Så får du jobb efter examen - 6 tips

Stort grattis till examen, men vad händer nu? Det kan kännas både skrämmande och spännande att ge sig ut från yrkeshögskolans trygga värld till arbetsmarknaden. För att hjälpa dig har vi samlat våra bästa tips i jobbsökandet...

1. Nätverka

Ordet kanske får dig att tänka på läskiga mingelträffar där man ska prata med så många nya människor som möjligt. Men att nätverka innebär även att använda de kontakter du redan har. Be vänner och familj att hålla ögonen öppna för lediga tjänster, så att du är den första de hör av sig till med tips! Ett annat tips är att dela ett inlägg på Facebook där du kort presenterar dig själv och vad för typ av arbeten du är intresserad av. Be sedan vänner att dela inlägget för en ökad spridning och större chans att just din framtida rekryterare ser inlägget. Gå med i jobbtipsgrupper på Facebook, det finns en uppsjö av olika grupper där personer och företag dagligen delar nya tjänster.

2. Uppdatera din LinkedIn

LinkedIn fungerar som ditt digitala CV och är en utmärkt plats för att utöka ditt kontaktnätverk. Många företag rekryterar härifrån, plattformen har även ett eget ”jobbsök” och företag kan lättare hitta dig om du har en komplett profil på LinkedIn. Ett tips är därför att lägga till information om din yrkeshögskoleutbildning för att visa vilka färdigheter du har.

Många rekryterare är inne och söker efter nya talanger på LinkedIn. Se till att slå på funktionen ”Öppen för nya möjligheter” i inställningar, för att rekryterare ska lägga märke till dig. Där kan du specificera vilka typer av yrkesroller du är intresserad av. Följ sedan dessa tips för att skapa en attraktiv profil som kan öppna nya karriärmöjligheter:

  • Ha en representerande profilbild i bra kvalité som förmedlar känslan du vill åt – hur är ditt yrkesmässiga jag? Låt det synas i bilden.
  • Be tidigare kollegor eller studiekamrater att skriva en rekommendation om dig.
  • Skriv en kort beskrivning av dig själv. Lyft dina erfarenheter i branschen, dina mål och vad det är du älskar med just ditt yrke.
  • Gå med i grupper inom ditt yrkesområde för att få en insikt i branschnyheter, du kan även gå med i grupper för nya jobb och prenumerera på jobbtips via LinkedIn.

3. Ett tydligt och övergripande CV

Se till att ditt CV är informativt och uppdaterat! En rekryterare ägnar i genomsnitt 6 sekunder åt att titta igenom ditt CV. Därför är det viktigt att inte distrahera rekryteraren med en massa överflödig text eller bilder. Tänk less is more. Satsa istället på att lyfta dina tidigare erfarenheter som är relevanta för just den rollen du söker. Som nyexaminerad kanske man har en begränsad yrkeserfarenhet, och då är det viktigt att fokusera på din motivation. Det gäller att inte krångla till det, utan att lyfta dina främsta egenskaper snabbt och tydligt.

3. Anpassa ditt personliga brev utifrån tjänsten

I det personliga brevet kan du blomma ut ordentligt och anpassa innehållet utifrån tjänsten du söker. Läs gärna på om företaget som erbjuder tjänsten och berätta varför du vill jobba hos just dem. Tänk dock på att vara professionell i ditt språk och din utformning. Fokusera på vad du kan bidra med till verksamheten, till exempel genom din tidigare erfarenhet, utbildning eller egenskaper. Försök hitta det som gör dig unik!

4. Kontakta företag som lockar dig

Vissa företag annonserar inte alltid ut sina lediga tjänster. Hittar du ett företag som verkar intressant och som du kan tänka dig att arbeta för, kontakta dem och fråga om du kan få komma i kontakt med den som är ansvarig för rekrytering. I bästa fall får du en intervju, i annat fall visar du i alla fall en ambition och ett driv som gör att de kan spara dig i en databas för framtida rekryteringsbehov.­­

5. Skapa en profil på rekryteringssidor

Utöver de största rekryteringsbolagen som arbetar med många branscher så finns det mindre mer nischade som du kan vända dig till för just din specifika bransch. Kolla upp vilka som är relevanta för dina jobbdrömmar och skapa en profil på deras sida. Lägg upp information kring din utbildning och tidigare erfarenheter, så kan du bli ”matchad” med lediga tjänster och kontaktad av deras rekryterare direkt på hemsidan.

6. Sist men inte minst, ha tålamod

Att söka jobb är som ett arbete i sig! Därför är det viktigt att du är aktiv i ditt jobbsökande i den bemärkelsen att du lägger ned energi på att hitta de rätta arbetsplatserna för dig. Lägg gärna ned lite mer tid på din ansökan, istället för att skicka in exakt samma ansökan till flera företag.

Och sist men inte minst, ha tålamod! Att söka jobb är en process, som ibland tar lite längre tid, men det kommer att vara värt det. Unna dig några dagars ledighet. Var stolt över att du lyckats ta examen och passa på att ta igen de saker du inte tagit dig tid till under terminen. Det kan ta lite tid i början av jobbsökandet, men kom ihåg att det ordnar sig tillslut.

Relaterade artiklar

Sök praktik och jobb med filmpitch
2022-06-13 Tips

Sök praktik och jobb med filmpitch

Ska du söka LIA eller jobb? Tänk nytt, tänk film! Här ger vi, tillsammans med en studerande, våra bästa tips på hur du l...

YH-utbudets starka koppling till arbetslivet
2020-03-01 Nyhet

YH-utbudets starka koppling till arbetslivet

Visste du att det krävs en hel del för att få starta en yrkeshögskoleutbildning? Bland annat styrs utbildnings...

Drömmen om eget företag blev verklighet
2018-12-09 Intervju

Drömmen om eget företag blev verklighet

Viktor hade länge drömt om att bli egenföretagare och redan under den första terminen av Sales Manag...