Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Våra studerande berättar om [LIA]

Tips och inspiration - 12/04/2018

Simona Bunyemen

Genom vår serie ”våra studerande berättar/tipsar om” får du information om ett specifikt ämne ”inifrån”, det vill säga från våra egna studerande.

Denna gång ska Simona Bunyemen, som läser yrkeshögskoleutbildningen Affärsinriktad redovisningsekonom i Jönköping, berätta om hennes tips för att sticka ut i mängden när man söker praktikplats, eller LIA (lärande i arbete) som det kallas inom yrkeshögskolan.

Tips för att söka en LIA-plats

Hej!

Mitt namn är Simona. Jag är 22 år och studerar till affärsinriktad redovisningsekonom. Jag läser mitt sista år och tar examen i juni 2019.

Under det sista året har vi en kurs som kallas LIA där vi får gå ut och känna lite på hur det är att arbeta som redovisningsekonomer.

Att hitta en praktikplats är inte det lättaste, det är i princip samma sak som att söka ett arbete. Man måste ha ett välordnat CV och personligt brev för att kunna fånga företagens intresse om en själv. Att vara ute i god tid efter praktik är viktigt, då det är många som konkurrerar om samma platser.

Ett tips är att kontakta företag på ett unikt vis, att bara skicka ett mail och vänta på svar ger sällan någon effekt. Men att däremot skilja sig från mängden funkar, det kan handla om att man gör spontanbesök på företagen man vill praktisera hos. Ett ansikte och en kort presentation om sig själv ger bättre resultat än ett enkelt skickat mail.

Väl ute på praktiken gäller det att visa framfötterna och ta för sig för att kanske säkra en till praktikplats till nästkommande praktikperiod och lyckas man riktigt bra så kanske man får ett jobberbjudande efter examen.

Lycka till!

/Simona

Publicerad: 2018-12-04