Spara pengar som student

Av Sofia Björnér

Tid, pengar och energi är något som vi har olika mycket av i olika skeden av livet. Det är ingen hemlighet att den ekonomiska biten är klurigast under studieåren för många. Därför vill vi ge dig som studerande tips på hur du kan få pengarna att räcka längre varje månad.

1. Jaga studentrabatter

Det finns studentrabatter överallt, bara du tittar dig omkring! Mecenat och Studentkortet är exempel på tjänster där rabatter och förmåner samlas. Dessa kort kan du ha digitalt i mobilen så att du enkelt kan utnyttja rabatter på bland annat mat, hälsa, mode, elektronik, resor och böcker.

En annan förmån är ICA Student, vilket är ett kostnadsfritt ”medlemskap” där du får erbjudanden på mat, banktjänster och försäkringar. Tips är att alltid ta för vana att kolla eller fråga om det finns studentrabatt innan du ska köpa något.

2. Planera veckans måltider

Tänk smart när du ska fylla upp kylskåpet! Maten är, näst efter hyran, det som bränner mest i plånboken för de allra flesta. Genom att planera maträtter för kommande vecka kan du:

  1. Välja råvaror som kan användas i flera rätter (storpack är billigare i längden)
  2. Låta butikens extrapriser styra matveckan
  3. Äta efter säsong då dessa råvaror är billigare
  4. Välja rätt mängd redan i butiken så att inget behöver slängas

På dessa sätt kan många kronor sparas! Tänk även minst +1 när du lagar mat så du får en smarrig matlåda till dagen därpå - eller satsa på storkok och frys in flera matlådor.

3. Gör en månadsbudget

Låter kanske trist, men att göra en budget är effektivt! Jämför din inkomst med dina planerade utgifter och få koll på hur mycket du har att röra dig med varje månad. Hur mycket lägger du på mat? Vad är din bostadskostnad? Hur mycket kommer du behöva lägga på kurslitteratur? Vad kostar olika abonnemang? Sedan kan du utvärdera månaden för att tydligt se vad du lagt pengar på. Finns det kanske något du kan spara in på till nästa månad? Bli din egen ekonomichef!

4. Köp begagnad kurslitteratur

Detta är inget tips, utan snarare en oskriven regel bland studerande! Det finns så många bra sidor där du kan köpa och sälja kurslitteratur att det bara är i nödfall du behöver lägga pengar på en sprillans ny bok. Surfa exempelvis in på Studentapan, Campusbokhandeln, BegagnadeSkolböcker eller Blocket. Det finns även många bra Facebook-grupper där kurslitteratur säljs, bland annat vår grupp Köp & sälj kurslitteratur - Affärshögskolan som du kan ansöka om medlemskap i.

5. Sök bidrag

Som studerande har du självklart rätt till studiemedel. CSN erbjuder olika typer av studiemedel i form av både bidrag och lån. Ytterligare ett tips är att ta reda på om du har rätt till bostadsbidrag via Försäkringskassan. Ett bidrag för dig som är under 29 år och har låga inkomster.

6. Handla second hand eller önska dig i present

Konsumera smart! Om du behöver inhandla kläder, skor, inredning och liknande finns idag massa vintage- och second hand-butiker som säljer fina grejer till liten peng. Om det inte är akut att köpa en ny jacka eller dekorationer till hemmet är det dessutom perfekt att önska sig sådant i julklapp eller födelsedagspresent.

Vanliga frågor om studentekonomi

Relaterade artiklar

Tips till dig som studerar på distans
2024-02-15 Tips

Tips till dig som studerar på distans

Här är tipsen till dig som läser en utbildning på distans. Lär dig planera och lägga upp dina studier...

5 tips till dig som söker LIA
2023-11-06 Tips

5 tips till dig som söker LIA

Är du i full gång med att söka en LIA-plats eller är det snart dags att sätta igång? Vi har samlat fem tips på hur du...

Så tar du dig igenom kurslitteraturen – tips på lässtrategier
2021-09-08 Tips

Så tar du dig igenom kurslitteraturen – tips på lässtrategier

Drar du en djup suck innan du öppnar boken? Vi förstår att det kan kännas överväldigande...