Nytt studiestöd för vuxna – plugga och få en del av din lön

Nu blir det ännu lättare att karriärväxla eller kompetensutvecklas för dig som är mitt i arbetslivet! Från och med 1 oktober träder ett nytt omställningsstudiestöd i kraft. Ett extra ekonomiskt stöd som ger dig upp till 80% av din lön under studietiden. Fantastisk möjlighet för dig som vill bredda din kompetens och bli mer attraktiv på arbets­­marknaden. Självklart ger alla Affärshögskolans utbildningar rätt till detta stöd.

Regeringen vill främja vidareutbildning

I somras röstade Sveriges riksdag ja till ett historiskt omställningspaket för förbättrad flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden. Förslaget kommer från fack och arbetsgivare på den privata arbetsmarknaden som vill främja kompetensutveckling bland arbetstagare och stärka Sveriges konkurrenskraft. Idag, den 1 oktober 2022, öppnar ansökan till omställnings­studiestöd för utbildningar med start 1 januari–30 juni 2023. Den 1 april öppnar ansökan för utbildningar som börjar hösten 2023.

Så fungerar omställningsstudiestödet

Studiestödet vänder sig till dig som är mellan 27-62 år och har en väl etablerad roll på arbetsmarknaden. Stödet gäller för både hel- och deltidsstudier i Sverige. För att få stödet måste du ha arbetat minst 8 år av de senaste 14 åren samt arbetat minst 12 månader av de senaste två åren. Detta för att visa på din förankring på arbetsmarknaden. Tack vare detta ekonomiska stöd skapas större möjligheter till upskill/reskill och vidareutbildning.

Bidrag och lån baserat på lön

Omställnings­­studiestödet består av ett bidrag och ett lån som baseras på din inkomst. Du kan självklart välja att bara ta bidrag och avstå från lånet. Bidraget är både pensionsgrundande och skattepliktigt, vilket innebär att preliminär­skatten kommer dras av innan utbetalningen sker i slutet av varje månad. Bidraget ges under max 44 veckor (heltid), eller motsvarande på deltid, och täcker upp till 80% av din lön.

Så ansöker du om extra studiestöd

Omställningsstudiestödet hanteras av CSN, Centrala studiestödsnämnden, så du ansöker om stödet via deras hemsida. Där hittar du även en checklista som guidar dig genom processen. Mer information om hur du ansöker hittar du här.

Få en skjuts i karriären med Affärshögskolans program och kurser.

Relaterade artiklar

Spaning 2022 – här är jobben som behövs nu och i framtiden
2022-07-06 Nyhet

Spaning 2022 – här är jobben som behövs nu och i framtiden

Yrkesroller som arbetsmarknaden efterfrågar! Här är branscherna som väntas anställa många personer. ...

Studie- och yrkesvägledning: så väljer du rätt utbildning...
2022-05-27 Nyhet

Studie- och yrkesvägledning: så väljer du rätt utbildning...

Behöver du stöd och råd i ditt utbildnings- eller karriärval...

Studerande om yrkeshögskolan - en vinnande utbildningsform
2022-05-16 Intervju

Studerande om yrkeshögskolan - en vinnande utbildningsform

Den starka kopplingen till näringslivet är något som lo...