Så får du LIA-plats - studerande tipsar

Av Sofia Reidevall, f.d. studerande Lönekonsult

I serien ”våra studerande tipsar om” är Affärshögskolans studerande gästskribenter och berättar om deras tips och erfarenheter kring ett specifikt område. Sofia Reidevall läser till lönekonsult på Affärshögskolan i Uddevalla och berättar om hennes tips kring hur du bör tänka för att fixa din drömpraktik.
Sofia Reidevall med kollegor på Intersports kontor

Hur fixar du praktikplatsen? Så här tänker jag:

En praktikplats är vår stora chans att få en fot in i branschen och visst känner man pressen redan från dag ett. Mitt tips är att lägga mycket tid på förberedelse! Jag tror det är nyckeln till att få en praktikplats och att trivas under själva praktikperioden. I din förberedelse är det tre stora frågor du ska fokusera på innan du börjar söka: Vem är jag? Vad kan jag? Vilket företag ska jag vända mig till?

Vad vill du att andra ska se av dig och hur vill du själv bli uppfattad? Du måste veta vad du har att erbjuda för att kunna sälja in dig själv. Du ska kunna förklara varför de behöver dig och varför du skulle passa så bra in i just deras företag. De behöver helt enkelt veta vad du kommer att tillföra.

1. Vem är du och vad kommer du att tillföra?

Har du funderat på vilket intryck du ger och om du når ut med den personlighet som du vill påverka världen med? Hur framhäver och stöder du de beteenden hos dig själv som bidrar till att andra ser dig i ett positivt ljus och får tilltro till din kompetens och vilja?

Ta hjälp av någon! Kan du finna svar på detta har du kommit en bra bit på vägen. Att få feedback från andra är det bästa sättet att skapa sig en större helhetsbild av hur man själv uppfattas. Om du i samtal med någon annan eller på egen hand reflekterar kring hur balansen mellan vad du själv vill ska lysa igenom och vad som uppfattas av omvärlden, har du ett bra underlag för vad du ska lägga fokus på i din personliga utveckling framöver och vad du ska sälja in hos andra.

2. Vad kan du och varför behöver de dig?

När du vet hur andra uppfattar dig, vad finns det mer som gör dig bra? Vad har du gjort bra på tidigare arbetsplatser? Vad har du lärt dig av livet? Har du lyckats med något häftigt projekt i en tidigare anställning? Har föräldraskapet gjort dig ödmjuk, har du fått öva på tålamod och blivit duktig på att planera och strukturera? Kanske hanterade du sorg i familjen genom att vara en stark stöttepelare? Hitta vad du är bra på, för alla är vi bra på något! Så skippa osäkerheten, du duger som du är! Det du kommer fram till ska du sedan använda dig utav för att sälja in dig själv både i ditt personliga brev och på intervjun.

Har du någonsin hört påståendet: Du läcker vad du tänker? Jag tror att det är sant. Är du ärlig syns det, har du viljan syns det, har du självförtroendet syns det. Nu vet du vad du är bra på och hur du uppfattas av andra, våga visa det! Det blir nu din uppgift att synliggöra ditt värde och visa önskat företag hur du kan skapa mervärde för dem genom dina kvaliteter och det du har att erbjuda.

3. Var vill du praktisera och varför?

När du har valt vilket företag du ska söka till är det läge att börja leta information. Delar du företagets värderingar – läs på deras hemsida, intressera dig för deras verksamhet. Varför vill du vara där? Vad kan du bidra med? Varför skulle du passa in? Utgå alltid från dig själv, framhäv dina intressen och din passion. Skriv i ansökan varför du söker praktikplats hos just dem. Skaffa kunskap om företaget och ställ frågor vid en eventuell intervju. Vad kan du idag och vad vill du bli bättre på? Visa ett driv och att du både har viljan att lära och bidra till deras verksamhet.

4. Vad är din strategi?

Vill du söka praktikplats på ett stort företag för att möjligheten till jobb ska vara stor? Vill du välja ett starkt varumärke som ser bra ut i CV:t? Vill du ha två praktikplatser med deltid på båda för att öka dina chanser till jobb och erfarenhet? Vad finns det för möjlighet till utlandspraktik? Tänk på alla dina möjligheter och önskemål.

Kontakta många företag. Sök inte bara ett fåtal ställen för att sedan vänta på svar. Jag sökte över 30 praktikplatser tills jag hittade rätt. Jag fick svar från flera, viket gjorde att jag kunde välja det företaget som jag trodde mest på och där mina värderingar passade bäst in. Platsen som du tackar nej till kan du förmedla till någon annan; guldläge för alla inblandade.

Att göra varje ansökan unik tar tid! Planera för det så att den tiden finns. Tänk också igenom vad du har för krav, våga ställ krav, se dig själv som en tillgång. Det ska inte bara vara tvärtom.

5. Var alltid trevlig

Du representerar skolan och dig själv. Kanske blir det en ledig praktikplats eller ännu bättre, en ledig tjänst och de på kontoret minns det där proffsiga CV:t eller den positiva personen på intervjun. Vänta inte heller för länge på ett svar. Mitt tips är att skicka ett tackmail efter telefonsamtalet eller intervjun. Då får du ett tillfälle att berätta något mer om dig själv.

Relaterade artiklar

Sök praktik och jobb med filmpitch
2022-06-13 Tips

Sök praktik och jobb med filmpitch

Ska du söka LIA eller jobb? Tänk nytt, tänk film! Här ger vi, tillsammans med en studerande, våra bästa tips på hur du l...

Spara pengar som student
2021-11-09 Tips

Spara pengar som student

Här får du som studerande ekonomitips! Ta del av flera smarta sätt att spara pengar.

5 tips för dig som söker LIA
2020-10-30 Tips

5 tips för dig som söker LIA

Är du i full gång med att söka en LIA-plats eller är det snart dags att sätta igång? Vi har samlat fem tips på hur du sö...