonomi att göra, så som att sköta löpande redovisning, ta hand om leverantörsfakturor, fakturera, göra lönekörning, ansöka om rot- och rutavdrag hos Skatteverket med mera. Eftersom det är ett byggföretag jobbade jag även mycket i vårt ordersystem. Det var jätteutvecklande och spännande. Redan efter min första LIA fick jag frågan om jag ville börja jobba hos dem efter examen, så det föll sig naturligt att även göra min andra LIA där för att lära mig arbetsuppgifterna ännu bättre. Planen framöver är att jag även ska få jobba mer med företagets kommunikation och marknadsföring.

Fördelen med yrkeshögskolan är LIA-perioderna. Man har inte bara suttit och läst i en bok, utan även utfört det man kommer arbeta med sen. Så nu har jag det jag behöver för framtiden.

Relaterade artiklar

Från livsmedelsbranschen till Affärsinriktad redovisningsekonom
2023-11-21 Intervju

Från livsmedelsbranschen till Affärsinriktad redovisningsekonom

Daniel delar med sig av sin resa till att bli Affärsinriktad redovisningsekonom. Upptäck vad...

Studerande om YH – en vinnande utbildningsform
2022-05-16 Intervju

Studerande om YH – en vinnande utbildningsform

Den starka kopplingen till näringslivet är något som lockar många till yrkeshögskolan...

Sami uppfyllde sin dröm inom ekonomi
2018-10-04 Intervju

Sami uppfyllde sin dröm inom ekonomi

Sami lärde sig svenska, läste in kurser för högre studier och tog examen som Affärsinriktad redovisningsekonom på bara 3...