×
 

Vad är LIA?

Lärande i arbete, som förkortas LIA, är yrkeshögskolans benämning på praktik. LIA ingår i alla våra YH-utbildningar, och är en perfekt möjlighet att samla på dig praktiska färdigheter och erfarenheter inför din kommande yrkesroll och bransch. Du utbildar dig för att bli en del av arbetslivet, därför är det självklart att arbetslivet ska vara en del av utbildningen.

Från teori till praktik

LIA innebär att en del av utbildningen är förlagd på en arbetsplats, så kallat lärande i arbete. Det ger dig som studerande chans att komma ut på en arbetsplats och ta del av verksamhetens dagliga arbete. Under din LIA blir du förberedd inför ditt kommande yrkesliv och får en bra bild av din framtida bransch. Målet är att du ska få en fot in på arbetsmarknaden, knyta kontakter i branschen och stärka dina chanser till en anställning efter studierna.

Våra YH-utbildningar innehåller vanligtvis en till två LIA-perioder, vilket gör det möjligt för dig att testa på olika delar av yrkesrollen. Periodernas längd varierar, men pågår alltid i flera veckor för att du ska få mycket tid på dig att lära känna ditt kommande yrke.

Många av våra studerande erbjuds jobb på sina praktikplatser redan innan utbildningens slut. Perfekt väg ut i det nya yrkeslivet!

Hur du söker LIA-plats

Du som studerande väljer själv var du vill göra din LIA utifrån vad som intresserar dig. Det går bra att göra den på din hemort eller på någon annan plats i världen, så länge LIA-platsen är relaterad till utbildningen och godkänd av oss. Du ansvarar själv för att söka din LIA-plats, men våra utbildningsledare hjälper självklart till med vägledning och tips. Ett första tips är att börja söka LIA i god tid för att hitta en plats som du verkligen vill ha!

Handledning och bedömning

Inför din LIA tilldelas du en erfaren handledare på företaget som ger dig vägledning och ser till att du snabbt blir delaktig i arbetet. Vi håller givetvis en tät kontakt med dig under tiden du är ute på LIA. Antingen kommer vi ut och besöker dig på din LIA-plats eller så har vi avstämningar via telefon eller digital plattform. Efter din LIA-period får du en bedömning eller ett intyg av din handledare.

Studerande berättar om sin LIA

Skapade branschrapport inom Facility Management under sin LIA
2021-06-16 Intervju

Skapade branschrapport inom Facility Management under sin LIA

IFMA, världens största internationella nätverk inom Facility Management, publice...

B2B-studerande snackar sälj och marknadsföring med LIA-företag
2021-04-21 Intervju

B2B-studerande snackar sälj och marknadsföring med LIA-företag

Cassandra är en av våra B2B-studerande som just nu gör sin LIA på startup-företaget Binary Brains. Hon har intervjuat fö...

Idén för examensarbetet växte fram under LIA-praktiken
2020-06-30 Intervju

Idén för examensarbetet växte fram under LIA-praktiken

Under sin LIA på Axcell Fastighetspartner AB fick Nara prova på många olika arbetsuppgifter. Det var...

Saga Andersson: Bli attraktiv genom din YH-utbildning
2019-11-20 Intervju

Saga Andersson: Bli attraktiv genom din YH-utbildning

Saga Andersson pluggar andra året på Sales & Marketing B2B i Växjö och har redan tagit stora karriär...

En fördel att man vet att man är efterfrågad på arbetsmarknaden
2018-07-05 Intervju

En fördel att man vet att man är efterfrågad på arbetsmarknaden

Möt Madeleine Isaksson som läser till lönekonsult på distans. Hon talar om LIA-perioden, hur hennes ...

Emilie blev erbjuden jobb innan examen
2018-05-24 Intervju

Emilie blev erbjuden jobb innan examen

Emilie läser utbildningen Facility Manager och tar examen till sommaren 2018, men hon har redan bliv...