Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Snabba fakta

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd1 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng225 YH-poäng

StudieortDistans

Startdatum Inga fler planerade starter

Just nu har vi inga fler planerade utbildningsstarter av IP-paralegal. Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad ifall vi får starta den eller liknande utbildningar i framtiden!

Vad gör en IP-paralegal?

Som IP-paralegal arbetar du främst med patentärenden och IP-rättigheter, vilket innebär immaterialrätt, med varumärken, information, handläggning, utredning och administration. Du hanterar, samordnar, koordinerar, registrerar och följer upp IP-ärenden samt kommunicerar med olika parter, så som uppdragsgivare, konsulter och myndigheter. Merparten av arbetet sker på engelska och ofta både nationellt och internationellt.

Jobba som IP-paralegal

Rollen IP-paralegal är relativt ny i Sverige, men har goda framtidsutsikter. Efter att du har tagit din yrkeshögskoleexamen kan du arbeta som specialiserad IP-paralegal på en IP-byrå, inom finanssektorn, inom industrin eller för en organisation. Du kan även arbeta som IP-assistent.

Observera att utbildningen inte leder till ett yrke som advokat eller jurist.

Utbildningsform och upplägg

IP-paralegal är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid och distans med några träffar under 1 år, bland annat på Patent- och registreringsverket i Stockholm. Föreläsningarna sker digitalt i realtid, men spelas också in så att du kan ta del av dem i efterhand.

YH-utbildningens studietakt är 100 procent och därför rekommenderar vi inte att du arbetar heltid eller alltför mycket vid sidan av studierna.

Kunskap efter utbildningen

Efter utbildningen är du trygg i din roll som IP-paralegal och kan arbeta självständigt med IP-ärenden och IP-frågor. Under utbildningen lär du dig att skydda innovationer och affärsverksamheter med patent, varumärken, designskydd och domännamn över hela världen. Du har specialiserad kunskap om design-, varumärkes- och patenthantering samt myndighetskommunikation, ärendehantering, information, ledarskap, teamutveckling och affärsmannaskap.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen

När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har i bagaget, utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden, exempelvis när du ska söka jobb.

Behörighetskrav

 • Grundläggande behörighet (vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarande)
 • Godkänt betyg i Engelska 6
 • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan, kanske har du erhållit motsvarande kunskap genom arbetslivserfarenhet?

Du kan läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

 

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

 • Affärsmannaskap kopplat till IP
 • Design, viktiga myndigheter samt konventioner
 • Domäner, viktiga myndigheter samt konventioner
 • Examensarbete
 • IP-engelska med affärs-respektive myndighetskommunikation
 • IP-verktyg för ärendehantering, informationsinsamling
 • Ledarskap och teamutveckling
 • LIA (lärande i arbete)
 • Patent, viktiga myndigheter samt konventioner
 • Registrerbara rättigheter som affärsverktyg
 • Varumärken, viktiga myndigheter samt konventioner

För frågor om behörighet och ansökan

Affärshögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@affarshogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Maria Nordlander
054-14 48 55 | maria.nordlander@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Anders Ellström
054-14 48 58 | anders.ellstrom@plushogskolan.se

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Huvudmannen är personuppgiftsansvarige på den skola du går på eller har lämnat en intresseanmälan till. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i ett år efter att ansökningsperioden är över för den sökta utbildningen. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Första omgången av examinerade IP-paralegals Featured blid Nyhet

09/07/2018

Första omgången av examinerade IP-paralegals

Fredagen den 29/6 tog våra studerande som läste utbildningen IP-paralegal examen. Vilken härlig dag!

IP-paralegal är en världsunik utbildning Featured blid Nyhet

04/04/2017

IP-paralegal är en världsunik utbildning

Under hösten 2017 startar Affärshögskolan i Karlstad Sveriges, och kanske till och med världens, första utbildning av IP-paralegals – juridiska assistenter med särskild inriktning på immaterialrätt.

10 tips för dig som läser på distans Featured blid Tips och inspiration

10/09/2017

10 tips för dig som läser på distans

Vi har samlat in ett gäng värdefulla tips som hjälper dig med planering vecka för vecka. Det här är vår lista med de 10 bästa tipsen, speciellt tillägnade dig som läser en utbildning på distans!