Nytt studiestöd för vuxna – plugga och få en del av din lön

Nu blir det ännu lättare att karriärväxla eller kompetensutvecklas för dig som är mitt i arbetslivet! Den 1 oktober 2022 trädde ett nytt omställningsstudiestöd i kraft. Ett extra ekonomiskt stöd som ger dig upp till 80% av din lön under studietiden. Fantastisk möjlighet för dig som vill bredda din kompetens och bli mer attraktiv på arbets­­marknaden. Självklart ger alla Affärshögskolans utbildningar rätt till detta stöd.

Regeringen vill främja vidareutbildning

Sommaren 2022 röstade Sveriges riksdag ja till ett historiskt omställningspaket för förbättrad flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden. Förslaget kom från fack och arbetsgivare på den privata arbetsmarknaden som vill främja kompetensutveckling bland arbetstagare och stärka Sveriges konkurrenskraft. Den 1 april 2023, öppnade ansökan till omställnings­studiestöd för utbildningar med start hösten 2023. Den 1 oktober öppnar ansökan för utbildningar som börjar våren 2024.

Så fungerar omställningsstudiestödet

Studiestödet vänder sig till dig som är mellan 27-62 år och har en väl etablerad roll på arbetsmarknaden. Stödet gäller för både hel- och deltidsstudier i Sverige. För att få stödet måste du ha arbetat minst 8 år av de senaste 14 åren samt arbetat minst 12 månader av de senaste två åren. Detta för att visa på din förankring på arbetsmarknaden. Tack vare detta ekonomiska stöd skapas större möjligheter till upskill/reskill och vidareutbildning.

Bidrag och lån baserat på lön

Omställnings­­studiestödet består av ett bidrag och ett lån som baseras på din inkomst. Du kan självklart välja att bara ta bidrag och avstå från lånet. Bidraget är både pensionsgrundande och skattepliktigt, vilket innebär att preliminär­skatten kommer dras av innan utbetalningen sker i slutet av varje månad. Bidraget ges under max 44 veckor (heltid), eller motsvarande på deltid, och täcker upp till 80% av din lön.

Så ansöker du om extra studiestöd

Omställningsstudiestödet hanteras av CSN, Centrala studiestödsnämnden, så du ansöker om stödet via deras hemsida. Där hittar du även en checklista som guidar dig genom processen. Mer information om hur du ansöker hittar du här.

Få en skjuts i karriären med Affärshögskolans program och kurser.

Relaterade artiklar

Ny karriär? Här är hetaste YH-utbildningarna 2023
2023-02-07 Nyhet

Ny karriär? Här är hetaste YH-utbildningarna 2023

YH-utbildningar på bara 2 år som ger efterfrågad kompetens. Se årets utbildningsutbud!

Studie- och yrkesvägledning: så väljer du rätt utbildning...
2022-05-27 Nyhet

Studie- och yrkesvägledning: så väljer du rätt utbildning...

Behöver du stöd och råd i ditt utbildnings- eller karriärval...

Studerande om yrkeshögskolan – en vinnande utbildningsform
2022-05-16 Intervju

Studerande om yrkeshögskolan – en vinnande utbildningsform

Den starka kopplingen till näringslivet är något som lo...