×
 

Hur du ansöker

Hur ansöker jag? Hur får jag fram betygskopior? Vad behöver min ansökan innehålla? Här hittar du all information du behöver för att ansöka till Affärshögskolans YH-utbildningar.

Registrera ett konto eller logga in på yh-antagning.se.

Välj vilken utbildning du vill söka, på vilken ort.

Ladda upp betyg och dokument som efterfrågas.

Skicka in din ansökan. Klart!

Viktigt att tänka på i din ansökan

Din ansökan behöver vara komplett med betygskopior och övriga merithandlingar som efterfrågas för att vi ska kunna granska din ansökan och behörighetsförklara dig. Läs noga igenom behörighetskraven på utbildningssidan. Du kan när som helst logga in på yh-antagning.se för att följa din ansökan under "Mina sidor".

Betyg

Ladda upp betygsdokument från gymnasieskola, folkhögskola eller kommunal vuxenutbildning. Du kan antingen bifoga en kopia på originalhandlingen, bild på betyget eller ett utdrag från antagning.se. Observera att handlingarna alltid måste visa namn, personnummer och samtliga gymnasiekurser.

Hur får jag fram mina gamla betyg?

Om du inte har tillgång till dina betygsdokument kan du kontakta skolan du läste på. Du kan även inhämta en betygskopia från stadsarkivet eller via den kommun du läste din gymnasieutbildning.

Översättning av utländska betyg

Du som har utländska betyg behöver få dina betyg översatta och bedömda av Universitets- och Högskolerådet (UHR). Detta för att vi ska kunna behandla din ansökan korrekt. Vanligtvis tar det tre månader att få betygen översatta, så var ute i god tid. När du har fått en bedömning från UHR laddar du upp underlagen i din ansökan på yh-antagning.se. Läs om hur du översätter dina betyg.

Arbetslivsintyg

Om arbetslivserfarenhet är ett av behörighetskraven, eller om du vill ansöka på reell kompetens, behöver du ladda upp arbetsintyg i din ansökan. Ett anställningsbevis räcker inte för att styrka din arbetslivserfarenhet. I arbetsintyget ska följande framgå:

  • Vilken period du arbetat (start- och slutdatum eller pågående).
  • Hur mycket du arbetat (angivet i procent eller antal timmar).
  • Vilken befattning du haft (inklusive arbetsbeskrivning).
  • Intyget ska vara undertecknat av din arbetsgivare.

Tips! Du kan även ladda upp ditt CV, men det är inte något krav.

Komplettera din inskickade ansökan

Är din ansökan inte komplett? Kanske saknar du betyg i någon kurs som ingår i behörighetskraven? Då kan du ansöka ändå och kryssa i alternativet "komplettera senare", förutsatt att du planerar fullgöra din ansökan vid ett senare tillfälle. När du sedan har inhämtat betygsunderlag du tidigare saknat laddar du upp dem i din befintliga ansökan på yh-antagning.se. Kom ihåg att komplettera din ansökan innan sista kompletteringsdag.

Viktiga datum hösten 2022

1February

Ansökan öppnar för hösten 2022

1May

Ansökan stänger

12June

Sista dag för komplettering av ansökan

20June

Antagningsbesked skickas ut!

För dig som flykting eller asylsökande

För att ansöka till en YH-utbildning behöver du ha ett giltigt personnummer eller samordningsnummer. Är du inte svensk medborgare eller inte bosatt i Sverige behöver du även ett uppehållstillstånd (med undantag för norska, isländska och EU-medborgare). Mer information hittar du på Migrationsverket.

För dig med skyddad identitet

Har du skyddad identitet? Kontakta vår enhetschef Liselotte Issakainen med den mejladress du vill använda i din ansökan. Vi följer reglerna för hantering av skyddade personuppgifter och hanterar dem varsamt. När du kontaktat oss hjälper vi dig vidare i ansökningsprocessen.