Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Snabba fakta

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd1,5 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng320 YH-poäng

StudieortDistans

Startdatum HT-21

Vad gör en lönekonsult?

Som lönekonsult arbetar du med lönefrågor, så som löneadministration och ekonomi, men ibland även frågor kring HR. Att arbeta med lön innebär ofta ett självständigt arbete med stort ansvar, där du fungerar som en rådgivande funktion till hela, eller delar av, företaget.

Jobba som lönekonsult

Som lönekonsult kan du arbeta inom de flesta branscher. Tack vare utbildningens bredd kan du arbeta med lönefrågor, men även redovisning och personalekonomi.

Exempel på yrkesroller

 • Löneadministratör
 • Lönehandläggare
 • Lönekonsult

Utbildningsform och upplägg

Lönekonsult är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid och distans under 1,5 år. Under distansutbildningen kommer det att vara tio obligatoriska träffar hos Affärshögskolan i Gävle. Och under en stor del av din studietid är du ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan.

Vi rekommenderar en PC till YH-utbildningen, då ekonomisystemen som används i de olika kurserna är mer anpassade för PC än Mac.

Vi tar emot LIA-studerande kontinuerligt och har anställt flera av dem då de har en hög kunskapsnivå och har rätt inställning till yrket. Jag kan varmt rekommendera både blivande studerande och näringslivet denna utbildning.

– Britt-Marie Winkler, förvaltningsassistent Servicebyrån.

Lönekonsult nu även som Payroll Controller, platsbunden i Uddevalla

Vill du läsa en liknande utbildning så finns även Payroll Controller, platsbundet i Uddevalla. Utbildningen är en vidareutveckling av Lönekonsult med inslag av analys och fördjupning i ekonomi/redovisning.

Kunskap efter utbildningen

Efter examen har du kunskap om lön och dess beståndsdelar. Du har lärt dig att göra utbetalningar och överföra information till redovisning. Du har också kunskap och färdigheter kring skatter, avgifter, lagar, regler och kollektivavtal samt hur dessa samspelar med varandra.

Under utbildningen tränas du även i den konsultativa rollen i ditt kommande yrke, vilket är en av anledningarna till att du som lönekonsult blir en av företagets nyckelpersoner.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen

När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har i bagaget, utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden, exempelvis när du ska söka jobb.

Behörighetskrav

 • Grundläggande behörighet (vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarande)
 • Godkänt betyg i Företagsekonomi 2
 • Godkänt betyg i Matematik 2
 • Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

 • Arbetsrätt
 • Branschengelska
 • Examensarbete
 • Försäkringar, pensioner, förmåner och resereglementen
 • Konsultation och samtalsmetodik
 • LIA 1
 • LIA 2
 • Lönehantering och lönesystem fördjupning
 • Lönehantering och lönesystem grund
 • Personalarbetets innehåll och processer
 • Personalekonomi och personalredovisning

Läs hela kursbeskrivningen här: Kursplan Lönekonsult

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

För frågor om behörighet och ansökan

Affärshögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@affarshogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Andreas Wieselqvist
026-17 69 40 | gavle@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Helen Kastman Pålsson
026-17 69 40 | gavle@plushogskolan.se

Lönekonsult är utbildningen för dig som vill jobba med lönefrågor och HR.

Distansutbildning så att du kan utbilda dig till drömyrket oavsett var du bor.

Plugga kostnadsfritt och CSN-berättigat.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Huvudmannen är personuppgiftsansvarige på den skola du går på eller har lämnat en intresseanmälan till. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i ett år efter att ansökningsperioden är över för den sökta utbildningen. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Allt du velat veta om Lönekonsult Featured blid FAQ

09/04/2019

Allt du velat veta om Lönekonsult

Här får du mer ingående information och svar på alla möjliga tänkbara frågor om utbildningen Lönekonsult.

En fördel att man vet att man är efterfrågad på arbetsmarknaden Featured blid Intervju

05/07/2018

En fördel att man vet att man är efterfrågad på arbetsmarknaden

Möt Madeleine Isaksson som läser YH-utbildningen Lönekonsult på distans. Hon talar om LIA-perioden, hur hennes intresse för lönefrågor växte fram samt ger tips till de som funderar på att börja läsa utbildningen.

Payroll Controller Featured blid utbildning

08/01/2020

Payroll Controller

Det här är utbildningen för dig som vill bli specialist på lönefrågor och analys. Om du dessutom är beredd att kliva ur din ”comfort zone” för att uppnå dina mål, så har du hittat rätt yrkesroll. Efter utbildningen har du dessutom chans att bli auktoriserad.