Vad gör en redovisningsekonom?

Som affärsinriktad redovisningsekonom är du ”spindeln i nätet” och arbetar med den ekonomiska informationen som behövs för beslutsfattande i en verksamhet. Du är specialiserad på bokföring och redovisning och arbetar med in- och utbetalningar, skatter, moms, arbetsgivaravgifter, bokslut, årsredovisningar och andra ekonomiska företagshändelser.

Du har även en viktig uppgift att stötta ledningen i ekonomiska beslut, så som investeringar och fördelning av utgifter. Just ekonomisk rådgivning och planering är en av de uppgifter som lockar många till yrket.

I ditt arbete som redovisningsekonom kan det även ingå att utveckla modeller för hur redovisningen ska göras, delta i budgetarbetet och göra ekonomiska bedömningar för att uppnå verksamhetens lönsamhetsmål. Det är därför viktigt att tycka om att arbeta med siffror, vara noggrann och ansvarsfull samt ha god samarbetsförmåga eftersom att du behöver ha förståelse för hela verksamheten.

Ansökan öppnar: Februari 2023

Start: Augusti 2023

Studieort: Karlstad, Uddevalla

Längd: 2 år

Studietakt: Heltid

Praktik: 24 veckor

Utbildningstyp: Program

Ansökan stängd

Kostnadsfri CSN-berättigad

Karriär efter examen

I alla företag är ekonomipositionen central – utan en väl fungerande ekonomi, inget väl fungerande företag. Som affärsinriktad redovisningsekonom kan du arbeta i de flesta branscher eftersom alla företag behöver medarbetare med ekonomikompetens. Det finns en stor efterfrågan på kompetens inom området och utbildningen är anpassad efter de senaste behoven inom ekonomi, där den rådgivande rollen får mer och mer fokus.

Exempel på yrkesroller

 • Ekonomiansvarig
 • Ekonomiassistent
 • Företagsekonom
 • Redovisningsassistent
 • Redovisningsekonom
 • Redovisningskonsult

Kunskap efter utbildningen

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Förutom den teoretiska kunskapen får du praktisk erfarenhet av bokföring och redovisning, då du kontinuerligt arbetar direkt med olika affärssystem under studietiden. Du kommer även öva på att kommunicera åtaganden och lösningar inom redovisning, då kommunikation hänger ihop med den rådgivande roll som branschen efterfrågar allt mer. Efter utbildningen kommer du bland annat ha kunskap inom följande områden:

 • Redovisning
 • Beskattningsrätt
 • Handelsrätt
 • Företagsekonomi
 • Ekonomistyrning
 • Kalkylering
 • Arbetsprocesser och kvalitetskriterier

YH-utbildningens upplägg

Redovisningsekonom är en heltidsutbildning som du läser hos Affärshögskolan i Gävle, Göteborg, Karlstad, Jönköping, Linköping, Uddevalla eller Hudiksvall (satellitort) under två år. Det är föreläsningar cirka två dagar per vecka, resten av tiden ägnar du åt grupparbeten och självstudier. I utbildningen ingår även 24 veckors praktik som kallas för LIA (lärande i arbete). Vi rekommenderar en PC till utbildningen, då ekonomisystemen som används i de olika kurserna är mer anpassade för PC än Mac.

Auktorisering

YH-utbildningen Affärsinriktad redovisningsekonom uppfyller kraven för en auktorisering genom FAR (föreningen auktoriserade revisorer) och lägger grunden för att du ska kunna bli auktoriserad redovisningskonsult. Efter examen behöver du samla på dig lite arbetslivserfarenhet och sedan kan du ansöka om auktoriseringen.

Jag har goda erfarenheter av denna utbildning och är nu ute i arbetslivet. Innehållet är relevant, LIAn är en väldigt viktig del och jobbmöjligheterna är stora.

– Alexandra Edwardsson, redovisningskonsult på Baks

Mer information

 

Saknar du behörighet? Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du arbetslivserfarenhet eller annan kunskap som kan motsvara behörighetskraven? Läs om hur du kan bli behörig »

Affärshögskolan har skapat YH-utbildningen Affärsinriktad redovisningsekonom tillsammans med företag i branschen, utifrån arbetsmarknadens kompetensbehov. Många av dessa företag engagerar sig även i utbildningens ledningsgrupp som bland annat arbetar med kvalitetssäkring och utveckling. Här är några av våra samarbetspartners för ekonomiutbildningen:

    Ekonomernas hus           Grant Thornton              Högskolan Väst         Installationsgruppen       KITE           Next Revision        Randstad         Uddevallahem    Uddevalla Kommun

Advisorgruppen  |  Aspia EY  |  Jönköping University  |  Lidhed och Bodströms  |  Skeppsbrons

 

Läs mer om hur ledningsgrupper fungerar på Affärshögskolan »

Affärsinriktad redovisningsekonom kommer att starta i Gävle/Hudiksvall, Göteborg, Jönköping, Karlstad, Linköping och Uddevalla hösten 2022. I Karlstad och Uddevalla har vi även starter hösten 2023. Läs om hur utbildningsutbudet styrs inom yrkeshögskolan »

Är du intresserad av dessa framtida starter? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

Kurser

Vanliga frågor

Möt tidigare studenter

Ryggmärgsinfarkt stoppade inte Sussanne från att bli ekonom
2021-07-01 Intervju

Ryggmärgsinfarkt stoppade inte Sussanne från att bli ekonom

Några månader innan Sussanne skulle påbörja sin ut...

Sami uppfyllde sin dröm inom ekonomi
2018-10-04 Intervju

Sami uppfyllde sin dröm inom ekonomi

Sami kom till Sverige år 2014 och uppfyllde sin dröm. Han lärde sig svenska, läste in kurser för hög...

Jimmy drömmer om att starta eget efter studierna
2018-02-21 Intervju

Jimmy drömmer om att starta eget efter studierna

Jimmy läser till Affärsinriktad redovisningsekonom med drömmen om att starta eget företag. Läs vad h...

Intresseanmälan

Intresserad av framtida starter? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

Välj utbildning

Affärshögskolans hantering av personuppgifter

När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter; ditt namn och din e-postadress. Vi behöver dessa uppgifter för att kunna registrera dig på våra nyhetsutskick i syfte att skicka ut riktad information och marknadsföring om utbildningen du är intresserad av. Intresseanmälan är ej bindande och är inte lika med en ansökan.

Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system inom utbildningskoncernen AcadeMedia och tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Om du vill att vi raderar dina uppgifter behöver du avregistrera dig från vårt nyhetsbrev. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Läs hela vår integritetspolicy.

Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från Affärshögskolan, bocka i rutan nedan.