5 tips för att höja koncentrationen vid distansstudier

Selfie på Jennifer Mählkvist
Det kan vara svårt att behålla fokus framför en datorskärm flera timmar om dagen. Vi tittar i telefonen, bläddrar igenom våra sociala medier var tionde minut, och öppnar kylskåpet flera gånger om dagen – även om vi inte är hungriga. Hur gör man egentligen för att kunna behålla koncentrationen när man är hemma och pluggar? Här listar Jennifer Mählkvist, en av Affärshögskolans studerande, sina fem bästa tips för att öka koncentrationen vid distansstudier.

1. Lägg telefonen i ett annat rum

Jag tror att vi kan vara överens om att telefonen bara är ett störningsmoment när vi ska koncentrera oss på annat. Vi scrollar igenom Instagram, tittar på Facebook, och vi ska bara kolla lite snabbt på vad det stod i smset vi nyss fick. Vips så är koncentrationen förstörd. Mitt bästa råd för att undvika en sån här situation är att lägga telefonen i ett annat rum. Att sätta telefonen på ljudlös hjälper dig en kort stund, men forskning visar att telefonen är ett störningsmoment bara av att den är i samma rum som dig själv.

2. Ta en kort promenad på lunchen

Glöm inte att röra på dig bara för att du sitter hemma. Det är lätt att glömma bort den vardagsmotion vi får när vi åker till skolan. Vi går till och från bussen, och samtidigt rör vi oss i skolan. Ta därför en promenad på din lunchrast, 20–30 minuter räcker för att du ska få sänkt blodtryck och minska din stress.

3. Ta paus

När du får rast så ska du passa på att sträcka på benen. Det kan vara så enkelt som att hämta dig en kopp kaffe eller bara stå upp en stund och kolla i din telefon, bara du tar dig bort från din dator och din arbetsplats. Ett tips är att om du blir trött, ställ dig upp och gör 10 benböj och 10 utfallshopp.

4. Håll rutiner

Rutiner kan låta tråkigt. Men du vet själv när du har haft semester lite för länge, oavsett om du bara varit hemma eller iväg på en resa, så ska det "bli skönt att komma in i rutiner igen". Rutiner minskar stress, och vi behöver fasta rutiner för att må bra. Fortsätt att gå upp samma tid varje dag, och är du en person som duschar på morgonen? Ja, då ska du fortsätta med det. Din sovmorgon och sena frukost kan du unna dig på helgen, då får du både längta och uppskatta din sovmorgon mycket mer.

5. Klä på dig som om du skulle gå till skolan

Visst är det lockande att slå på datorn i morgonrock och ofixat hår, men faktum är att du inte blir lika produktiv eller effektiv i dina mjukiskläder. Du behöver inte sätta på dig ett par tighta jeans och en obekväm skjorta, dra istället på dig ett par chinos och en bekväm tröja. Svårare än så behöver det inte vara.

Relaterade artiklar

5 tips till dig som söker LIA
2023-11-06 Tips

5 tips till dig som söker LIA

Är du i full gång med att söka en LIA-plats eller är det snart dags att sätta igång? Vi har samlat fem tips på hur du...

Spara pengar som student
2021-11-09 Tips

Spara pengar som student

Här får du som studerande ekonomitips! Ta del av flera smarta sätt att spara pengar.

Tips för att ta sig igenom kurslitteraturen
2021-09-08 Tips

Tips för att ta sig igenom kurslitteraturen

Drar du en djup suck innan du öppnar boken för att börja läsa kurslitteraturen? Vi förstår...