Utbildad B2B-säljare blev egenföretagande storsäljare

Av Albin Johansson

Sebastian Virta tog examen som marknadsinriktad företagssäljare 2015 och driver idag sitt eget företag Grillkung.se. Innan Sebastian började studera jobbade han på familjens elektronikföretag, och under hans första år på Affärshögskolan skapade han en e-handel till familjeföretaget. Idén om att grunda Grillkung.se föddes när deras försäljning av grillar fick ett uppsving under sensommaren 2014.

Hur var det att studera till företagssäljare?

– Säljutbildningen var kanon och jag gillade praktiken allra mest. Jag undrar verkligen varför inte alla utbildningar har praktik... Jag har tagit med mig säljtekniker och ledarskapsstilar som jag har stor nytta av idag, men det viktigaste jag tog med mig var ett ökat självförtroende. Alla jag studerade med var så otroligt kompetenta och drivna, vilket inspirerade mig. Mitt självförtroende ökade när jag kände att jag var minst lika duktig som mina studiekamrater, om inte bättre, skrattar Sebastian.

Det råder delade åsikter ifall man kan utbilda sig till säljare eller om det är en naturlig talang. Hur ser du på det?

– Jag tror det går att lyckas på båda sätten. En utbildning kan absolut hjälpa dig bli en bättre säljare som med allt annat. Utifrån mina egna erfarenheter så hände det ofta att jag spelade alla mina kort innan kunden hann berätta vilka kort de ville se. Med hjälp av utbildningen så kunde jag förstå behovsanalys mycket bättre och kunde anpassa mig utifrån kunden. Sen är det inte alltid de duktigaste säljarna som säljer mest utan oftast är det de som jobbar hårdast och är ihärdiga. Men med en utbildning så anser jag att man kommer kunna sälja bättre över tid och kunna göra mer komplexa och större affärer. Snabba puckar där beslutet tas på kort tid kan vem som helst göra, men med mer komplexa och utdragna affärer så kan det vara bra med en utbildning i bagaget.

Hur har din resa från Affärshögskolan till idag sett ut?

– Jag gjorde båda mina praktikperioder på ett företag som säljer webbplattformar. Två veckor in på andra LIA-perioden valde jag att pitcha min affärsplan som jag tog fram i en tidigare kurs för cheferna på företaget. De gillade idén och vi gjorde en deal som gick ut på att jag fick jobba med Grillkung.se de resterande 10 veckorna av min LIA. Vi bestämde även att de skulle få en del av omsättningen under det första året samt att jag fick köpa loss plattformen efter ett år om jag ville. Det slutade med att jag köpte loss plattformen men fortsatte att jobba som konsult åt företaget samtidigt som jag drev grillkung.se från familjeföretaget.

  • "Tack vare en kurs på Affärshögskolan hade jag en färdig affärsplan att pitcha för min praktikplats! Jag kan verkligen rekommendera alla att gå en YH-utbildning."

– Fram till 2019 gjorde jag allting själv, vilket jag inte fattar hur jag orkade. Men 2020 bestämde jag mig för att ta in tre personer och i år har vi ytterligare fem på ingång. Min mamma som jobbar heltid med administrationen är den enda av all personal som inte gått en YH-utbildning, skrattar Sebastian.

Vilka utmaningar har pandemin medfört?

– Det har varit svårt att få tag på varor eftersom pandemin har hindrat produktionen och medfört långa leveranstider. Jag förstod ganska tidigt att vi var tvungna att fylla upp våra lager men det har varit svårt att förutspå vad kunderna kommer att vilja ha flera månader fram i tiden. Vi fick bestämma i juli förra året vad våra kunder ska handla under sommaren 2021 och det har varit vår största utmaning.

Om du skulle ge dig själv ett tips i början av din resa, vad hade det varit?

– Jag hade gärna sett mig själv våga satsa tidigare. Man ska inte vara rädd för att satsa. Trots att mitt företag beräknas få en fortsatt tillväxt även detta år är jag fortfarande nybörjare på många saker och kan utvecklas i många delar. Men så länge man inte är rädd för att testa så brukar det gå bra!

Relaterade artiklar