Vad gör en B2B-säljare?

B2B står för Business-to-business och är en marknadsföringsstrategi som handlar om försäljning av produkter och tjänster som sker mellan företag. Som B2B-säljare, även kallat företagssäljare, är du länken mellan ditt företags erbjudande och andra bolag. Du driver köpprocesser, bygger affärsmässiga relationer och genomför lönsamma affärer. Du arbetar dagligen med olika sälj- och förhandlingstekniker, behovsanalyser och marknadsföringsstrategier för att få bra koll på din bransch och dina kunder.

Den digitala utvecklingen har skapat nya beteenden vilket gjort att onlinemarknadsföring och smarta tekniska verktyg idag är en stor del av säljyrket. Inom B2B är marknadsföring och försäljning till stor del inriktad på problemlösning. Hur kan försäljningen öka, processerna förenklas, leveranser förbättras eller andra delar i arbetet underlättas? Utbildningen ger dig en helhetsbild på försäljning, marknadsföring och ekonomi där målet är att du ska utveckla din personliga säljstil och din förmåga att driva en affär till avslut.

Start: Augusti 2022

Studieort: Växjö, Örebro

Längd: 2 år

Studietakt: Heltid

Praktik: 24 veckor

Utbildningstyp: Program

Sen anmälan öppen

Kostnadsfri CSN-berättigad

Karriär efter examen

Säljrollen har på senare tid förändrats mycket i och med teknisk utveckling och en ökad konkurrens på den globala marknaden. Det har gjort att säljyrken blivit mycket mer kunskapsintensiva, vilket skapar många arbetsmöjligheter för dig som utbildad B2B-säljare. Beroende på intresse och annan kompetens kan du söka dig till den bransch som du är intresserad av.

Exempel på yrkesroller

 • Account Manager
 • B2B-säljare
 • Företagssäljare
 • Projekt- och säljledare
 • Säljkonsult
 • Säljare
 • Projektledare, affärsutveckling

Kunskap efter utbildningen

Säljutbildningen ger dig en yrkeshögskoleexamen. Efter genomförd utbildning har du förmåga att driva sälj- och affärsprocesser samt olika projekt, från planering och genomförande till avslut och uppföljning. Du kan göra marknadsanalyser och marknadsplanering samtidigt som du lär dig principerna för marknadsbevakningar. Under utbildningen läser du även webbutbildningen Excel för Säljare. Efter utbildningen kommer du bland annat ha kunskap i:

 • Digital försäljning (Social Selling och Content Marketing)
 • Dataanalys och Marketing Automation
 • Försäljning- och marknadsföringsstrategier
 • Affärsekonomi och ekonomistyrning i försäljningsprocessen
 • Ledarskapsmetoder, gruppdynamik och målstyrning
 • Affärsutveckling
 • Affärsjuridik
 • Projektledning

YH-utbildningens upplägg

B2B-säljare är en heltidsutbildning som du läser på Affärshögskolan i Växjö eller Örebro under två år. I Växjö är det undervisning på plats en dag i veckan. I Örebro är det undervisning på plats cirka 2-3 dagar per vecka. Övrig tid läggs på grupparbeten och studier på egen hand, vilket öppnar upp för en flexibel studieplats. I utbildningen ingår 24 veckors praktik som kallas för LIA (lärande i arbete) inom yrkeshögskolan.

Säljutbildningen är kanon! Jag har tagit med mig säljtekniker och ledarskapsstilar som jag har stor nytta av idag.

- Tidigare studerande

Mer information

 

Saknar du behörighet? Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du arbetslivserfarenhet eller annan kunskap som kan motsvara behörighetskraven? Läs om hur du kan bli behörig »

Affärshögskolan har skapat YH-utbildningen B2B-säljare tillsammans med företag i branschen, utifrån arbetsmarknadens kompetensbehov. Många av dessa företag engagerar sig även i utbildningens ledningsgrupp som bland annat arbetar med kvalitetssäkring och utveckling. Här är några av våra samarbetspartners för säljutbildningen:

ATEA Sverige AB      Binary Brains AB       CITK IT Konsult AB      K3 Nordic AB      Movetech AB          Säljarnas Riksförbund      U-Turn Consulting      Villeroy & Boch Gustavsberg AB

 

Läs mer om hur ledningsgrupper fungerar på Affärshögskolan »

B2B-säljare kommer att starta i Örebro och Växjö hösten 2022. I Örebro har vi även en start hösten 2023. Läs om hur utbildningsutbudet styrs inom yrkeshögskolan »

Är du intresserad av dessa framtida starter? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.

Kurser

Vanliga frågor

Möt tidigare studerande

B2B-studerande snackar sälj och marknadsföring med LIA-företag
2021-04-21 Intervju

B2B-studerande snackar sälj och marknadsföring med LIA-företag

Cassandra är en av våra B2B-studerande som just nu gör sin LIA på startup-företaget Binary Brains. Hon har intervjuat fö...

Utbildad B2B-säljare blev egenföretagande storsäljare
2021-04-06 Intervju

Utbildad B2B-säljare blev egenföretagande storsäljare

Sebastian Virta pluggade till marknadsinriktad företagssäljare (B2B-säljare) på Affärshögskolan och ...

Olika bakgrund, gemensamt framtidsjobb inom B2B
2020-03-11 Intervju

Olika bakgrund, gemensamt framtidsjobb inom B2B

Från Ystad och Örnsköldsvik och olika bakgrund till att gå i samma klass påväg mot nya karriärer som...

Intresseanmälan

Inte redo att ansöka än? Intresserad av framtida starter? Skicka in en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad om utbildningen.

Välj utbildning

Affärshögskolans hantering av personuppgifter

När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter; ditt namn och din e-postadress. Vi behöver dessa uppgifter för att kunna registrera dig på våra nyhetsutskick i syfte att skicka ut riktad information och marknadsföring om utbildningen du är intresserad av. Intresseanmälan är ej bindande och är inte lika med en ansökan.

Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system inom utbildningskoncernen AcadeMedia och tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Om du vill att vi raderar dina uppgifter behöver du avregistrera dig från vårt nyhetsbrev. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Läs hela vår integritetspolicy.

Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från Affärshögskolan, bocka i rutan nedan.