Snabba fakta

Utbildningstyp Yrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd1,5 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng320 YH-poäng

StudieortDistans

Startdatum Inga fler beviljade starter

Vad gör en lönekonsult?

Som lönekonsult besitter du specialistkunskap inom lönearbete. Du hanterar olika lönefrågor som exempelvis beräkning av förmåner, redovisning av utlägg, insättning av pension, bokföring eller utformning av arbetsgivarintyg. Du arbetar aktivt med att vidareutveckla verksamhetens sätt att arbeta med löne- och personalfrågor. Att arbeta med lön innebär ofta ett självständigt arbete med stort ansvar, men du kan även fungera som ett rådgivande stöd till verksamheten. Eftersom löner ofta är förenat med en stor kostnad för företag är du även involverad i arbetet på andra viktiga avdelningar.

Vi tar emot LIA-studerande kontinuerligt och har anställt flera av dem då de har en hög kunskapsnivå och har rätt inställning till yrket. Jag kan varmt rekommendera både blivande studerande och näringslivet denna utbildning.

– Britt-Marie Winkler, förvaltningsassistent Servicebyrån.

Varför ska du läsa utbildningen lönekonsult?

Digitaliseringen har gjort att rollen blivit allt mer komplex där mer och mer fokus hamnar på kvalificerade uppgifter så som rådgivning och analys. Som lönekonsult kan du arbeta inom de flesta branscher. Tack vare utbildningens bredd kan du arbeta med lönefrågor, men även redovisning och personalekonomi.

Exempel på yrkesroller efter examen

 • Lönekonsult
 • Löneadministratör
 • Lönehandläggare
 • Lönespecialist
 • Personaladministratör

Kunskap efter utbildningen

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Efter examen har du kunskap om lön och dess beståndsdelar. Du har lärt dig att göra utbetalningar och överföra information till redovisning. Du har också kunskap och färdigheter kring skatter, avgifter, lagar, regler och kollektivavtal samt hur dessa samspelar med varandra. Under utbildningen tränas du även i den konsultativa rollen i ditt kommande yrke, vilket är en av anledningarna till att du som lönekonsult blir en av företagets nyckelpersoner.

Utbildningens upplägg

Lönekonsult är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid på distans under 1,5 år. Under distansutbildningen kommer det att vara tio obligatoriska träffar hos Affärshögskolan i Gävle. Under en stor del av din studietid är du ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan.

Vi rekommenderar en PC till YH-utbildningen, då ekonomisystemen som används i de olika kurserna är mer anpassade för PC än Mac.

Samarbetsföretag

YH-utbildningar arbetas fram utifrån arbetsmarknadens behov. Därför har vi självklart ett tätt samarbete med näringslivet, både vad gäller utformning och utveckling av våra yrkeshögskoleutbildningar. Här är några av våra samarbetspartners för Lönekonsult:

EC Time        Sandvik

 • Grundläggande behörighet (vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarande)
 • Godkänt betyg i Företagsekonomi 2
 • Godkänt betyg i Matematik 2
 • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Saknar du behörighet? Så här blir du behörig
Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven? Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli behörig här.

 • Arbetsrätt
 • Branschengelska
 • Examensarbete
 • Försäkringar, pensioner, förmåner och resereglementen
 • Konsultation och samtalsmetodik
 • LIA 1
 • LIA 2
 • Lönehantering och lönesystem fördjupning
 • Lönehantering och lönesystem grund
 • Personalarbetets innehåll och processer
 • Personalekonomi och personalredovisning

Läs hela kursbeskrivningen här: Kursplan Lönekonsult

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

För frågor om behörighet och ansökan

Affärshögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@affarshogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Andreas Wieselqvist
026-17 69 40 | gavle@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Helen Kastman Pålsson
026-17 69 40 | gavle@plushogskolan.se

Lönekonsult är utbildningen för dig som vill jobba med lönefrågor och HR.

Distansutbildning så att du kan utbilda dig till drömyrket oavsett var du bor.

Plugga kostnadsfritt och CSN-berättigat.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
10 tips för dig som läser på distans Featured blid Tips och inspiration

10/09/2017

10 tips för dig som läser på distans

Vi har samlat in ett gäng värdefulla tips som hjälper dig med planering vecka för vecka. Det här är vår lista med de 10 bästa tipsen, speciellt tillägnade dig som läser en utbildning på distans!

En fördel att man vet att man är efterfrågad på arbetsmarknaden Featured blid Intervju

05/07/2018

En fördel att man vet att man är efterfrågad på arbetsmarknaden

Möt Madeleine Isaksson som läser YH-utbildningen Lönekonsult på distans. Hon talar om LIA-perioden, hur hennes intresse för lönefrågor växte fram samt ger tips till de som funderar på att börja läsa utbildningen.

Årets auktoriserade lönekonsult kommer från Affärshögskolan Featured blid Intervju

18/10/2019

Årets auktoriserade lönekonsult kommer från Affärshögskolan

Linn Delin har tidigare studerat till kvalificerad affärsinriktad företagsekonom hos oss i Uddevalla. Nu har hon fått pris för årets auktoriserade lönekonsult av Srf-konsulterna.