Så får du jobb efter examen – 7 tips

Att söka jobb är som ett arbete i sig. Hundra knack, tio snack, ett tack är ett mindset att ha med dig. Därför är det viktigt att vara aktiv i ditt jobbsökande och lägga ned energi på en bra ansökan. Med en yrkeshögskoleutbildning i bagaget kan du känna dig trygg i att du besitter efterfrågad kompetens, nu gäller det att hitta rätt arbetsplats för dig. Här har vi samlat tips på hur du lyckas landa drömjobbet, från ansökan till intervju.

1. Nätverka och använd kontakter

Ordet kanske får dig att tänka på läskiga mingelträffar där man ska prata med så många nya människor som möjligt. Men att nätverka innebär även att använda de kontakter du redan har. Be vänner och familj att hålla ögonen öppna för lediga tjänster, så att du är den första de hör av sig till med tips!

Ett annat tips är att dela ett inlägg i sociala meder där du kort presenterar dig själv och vad för typ av arbeten du är intresserad av. Be sedan vänner att dela inlägget för en ökad spridning. Gå med i jobbtipsgrupper på Facebook, det finns en uppsjö av olika grupper där personer och företag dagligen delar nya tjänster.

2. Uppdatera din LinkedIn

LinkedIn fungerar som ditt digitala CV och är en utmärkt plats för att utöka ditt kontaktnätverk. Plattformen har även en egen jobbsökarsajt vilket gör att många företag rekryterar härifrån. Har du en komplett profil kan rekryterare lättare hitta dig. Kom ihåg att lägga till information om din utbildning för att visa vilka färdigheter du har. Du även gå med i grupper inom ditt yrkesområde för att få branschnyheter och jobbtips. Så här skapar du en attraktiv profil:

 • Ha en profilbild i bra kvalité som förmedlar känslan du vill åt – hur är ditt yrkesmässiga jag? Låt det synas i bilden.
 • Be tidigare kollegor eller studiekamrater att skriva en rekommendation om dig.
 • Skriv en kort beskrivning av dig själv. Lyft dina erfarenheter i branschen, dina mål och vad det är du älskar med just ditt yrke.
 • Lägg till arbetslivserfarenheter, ideella arbeten, projektarbeten och liknande som visar på dina kompetenser.
 • Slå på funktionen ”Öppen för nya möjligheter” i inställningar för att rekryterare ska lägga märke till dig.

3. Ett tydligt och övergripande CV

Se till att ditt CV är informativt och uppdaterat! En rekryterare ägnar i genomsnitt 6 sekunder åt att titta igenom ditt CV. Därför är det viktigt att inte distrahera rekryteraren med en massa överflödig text eller bilder. Tänk less is more. Satsa istället på att lyfta dina tidigare erfarenheter som är relevanta för just den rollen du söker. Som nyexaminerad kanske man har en begränsad yrkeserfarenhet, och då är det viktigt att fokusera på din motivation. Det gäller att inte krångla till det, utan att lyfta dina främsta egenskaper snabbt och tydligt.

4. Anpassa ditt personliga brev utifrån tjänsten

I det personliga brevet kan du blomma ut och anpassa innehållet utifrån tjänsten du söker. Läs på om företaget som erbjuder tjänsten och berätta varför du vill jobba hos just dem. Tänk dock på att vara professionell i ditt språk och din utformning. Fokusera på vad du kan bidra med till verksamheten, till exempel genom din tidigare erfarenhet, utbildning eller egenskaper. Försök hitta det som gör dig unik!

5. Kontakta företag som lockar dig

Vissa företag annonserar inte alltid ut sina lediga tjänster. Hittar du ett företag som verkar intressant och som du kan tänka dig att arbeta för, kontakta dem och fråga om du kan få komma i kontakt med den som är ansvarig för rekrytering. I bästa fall får du en intervju, i annat fall visar du i alla fall en ambition och ett driv som gör att de kan spara dig i en databas för framtida rekryteringsbehov.­­

6. Skapa en profil på rekryteringssidor

Det finns stora rekryteringsbolag som arbetar med många branscher, och så finns det mindre mer nischade rekryteringsfirmor som du kan vända dig till. Kolla upp vilka som är relevanta för dina jobbdrömmar och skapa en profil på deras sida. Lägg upp information kring din utbildning och tidigare erfarenheter, så kan du bli matchad med lediga tjänster och bli kontaktad av deras rekryterare.

7. Förbered dig inför intervju

När du har blivit kallad på en intervju gäller det att förbereda sig. Självklart ska du komma i tid och vara representativt klädd. Ha gärna anteckningsblock nära till hands för att kunna skriva ner saker. Tänk på det här inför intervjun:

 • Läs på om företaget, det visar att du är intresserad av att jobba just där.
 • Ställ frågor, det visar att du är engagerad och intresserad.
 • Googla på vanliga intervjufrågor och tänk ut svar i förväg, på så sätt kan du känna dig trygg i dina svar.
 • Var ärlig i dina svar och svara gärna med ett exempel, det visar att du har reflekterat och tagit lärdom av situationer.
 • Rekryterare vill ofta veta både styrkor och utvecklingsområden, så våga berätta vad du behöver utveckla hos dig själv, det visar på att du har god självinsikt och är mänsklig.
 • Sälj in dig själv! Vill du ha jobbet behöver du lyfta fram dina positiva sidor, visa nyfikenhet och berätta vad just du kan bidra med.

Sist men inte minst, ha tålamod! Att söka jobb är en process, som ibland tar lång tid. Var stolt över att du lyckats ta examen och boosta dig själv med att det rätta jobbet finns någonstans för dig. Det gäller bara att hitta jobbmatchen – allt ordnar sig till slut.

Relaterade artiklar