Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ansök Nu

Snabba fakta

Sista ansökningsdag15 oktober

Utbildningstyp Kort YH

Utbildningslängd38 veckor, kostnadsfri & CSN-berättigad

Studietakt50%

Poäng95 YH-poäng

StudieortDistans

Startdatum November 2021

Medicinteknisk säljare är en specialiseringsutbildning som riktar sig till dig som arbetar inom hälso- och sjukvård eller labbmiljö. Utbildningen är skapad utifrån branschens behov av personer med försäljningskompetens i kombination med yrkeserfarenhet. 

Vad gör en medicinteknisk säljare?

Utbildningen fokuserar på kompetens inom försäljning av medicintekniska- och labbtekniska produkter. Som medicinteknisk säljare jobbar du med att sälja medicinteknisk utrustning till sjukhus, läkemedelsindustrier, universitet och laboratorier – en slags B2B-försäljning med medicintekniska produkter. Du besitter stor kunskap inom medicinteknik och bedriver konsultativt säljarbete, vilket innebär att du agerar rådgivare till kunder. Du tar fram kundspecifika lösningar, driver förbättringsarbete och genomför hållbara och etiska affärer. Du arbetar för att hälso- och sjukvården köper in rätt produkter och utrustning för att säkerställa den egna materialförsörjningen. Detta gör relationsbyggande till en mycket viktig del i ditt arbete. Du arbetar i en kunskapsintensiv bransch där du som medicinteknisk säljare har stor produktspecialitet.

Kvalificerad arbetskraft behövs då medtech-branschen är stor och väldigt komplex med de regler och förordningar som finns. Att ha personal som kan detta från grunden är mycket värdefullt. Ett kvalificerat yrkeskunnande efterfrågas av företagen.

– Mia Gårdhagen, Försäljningschef, Oticon AB

Kunskap efter utbildningen

Efter utbildningen kommer du kunna fungera som säljare i den komplexa världen labb- och medicinteknik. Du kommer ha förmåga att planera och utföra specialiserade arbetsuppgifter inom försäljningsarbete och övervaka försäljningsprocesser. Du kommer kunna kommunicera åtaganden och lösningar gällande konsultativ försäljning på såväl svenska som på engelska. Utbildningen ger dig bland annat kunskap om:

 • Konsultativ försäljning
 • Hälsoekonomiska nyckelbegrepp
 • Regelsystem som omger forskning, utveckling och försäljning
 • Arbetsprocesser och kvalitetskriterier för hygien, klädsel och discipliner
 • Målgruppsanalyser
 • Etiska och moraliska förhållningssätt
 • Digital mötesteknik och distansbaserat arbetssätt

Utbildningens upplägg

Utbildningen bedrivs på distans under 38 veckor och är anpassad för dig som yrkesverksam. Den ger up-skill för medtechsäljare och inköpspersonal och re-skill för sjukvårds- och labbpersonal. Det flexibla upplägget med distansundervisning via en digital läroplattform, både med live- och inspelade föreläsningar, gör att du kan ta dig an utbildningen vid sidan av arbetet. Under utbildningen kommer du tillsammans med andra studerande även att delta i gruppövningar och diskussioner.

Ansök nu
 • Grundläggande behörighet (gymnasieexamen eller motsvarande)
 • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
 • Engelska 6
 • Arbetslivserfarenhet motsvarande 2 års heltid inom hälso- och sjukvård, alternativt medicinteknisk erfarenhet inom hälso- och sjukvård eller labbmiljö.

Saknar du full behörighet? Läs om hur du kan bli behörig »

 • Affärsjuridik och samverkansregler
 • Digitala möten och möteskunskap
 • Företagsekonomi och hälsoekonomi
 • Hälsosjukvårdens organisation och finansiering
 • Konsultativ försäljning och affärsmannaskap
 • Medicinteknisk verksamhet och branschorientering

 

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

Affärshögskolan har tagit fram den här korta YH-utbildningen tillsammans med branschföretag och organisationer för att matcha kompetensbehovet inom medicinteknisk försäljning. Här är några av våra samarbetspartners:

Addlife | Care of Sweden | S2 Medical | Johnson & Johnson | Attends AB | Nordicinfu Care AB | Oticon AB | Medtronic AB | Swedish Labtech

Frågor om behörighet och ansökan

Affärshögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@affarshogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

08-557 766 00 | stockholm@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Linda Brorson Edh
054-14 62 32 | linda.edh@plushogskolan.se

Utbildning för dig som vill utveckla sjuk- och hälsovården med din stora kompetens inom medicinteknik.

Distansutbildning så att du kan utbilda dig oavsett var du bor.

Plugga kostnadsfritt och CSN-berättigat.

Genomför hållbara och etiska affärer inom sjukvården.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
10 tips för dig som läser på distans Featured blid Tips och inspiration

10/09/2017

10 tips för dig som läser på distans

Vi har samlat in ett gäng värdefulla tips som hjälper dig med planering vecka för vecka. Det här är vår lista med de 10 bästa tipsen, speciellt tillägnade dig som läser en utbildning på distans!

4 anledningar att läsa en YH-utbildning Featured blid Tips och inspiration

28/03/2021

4 anledningar att läsa en YH-utbildning

Vad är egentligen en YH-utbildning och varför ska man plugga på en yrkeshögskola? Här listar vi fyra anledningar till att läsa en YH-utbildning!

5 tips för dig som söker LIA Featured blid Tips och inspiration

30/10/2020

5 tips för dig som söker LIA

Är du i full gång med att söka en LIA-plats eller är det snart dags att sätta igång? Vi har samlat fem tips på hur du söker LIA på ett bra och effektivt sätt.