Så hittar du avkoppling under semestern - 10 enkla tips

Av Amanda Slättenhäll

"Jag är stressad, det är mycket nu eller jag orkar inte" är ord som de flesta av oss hör eller säger var och varannan dag. Att ha mycket att göra i vissa perioder är ingen fara, så länge vi återhämtar oss. Här är Affärshögskolans tips på hur du varvar ner under semestern! Säg hejdå till jobb- och pluggstress en stund.

1. Sov ordentligt

Sömn är avgörande för att hålla sig pigg och effektiv. När du sover bearbetas intryck och ny kunskap, och kroppen får chans att återhämta sig. Prioritera dina sömntimmar och försök att hålla en regelbunden sömnrutin även under semestern. En god natts sömn ger dig bättre förutsättningar att möta höstens utmaningar.

2. Gå ut i naturen

Naturen har en lugnande effekt och kan hjälpa till att minska stress. En promenad i parken, en vandring i skogen eller en stund vid vattnet kan göra underverk för ditt välmående. Planera in tid utomhus för att fånga lugnet och ladda dina batterier.

3. Planera in att röra på dig

Fysisk aktivitet är viktigt för både kropp och själ. Oavsett om det handlar om en daglig promenad, yoga eller ett träningspass, så hjälper det dig att hantera stress och förbättra din sömn. Hitta en aktivitet som du tycker om och gör den regelbundet. Det kan vara något så enkelt som att dansa hemma till din favoritmusik eller cykla i solnedgången.

4. Ät bra och god mat

Mat spelar en stor roll för vår energi och vårt humör. En balanserad kost ger kroppen den näring den behöver för att orka med. Undvik tung och fet mat som kan göra dig trött, och satsa på fiberrik kost som får dig att känna dig pigg och fräsch. Njut av maten och gör måltiderna till en trevlig stund.

5. Umgås med familj och vänner

Relationer är en viktig del av livet. Avsätt tid för att träffa vänner och familj på ett avslappnat sätt. Planera in roliga aktiviteter eller träffas över en middag. Att umgås med människor som du tycker om ger energi och hjälper dig att koppla av från jobb- och pluggstressen.

6. Hitta en fristad

Skapa dig en plats där du kan koppla av utan att tänka på jobb eller studier. Det kan vara i ditt hem, en sommarstuga eller på gymmet. Det ska vara en plats där du kan vara helt närvarande och låta hjärnan vila från alla intryck. Gör denna plats så bekväm och avkopplande som möjligt.

7. Ta korta pauser

Att ta korta pauser under dagen kan göra stor skillnad för ditt välmående. Stå upp och sträck på dig, ta en kort promenad eller gör några enkla rörelser för att öka blodcirkulationen och ge kroppen nytt syre. Dessa mikropauser hjälper till att hålla dig pigg och fokuserad.

8. Skriv ner dina tankar

När du känner att stressen börjar ta över kan det vara hjälpsamt att skriva ner dina tankar och känslor. Det kan vara en lista över saker du behöver göra eller bara allmänna funderingar. Att få ner det på papper kan ge dig en bättre överblick och hjälpa dig att strukturera upp ditt sinne. Du kan även kombinera detta med en kort promenad för att rensa tankarna.

9. Prova på meditation

Meditation och andningsövningar är effektiva metoder för att minska stress och kunna slappna av. Bara några minuter om dagen kan göra stor skillnad. Sätt dig bekvämt, slut ögonen och fokusera på din andning. Låt tankarna komma och gå utan att fästa vid dem. Detta kan hjälpa dig att känna dig mer närvarande och lugn.

10. Lär dig något nytt

Att använda semestern till att lära sig något nytt kan vara ett fantastiskt sätt att varva ner och samtidigt känna sig produktiv. Det kan vara allt från att lära sig spela ett instrument, måla eller läsa en bok om ett ämne du är intresserad av. Ny kunskap och nya färdigheter kan ge dig en känsla av prestation och glädje.

Genom att följa dessa tips kan du maximera din återhämtning under semestern. Kom ihåg att ta hand om dig själv och ladda batterierna för att vara redo för höstens utmaningar!

Relaterade artiklar