Spara pengar som student

Tips och inspiration - 11/09/2021

Tid, pengar och energi är något som vi har olika mycket av i olika skeden av livet… Och det är ingen hemlighet att den ekonomiska biten är klurigast under studieåren för många. Därför vill vi ge dig som studerar hos oss lite tips på hur du kan få pengarna att räcka längre varje månad.

1. Jaga studentrabatter

Det finns studentrabatter överallt, bara du tittar dig omkring! Mecenat och Studentkortet är exempel på tjänster där rabatter och förmåner samlas. Dessa kort kan du ha digitalt i mobilen så att du enkelt kan utnyttja rabatter på bland annat mat, hälsa, mode, elektronik, resor och böcker. En annan förmån är ICA Student, vilket är ett kostnadsfritt ”medlemskap” där du får erbjudanden på mat, banktjänster och försäkringar. Tips är att alltid ta för vana att kolla eller fråga om det finns studentrabatt innan du ska köpa något.

2. Planera veckans måltider

Tänk smart när du ska fylla upp kylskåpet! Maten är, näst efter hyran, det som bränner mest i plånboken för de allra flesta. Genom att planera maträtter för kommande vecka kan du…

1. Välja råvaror som kan användas i flera rätter (storpack är billigare i längden)
  2. Låta butikens extrapriser styra matveckan
  3. Äta efter säsong då dessa råvaror är billigare
  4. Välja rätt mängd redan i butiken så att inget behöver slängas

På dessa sätt kan många kronor sparas! Tänk även minst +1 när du lagar mat så du får en smarrig matlåda till dagen därpå – eller satsa på storkok och frys in flera matlådor.

3. Gör en månadsbudget

Låter kanske trist, men att göra en budget är effektivt! Jämför din inkomst med dina planerade utgifter och få koll på hur mycket du har att röra dig med varje månad. Hur mycket lägger du på mat? Vad är din bostadskostnad? Hur mycket kommer du behöva lägga på kurslitteratur? Vad kostar olika abonnemang? Sedan kan du utvärdera månaden för att tydligt se vad du lagt pengar på. Finns det kanske något du kan spara in på till nästa månad? Bli din egen ekonomichef!

4. Köp begagnad kurslitteratur

Detta är inget tips, utan snarare en oskriven regel bland studerande! Det finns så många bra sidor där du kan köpa och sälja kurslitteratur att det bara är i nödfall du behöver lägga pengar på en sprillans ny bok. Surfa exempelvis in på Studentapan, Campusbokhandel, BegagnadeSkolböcker eller Blocket. Det finns även många bra facebook-grupper där kurslitteratur säljs, spana bland annat in vår grupp Köp & sälj kurslitteratur – Affärshögskolan som du kan ansöka om medlemskap i.

5. Sök bostadsbidrag

Ta reda på om du har rätt till bostadsbidrag! Bostadskostnaden är sällan något som går att ändra på, men det finns olika sätt att få bidrag på. Utöver CSN-bidrag och deras olika tilläggslån kan du som är under 29 år ansöka om bostadsbidrag hos försäkringskassan.

6. Önska dig saker i present

Kläder, skor och liknande står för en stor kostnad hos många studenter. Om det inte är akut att köpa en ny vinterjacka eller dekorationer till hemmet är det perfekt att önska sig sådant i julklapp och födelsedagspresent.