Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Viktiga datum 2021

 • 10 februari: Ansökan öppnar
 • 5 maj: Ansökan stänger
 • 5 maj: Sista dag för komplettering av ansökan med betyg utfärdade innan våren 2021
 • 11 maj: Sen anmälan öppnar för vissa utbildningar
 • 4 juni: Sista dag för komplettering av ansökan med betyg utfärdade under våren 2021
 • 22 juni: Antagningsbeskedet kommer

Hur du ansöker till en YH-utbildning

 1. Klicka på knappen ”Ansök här”.
 2. Registrera ett konto på yh-antagning.se eller logga in om du redan har ett konto.
 3. Välj vilken eller vilka utbildningar du vill söka samt på vilken ort.
 4. Ladda upp dina gymnasiebetyg och övriga dokument som behövs för att visa att du är behörig. Ladda enbart upp arbetsintyg ifall det är ett av behörighetskraven eller om du ansöker med reell kompetens.
 5. Skicka in din ansökan.

Komplettera din inskickade ansökan

Saknar du betyg i någon kurs som ingår i behörighetskraven, men som du planerar att läsa upp? Då kan du ansöka ändå och välja att komplettera din ansökan senare. När du fyller i dina uppgifter på yh-antagning.se och ska ladda upp dina betygsdokument klickar du på ”Komplettera senare”. Därefter förhåller du dig till det sista kompletteringsdatumet, som du hittar högst upp på denna sida.

Att tänka på vid din ansökan

Det är viktigt att din ansökan är komplett med betygskopior, eventuella arbetsgivarintyg och övriga merithandlingar som du behöver hänvisa till.

Betyg

Ladda upp betygsdokument från gymnasieskola eller kommunal vuxenutbildning och/eller folkhögskola. Ladda upp kopia på originalhandlingen eller ett utdrag ur antagning.se. Observera att utdraget måste visa namn, personnummer och samtliga gymnasiekurser. Det går även bra att ta en bild på betyget med din mobil så länge alla personuppgifter är synliga.

Hur får jag fram mina gamla betyg?

Har du inte tillgång till dina betygsdokument, kan du kontakta skolan du läste på. Du kan även inhämta en kopia av dina betyg från stadsarkivet eller genom den kommun där du läste din gymnasieutbildning.

Arbetslivsintyg

Om utbildningen har arbetslivserfarenhet som behörighetskrav, eller om du vill åberopa reell kompetens, behöver du ladda upp arbetsintyg i din ansökan. Tänk på att ett anställningsbevis inte räcker för att styrka arbetslivserfarenhet. I ditt intyg ska följande framgå:

 • Under vilken period du arbetat (start- och slutdatum eller pågående).
 • Hur mycket du arbetat (heltid, deltid etc. angivet i procent eller antal timmar).
 • Vilken befattning du haft (även vilka arbetsuppgifter du haft kan vara bra att ha med).
 • Intyget ska vara undertecknat av din arbetsgivare.

Tips! Du kan även ladda upp ditt CV, men det är inte något krav.

Översättning av utländska betyg

Du som har utländska betyg behöver få dina betyg översatta till svenska av UHR (Universitets- och Högskolerådet) för att kunna ansöka. Detta för att vi ska kunna behandla din ansökan korrekt. Vanligtvis tar det tre månader att få betygen översatta, så var ute i god tid. I din ansökan hos oss laddar du sedan enbart upp relevant bedömning från UHR och/eller betyg översatta till svenska eller engelska. Läs mer om hur du går tillväga för att översätta dina betyg.

Information till dig som är flykting eller asylsökande

För att ansöka till en yrkeshögskoleutbildning behöver du ha ett giltigt personnummer eller ett giltigt samordningsnummer. Är du inte svensk medborgare eller bosatt i Sverige behöver du även ett uppehållstillstånd (med undantag för norska, isländska och EU-medborgare som inte behöver ett uppehållstillstånd). Mer information hittar du på Migrationsverkets hemsida.

För dig med skyddad identitet

Är du intresserad av att läsa någon av våra YH-utbildningar men har skyddad identitet? Kontakta vår enhetschef Liselotte Issakainen med den mejladress du vill använda i din ansökan. Vi följer reglerna för hantering av skyddade personuppgifter och hanterar dem varsamt. När du kontaktat oss hjälper vi dig vidare i ansökningsprocessen.