×
 

Ansökan stängd

Ansökan öppnar: 1 februari

Start: Augusti 2022

Studieort: Stockholm, Göteborg, Malmö

Längd: 2 år

Studietakt: Heltid

Utbildningstyp: YH-utbildning

Poäng: 400 YH-poäng

Sista sökdag: 1 maj 2022

Kostnadsfri CSN-berättigad


Vad är Facility Management?

Facility Management (FM) är en expansiv bransch som omfattar många områden. FM kan beskrivas som ett samlingsnamn för samordnandet och styrningen av olika aktiviteter som stödjer en organisations kärnverksamhet. Det innebär att du ansvarar för utveckling, drift, administration och planering av olika stödfunktioner till verksamheten, så som fastigheter, lokaler, underhåll, säkerhet, inköp, logistik och arbetsmiljö. Det kan också handla om att göra olika analyser av hur arbetsplatsen upplevs eller hur vissa lokaler utnyttjas såväl som att införa nya digitala verktyg för att förbättra flödet på arbetsplatser.

Som utbildad Facility Manager jobbar du med att analysera, projektleda och utforma arbetsmiljön och servicefunktioner på arbetsplatser. Du kombinerar människor, platser, processer och tekniker för att förbättra och säkerställa funktionaliteten. Du arbetar strategiskt med kort- och långsiktig planering för att utveckla stödfunktioner som skapar effektivitet, minskade kostnader och förbättrad service. Vanligt är att du driver olika former av projekt för att utveckla verksamheten. Det är därför viktigt att du har ledaregenskaper, är kommunikativ och initiativrik samt trivs med att arbeta i grupp.

Ansökan stängd

Ansökan öppnar: 1 februari

Start: Augusti 2022

Studieort: Stockholm, Göteborg, Malmö

Längd: 2 år

Studietakt: Heltid

Utbildningstyp: YH-utbildning

Poäng: 400 YH-poäng

Sista sökdag: 1 maj 2022

Kostnadsfri CSN-berättigad


Karriär efter examen

Med tanke på att Facility Management finns överallt i alla branscher kan du jobba inom olika områden med många olika arbetsuppgifter. Efter examen kan du jobba i flertalet yrkesroller på allt från mellanstora svenska bolag till stora globala bolag.

Exempel på yrkesroller

 • FM-koordinator
 • Platschef (kontor)
 • Service Manager
 • Site Manager
 • Facility Manager
 • Verksamhetsutvecklare
 • Delprojektledare

Kunskap efter utbildningen

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Efter genomförd utbildning kommer du självständigt kunna agera inom Facility Management och även ingå i serviceteam och projekt med ansvar för att driva och utveckla FM-relaterade tjänster. Efter utbildningen kommer du bland annat ha kunskap om:

 • FM-strategier
 • Hållbarhets- och miljöfrågor
 • Projektledning
 • Regelverk för avtal och hyresjuridik
 • Upphandling
 • Ekonomistyrning och kalkylering
 • Kommunikation
 • Säkerhet, krisberedskap och sårbarhetsanalys

YH-utbildningens upplägg

Facility Management är en heltidsutbildning som du läser på Affärshögskolan i Stockholm, Göteborg eller Malmö under två år. Det är föreläsningar cirka 2-3 dagar per vecka, resten av tiden ägnar du åt grupparbeten och självstudier. I utbildningen ingår även praktik som kallas för LIA (lärande i arbete) inom yrkeshögskolan. Det handlar om 28 LIA-veckor för dig som läser i Stockholm, 22 veckor i Göteborg och 26 veckor i Malmö.

Exklusivt medlemskap i IFMA

IFMA är världens största internationella branschorganisation inom Facility Management. Som studerande blir du kostnadsfritt medlem i IFMA Sverige under din studietid, vilket ger dig tillgång till ett stort nätverk inom FM-branschen. Läs vidare på ifma.se.

Det bästa med utbildningen är att jag lär mig enormt mycket av utbildarna som jobbar i branschen. Att utbildarna kommer direkt från näringslivet motiverar och inspirerar mig jättemycket!

– Tidigare studerande

Mer information

I Stockholm och Malmö krävs även följande behörighet:

 • Engelska 6

 

Saknar du behörighet? Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du arbetslivserfarenhet eller annan kunskap som kan motsvara behörighetskraven? Läs om hur du kan bli behörig »

Affärshögskolan har skapat YH-utbildningen Facility Management tillsammans med företag i branschen, utifrån arbetsmarknadens kompetensbehov. Många av dessa företag engagerar sig även i utbildningens ledningsgrupp som bland annat arbetar med kvalitetssäkring och utveckling. Här är några av våra samarbetspartners för FM-utbildningen:

Sodexo    Malmö universitet             

IFMA  |  Inspira  |  ISS  |  NTI  |  Parmaco  |  Telia  |  Triangulum Australe

 

Läs mer om hur ledningsgrupper fungerar på Affärshögskolan »

Facility Management kommer att starta i Stockholm, Göteborg och Malmö hösten 2022. Vi har även starter i Göteborg 2023 och 2024. Därefter har vi i dagsläget inga fler beviljade starter från Myndigheten för yrkeshögskolan.

Läs om hur utbildningsutbudet styrs inom yrkeshögskolan »

Kurser

Vanliga frågor

Möt tidigare studenter

Porträttbild av Joakim Markusson
2021-06-16 Intervju

Skapade branschrapport inom Facility Management under sin LIA

IFMA, världens största internationella nätverk inom Facility Management, publice...

Emilia Lindeberg iklädd flygvärdinneuniform bredvid ett stort rödvitt flygplan
2021-04-29 Intervju

För flygvärdinnan Emilia ledde pandemin till ny slutdestination

36-åriga Emilia har jobbat som flygvärdinna i över ett decennium men hennes karriär fick ett abrupt ...

Dalibor Doder mitt i ett avslutsläge på handbollsplanen
2021-02-02 Intervju

Handbollsproffs satsar på karriär inom Facility Management

Efter 15 år som handbollsproffs i Sverige och internationellt har Dalibor Doder valt att utbilda sig...

Kontakt

Intresseanmälan

Välj utbildning

När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress och programmet/programmen du är intresserad av. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.

Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.

Huvudmannen är personuppgiftsansvarige på den skola du går på. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i ett år efter att ansökningsperioden är över för den sökta utbildningen. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan.