Utbilda dig till redovisningsekonom

Utbildning för dig som vill jobba med redovisning, bokföring och rådgivning. Bli en nyckelperson i verksamheters ekonomiska utveckling!

Som affärsinriktad redovisningsekonom är du ”spindeln i nätet” och arbetar med den ekonomiska informationen som behövs för beslutsfattande i en verksamhet. Du är specialiserad på bokföring, redovisning och arbetar med in- och utbetalningar, skatter, arbetsgivaravgifter, bokslut, årsredovisningar och andra ekonomiska företagshändelser.

Du har även en viktig uppgift att stötta ledningen i ekonomiska beslut, så som investeringar och fördelning av utgifter. Just ekonomisk rådgivning och planering är en av de uppgifter som lockar många till yrket. I ditt arbete som redovisningsekonom kan det även ingå att utveckla modeller för hur redovisningen ska göras, delta i budgetarbetet och göra ekonomiska bedömningar för att uppnå verksamhetens lönsamhetsmål.

Start: Augusti 2024

Studieort: Göteborg, Gävle/Hudiksvall, Jönköping, Karlstad, Linköping, Uddevalla

Längd: 2 år

Studieform: På plats

Studietakt: Heltid

Praktik: 24 veckor

Utbildningstyp: Program

Sista sökdag: 15 maj 2024

Ansökan öppen

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till omställningsstudiestöd

Karriär och jobbutsikter

I alla företag är ekonomipositionen central – utan en väl fungerande ekonomi, inget väl fungerande företag. Som affärsinriktad redovisningsekonom kan du arbeta i de flesta branscher eftersom alla företag behöver medarbetare med ekonomikompetens. Utbildningen är anpassad efter de senaste behoven inom ekonomi, där den rådgivande rollen får mer och mer fokus.

Exempel på yrkesroller

 • Ekonomiansvarig
 • Ekonomiassistent
 • Företagsekonom
 • Redovisningsassistent
 • Redovisningsekonom
 • Redovisningskonsult

Kunskap efter utbildningen

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Efter avslutad utbildning har du förutom den teoretiska kunskapen fått en praktisk erfarenhet av bokföring och redovisning, då du kontinuerligt arbetar direkt med olika affärssystem under studietiden. Du kommer ha övat på att kommunicera åtaganden och lösningar inom redovisning, då kommunikation hänger ihop med den rådgivande roll som branschen efterfrågar allt mer. Efter ekonomiutbildningen kommer du bland annat ha fått kunskap inom följande områden:

 • Redovisning
 • Beskattningsrätt
 • Handelsrätt
 • Företagsekonomi
 • Ekonomistyrning
 • Kalkylering

YH-utbildningens upplägg

Redovisningsekonom är en heltidsutbildning som du läser under 2 år hos Affärshögskolan i Göteborg, Linköping, Jönköping, Gävle, Karlstad, Uddevalla eller via satellitorten Hudiksvall. Det är föreläsningar 2-3 dagar i veckan och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier. Utbildningen bedrivs delvis på engelska. Under 24 veckor, fördelat på två perioder, är du ute på praktik som kallas för LIA (lärande i arbete). Vi rekommenderar en PC till utbildningen, då ekonomisystemen som används i de olika kurserna är mer anpassade för PC än Mac.

Bli auktoriserad

YH-utbildningen Affärsinriktad redovisningsekonom uppfyller kraven för en auktorisering genom FAR och lägger grunden för att du ska kunna bli auktoriserad redovisningskonsult. Efter examen behöver du samla på dig lite arbetslivserfarenhet och sedan kan du ansöka om auktoriseringen.

Mer information

 

Saknar du behörighet? Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du arbetslivserfarenhet eller annan kunskap som kan motsvara behörighetskraven? Läs om hur du kan bli behörig »

Affärshögskolan har skapat YH-utbildningen Affärsinriktad redovisningsekonom tillsammans med företag i branschen, utifrån arbetsmarknadens kompetensbehov. Många av dessa företag engagerar sig även i utbildningens ledningsgrupp som bland annat arbetar med kvalitetssäkring och utveckling. Här är några av våra samarbetspartners för ekonomiutbildningen:

Advisorgruppen  |  Aspia EY  |  Jönköping University  |  Lidhed och Bodströms  |  Skeppsbrons  |  Ekonomernas Hus  |  Grant Thornton  |  Högskolan Väst  |  Installationsgruppen  |  KITE Sverige  |  Next Revision  |  Randstad  |  Uddevallahem  |  Uddevalla kommun  |  LR Revision & Redovisning  |  HSB

 

Läs mer om hur ledningsgrupper fungerar på Affärshögskolan »

Kommande starter
Augusti 2024 – Juni 2026
Augusti 2025 – Juni 2027
Augusti 2026 – Juni 2028

Intresserad av kommande starter? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

 

Pågående utbildning
Augusti 2023 – Juni 2025
Augusti 2022 – Juni 2024

Läs om hur utbildningsutbudet styrs inom yrkeshögskolan »

Kursöversikt

Möt tidigare studerande

Affärshögskolan i framgångsrikt samarbete med UCS One Economy
2023-03-01 Nyhet

Affärshögskolan i framgångsrikt samarbete med UCS One Economy

Ekonomibyrå engagerar sig i YH-utbildningen Affärsinriktad redovisningsekon...

Ryggmärgsinfarkt stoppade inte Sussanne från att bli ekonom
2021-07-01 Intervju

Ryggmärgsinfarkt stoppade inte Sussanne från att bli ekonom

Några månader innan Sussanne skulle påbörja sin ut...

Sami uppfyllde sin dröm inom ekonomi
2018-10-04 Intervju

Sami uppfyllde sin dröm inom ekonomi

Sami kom till Sverige år 2014 och uppfyllde sin dröm. Han lärde sig svenska, läste in kurser för hög...

Vanliga frågor

Intresseanmälan

Intresserad av framtida starter? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

Välj utbildning

Hantering av personuppgifter

Genom att skicka in en intresseanmälan samtycker du till att få utskick om vald utbildning där vi informerar om utbildningen, viktiga datum och hur du ansöker. Vi kommer då att behandla ditt namn och din e-postadress med stöd av ditt samtycke fram tills att du återkallar samtycket, avregistrerar dig från våra utskick eller på annat sätt invänder mot marknadsföringen.

När du skickar in en intresseanmälan samtycker du även till att vi använder informationen du angett i formuläret tillsammans med informationen du anger om du påbörjar en ansökan via yh-antagning.se. Informationen vi använder från din ansökan är e-post, status och vald utbildning. Syftet är att anpassa våra utskick så de blir mer relevanta för dig utifrån var i ansökningsprocessen du befinner dig.

Du har rätt att när som helst ta tillbaka ditt samtycke. Detta gör du genom att klicka på avregistreringslänken som finns i alla utskick. Återkallande av ditt samtycke påverkar inte lagligheten av behandlingen innan samtycket återkallades.

Du har även rätt att kontakta oss för att få information om vilka uppgifter som behandlas om dig eller för att begära rättelse, radering eller begränsning av dina personuppgifter. Läs mer om dina rättigheter och hur vi hanterar personuppgifter.

Observera att en intresseanmälan inte är samma sak som en ansökan.