Spaning 2022 – här är jobben som behövs nu och i framtiden

Av Sofia Björnér

Yrkeshögskolans uppgift är att skapa högaktuella utbildningar som matchar arbetsmarknadens kompetens- och rekryteringsbehov. För att lyckas med denna uppgift arbetar Affärshögskolans affärsteam årligen med att trendspana, omvärldsbevaka och ta tempen i olika branscher. Tillsammans med företag identifieras behoven och utbildningar utformas - där den behövs, när den behövs. Här är Affärshögskolans spaning 2022.

Framtidsspaning och kompetenskartläggning

Som länken mellan företag och framtidens arbetskraft har yrkeshögskolan en viktig uppgift att följa med i samhällsutvecklingen. Digitaliseringens framfart har gjort att arbetsmarknaden blivit allt mer snabbrörlig. Med ny teknik och nya metoder kommer nya mål och ändrade behov! Samhällets snabba hastighet gör att behovet av flexibla och smarta kunskapslösningar är stort.

Affärshögskolan är en auktoriserad yrkeshögskola som har nära kontakt med näringslivet för att skapa relevanta program och kurser inom ekonomi, inköp, sälj och marknadsföring. Under våra spaningar som sker såväl lokalt och regionalt som nationellt och internationellt kommer vi i kontakt med företag som vill bli våra samarbetspartners. Vissa väljer att vara med och utforma utbildningar, medan andra engagerar sig i våra ledningsgrupper, erbjuder praktikplatser eller utbildar hos oss.

Företags behov omvandlas till branschnära utbildningar

När vi arbetat fram olika utbildningskoncept ansöker vi en gång per år till Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) om att få starta utbildningarna. De bedömer bland annat hur stark arbetslivsanknytningen är, att utbildningen håller hög kvalitet och leder till en kvalificerad yrkesroll. I januari varje år sker den så kallade tilldelningen där alla yrkeshögskoleaktörer får besked om vilka utbildningsprogram som blir beviljade att starta. Innan sommaren skickades årets ansökningar in. Vi har dels ansökt om att få erbjuda fler starter av utbildningar som vi redan har, dels ansökt om helt nya...

Yrkesroller som arbetslivet efterfrågar

Här är jobben som kommer att behövas framöver inom ekonomi, inköp, sälj och marknadsföring. Årets kompetenskartläggning mynnade ut i flera nya spännande program som vi hoppas på att få starta 2023. Se vilka i listan nedan!

Marknadsanalytiker

"De digitala kanalerna bara växer och växer och vi arbetsgivare behöver anpassa oss för att kunna hänga med på marknaden. Analyser, AI och digital marknadsföring är kompetenser vi har stora behov av."
– Heli Purje, HR-partner, Kicks Kosmetikkedja

Affärsutvecklade E-handel

"E-handeln är så pass stor och etablerad. Framöver kommer affärsutvecklingssidan börja växa och hur man bygger sitt varumärke. Behovet av kompetens inom detta område är stort och efterfrågan kommer bara växa."
– Lars Bonander, VD, PR Home/Svanefors

Digital Visual Mechandiser

"Anställningsmöjligheterna är stora efter avslutad utbildning. Dessa kompetenser är högt eftertraktade såväl inom större industrier som av konsult och managementbolag. De som har denna roll inhouse kommer slippa ta in konsulter. I kraft av ökad digitalisering blir dessa roller viktigare och viktigare, därför möter utbildningen upp marknadens behov."
Mats Wehlin, Manager commercial transformation global Parts and Service, Sandvik Mining & Rock Technology

Strategisk inköpare

"Det finns en brist helt klart. Kanske framför allt att hitta personer med entreprenörskap, problemlösning och som känner ett ägarskap. Hos oss äger man sin affär, man har rätt stora mandat, tar stora beslut, här handlar mycket om business acumen. Vi letar folk hela tiden och har anställt flera bara i år. Den senaste hade läst en liknande utbildning, gjorde sin LIA hos oss och fick sen jobb."
– Jesper Rydén, Volvo Cars Indirect Procuremenet

Digital Content Creator

"Detta är en viktig roll som inte kan automatiseras bort då den är kreativ och analytisk. Det finns ett stort behov för oss likaväl som för andra e-handlare, då detta område växt enormt mycket de senaste åren. Affärshögskolans utbildning motsvarar det behov vi har inom detta område."
Nicola Bellman, HR Manager, Jollyroom

Hållbarhetsspecialist

“Lagstiftning, styrmedel och krav från omvärlden utvecklas i stor omfattning inom områden som klimat, biologisk mångfald, hållbara investeringar, hållbarhetsrapportering och mänskliga rättigheter. Det bidrar till att vi ser en hög efterfrågan av kompetensen.”
– Anna Gunnarsson, Hållbarhetsstrateg, Tekniska verken

Solutions Sales Manager

"Vi lever i en värld med alltmer komplexa tjänster och produkter kombinerat med större internationell konkurrens inom väldigt många områden. Bristen på säljare som kan jobba med lösningsförsäljning medför att vi kan få svårt att hantera konkurrensen, primärt på en internationell arena men även på den inhemska marknaden."
– Michael Arvidsson, Ägare, Obvia AB

Payroll Controller

"Vi har många kunder som har svårt att få tag på kompetens inom lön, det poppar upp förfrågningar varje vecka. Vi märker att de slåss om samma personer och det är svårt att hitta personer som kan både lön och ekonomi."
– Tobias Jacobsson, Business Manager, Adecco, Trollhättan

Intresserad av kommande starter? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad om utbudet!

Relaterade artiklar

Studerande om yrkeshögskolan – en vinnande utbildningsform
2022-05-16 Intervju

Studerande om yrkeshögskolan – en vinnande utbildningsform

Den starka kopplingen till näringslivet är något som lo...

Affärshögskolan utbildar AcadeMedias ledare
2020-04-09 Nyhet

Affärshögskolan utbildar AcadeMedias ledare

Affärshögskolan utbildar AcadeMedias ledare inom agilt ledarskap och projektledning. Under ett halvår läser ledarna utbi...

YH-utbudets starka koppling till arbetslivet
2020-03-01 Nyhet

YH-utbudets starka koppling till arbetslivet

Visste du att det krävs en hel del för att få starta en yrkeshögskoleutbildning? Bland annat styrs utbildnings...