Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ansök Nu

Snabba fakta

Sista ansökningsdag5 maj 2020

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng425 YH-poäng

StudieortUddevalla

Startdatum augusti 2020

Lönekonsult i Uddevalla – Nu Payroll Controller

Utbildningen är en vidareutveckling av Uddevallas tidigare utbildning Lönekonsult. Tillsammans med företag i branschen har vi förnyat och skruvat på delar av innehållet, men för att lugna dig som har väntat på årets lönekonsultutbildning i Uddevalla – ingen fara, grunden är densamma.

Uppdateringarna av kurserna har skett på efterfrågan av företagen, som inom regionen har efterfrågat utökade kunskaper inom ekonomi/redovisning och analys för yrkesrollen. DU får helt enkelt ännu mer fördjupning i vad siffrorna betyder och hur du kan använda dig av dem på bästa sätt i yrkesrollen.

Utbildningen Payroll Controller innehåller dessutom mer LIA (praktik) vilket ger dig som studerande än mer relevant arbetslivserfarenhet och gör dig redo för utmaningarna som väntar efter examen!

Vi är väldigt imponerade över hur Affärshögskolan lagt upp utbildningen, den känns modern och precis det vi själva önskar få av framtida löneadministratörer. Det syns så tydligt att ni lyckats med innehållet så att det går mer till controller- och affärsstödshållet.

– Barbro Lien Rönn, HR Talent Management på Hogia Service AB.

Vad gör en Payroll Controller?

Att arbeta med lönefrågor är idag så mycket mer än att bara registrera lön, det krävs även att man behärskar den rådgivande och konsultativa rollen. Som Payroll Controller behöver du kunna ta fram rapporter, analysera, dra slutsatser och presentera utfall vid lönehantering. Löneyrket är på väg att bli ett mer kommunikativt yrke, med många kontaktytor inom verksamheten där du jobbar mot personal, ledning, kunder och andra externa parter.

Det innebär att som Payroll Controller har du ett viktigt och varierande yrke där du bland annat genomför kontroller och avstämningar, är stöd åt ekonomiavdelningen och har kontakt med myndigheter. Du är specialist på lönefrågor, men har även förståelse för kopplingen till redovisning och personal, och hur dessa påverkar företaget som helhet. Du arbetar också med att tolka siffror, analysera dessa och presentera dem för till exempel företagsledningen.

Jobba som Payroll Controller

Efter examen kommer du både att kunna arbeta på en större byrå med fokus på lönefrågor och rådgivning, men även på mindre företag med helhetsgrepp om lön, personal och ekonomi. Genom den grund och specialistkunskap utbildningen ger har du möjlighet att både arbeta nationellt och internationellt.

Exempel på yrkesroller

 • Controller
 • Ekonomiassistent
 • Lönekonsult
 • Lönespecialist
 • Payroll Controller
 • Personalcontroller

Vad tjänar en Payroll Controller?

För en nyutexaminerad och oerfaren Payroll Controller ligger ingångslönen på 27 000-30 000 kronor enligt näringslivet som sitter med i ledningsgruppen för YH-utbildningen Lönekonsult.

Utbildningsform och upplägg

Payroll Controller är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Affärshögskolan i Uddevalla under 2 år.

När du läser en YH-utbildning på Affärshögskolan vill vi att du får de bästa förutsättningarna att lyckas. Eftersom den här utbildningens studietakt är 100 procent rekommenderar vi därför inte att du arbetar heltid eller alltför mycket vid sidan av dina studier.

Utbildningen är utformad för studier 40 timmar i veckan och uppskattningsvis är det föreläsning cirka 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier. Under 24 veckor av din studietid är du ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan.

Kunskap efter utbildningen

Efter examen har du specialiserad kunskap inom lönehantering, löneberedning, personalekonomi och personalredovisning. Du kan fatta personalstrategiska beslut och utforma nyckeltal. Du har även kompetens i arbetsrättsliga lagar och anställningsförfarande, hantering av pensions- och försäkringsärenden, förmånsrätten och resereglemente. Förutom specialiserad kunskap inom lön, lär du dig även att förstå hur lönehanteringen kan påverka ett företags ekonomi.

Genom att kunna tolka siffror och sätta dem i ett sammanhang, leder utbildningen till att man kan komma med adekvata råd, för hur företag ska agera inom området för att kunna påverka sitt utfall och resultat. Dessutom kan du självständigt behandla innehåll inom ramen för yrkesområdet, vilket leder till vidare lärande och professionell utveckling samt att man har kompetens för att övervaka lönearbete och slutföra förelagda projekt inom yrkesrollen.

Auktorisering

När du har skaffat dig lite arbetslivserfarenhet, cirka tre år, från yrkesrollen har du möjlighet att bli auktoriserad av SRF-konsulterna.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen

När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har i bagaget, utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden, exempelvis när du ska söka jobb.

Behörighetskrav

 • Grundläggande behörighet (vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarande)
 • Godkänt betyg i Engelska 6
 • Godkänt betyg i Matematik 2
 • Godkänt betyg i Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som kortare preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

 • Arbetsrätt
 • Examensarbete
 • LIA 1 – Löneadministration
 • LIA 2 – Systemförvaltning
 • LIA 3 – Analys
 • Lönehantering och lönesystem bas
 • Lönehantering och lönesystem fördjupning 1
 • Lönehantering och lönesystem fördjupning 2
 • Pensioner och försäkringar, förmåner och resereglemente
 • Personalarbetets innehåll och processer
 • Personalekonomi och personalredovisning
 • Redovisning och bokföring bas
 • Redovisning och bokföring fördjupning

Läs hela kursbeskrivningen här: Kursplan Payroll Controller

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

Viktiga datum

 • 3 februari: Ansökan öppnar
 • 5 maj: Ansökan stänger
 • 18 juni: Antagningsbesked

Här hittar du fler viktiga datum och info om du hur ansöker till utbildningen >>

Vi har ett tätt samarbete med näringslivet, både vad gäller utformning och utveckling av våra yrkeshögskoleutbildningar. Här är några av våra samarbetspartners för Payroll Controller:

Adecco   Västsvenska Lönekonsulter AB   Visma   KGH  RFSISU   Munkedals kommun   Svenska kyrkan  Business Mate

För frågor om behörighet och ansökan

Affärshögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@affarshogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Ingela Rickander
0522-66 55 08 | ingela.rickander@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Camilla Lindahl
076-100 30 36 | camilla.lindahl@plushogskolan.se

Payroll Controller är en vidareutveckling av lönekonsultrollen.

Du får möjlighet att bli auktoriserad av SRF-konsulterna.

Plugga kostnadsfritt och CSN-berättigat.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Huvudmannen är personuppgiftsansvarige på den skola du går på eller har lämnat en intresseanmälan till. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i ett år efter att ansökningsperioden är över för den sökta utbildningen. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
5 anledningar att läsa en YH-utbildning Featured blid Tips och inspiration

02/08/2018

5 anledningar att läsa en YH-utbildning

Vad är egentligen en YH-utbildning och varför ska man plugga på en yrkeshögskola? Här listar vi fem anledningar till att läsa en YH-utbildning!

Hur är det att läsa en YH-utbildning? Featured blid Tips och inspiration

31/07/2018

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Elin studerade på högskola i tre år, men hon kände att någonting saknades - då hittade hon till yrkeshögskolan, där hon läste Affärsinriktad redovisningsekonom.

Har du spanat in din nya studentstad? Featured blid Tips och inspiration

27/09/2018

Har du spanat in din nya studentstad?

Flyttat på grund av studier? Affärshögskolan ger dig som ny studerande i en stad tips på hur du kan lära känna staden bättre, skapa trivsel i vardagen och spara pengar.