5 tips till dig som söker LIA

LIA-perioden anses av många vara den bästa delen av en YH-utbildning. Det är ett tillfälle där du får lära dig mer om yrket, samla på dig praktisk erfarenhet och få en fot in i branschen. Men att söka LIA-plats är ungefär som att söka jobb, det kräver förberedelser. Därför har vi samlat fem tips på hur du söker LIA på bästa möjliga sätt.
Två personer som skriver avtal

1. Planera och börja i god tid

Det kan låta självklart, men ju tidigare du börjar söka efter en LIA, desto mer tid kommer du få till att förbereda dig inför intervjuerna. Detta kan vara en avgörande del då förberedelser är viktigt. De extra timmarna du investerar i att skapa ett snyggt och välstrukturerat CV och personligt brev kan vara det som avgör att just du blir utvald till intervju. Dessutom ger du ett professionellt intryck till din potentiella LIA-plats genom att visa god planeringsförmåga och vara ute i god tid.

2. Anpassa ditt CV och personliga brev

Att skriva ett CV och personligt brev till varje företag du söker till kan vara tidskrävande, men det är något som kommer att löna sig i längden. Det finns många exempel på mallar för både CV och personliga brev på nätet som du kan använda dig av, så länge du kommer ihåg att anpassa innehållet till arbetsgivaren. Fokusera på att lyfta olika styrkor och kunskaper utifrån vad du kan bidra med till just det företaget du söker LIA hos. Om företaget exempelvis värdesätter struktur, är det klokt att betona din ordningsamma sida. Anpassa ditt CV och personliga brev och lyft de punkter som arbetsgivaren har nämnt och hur dessa passar in på just dig. Detta visar ditt intresse och ökar chanserna att bli kallad på intervju.

3. Fundera över vad som gör dig unik

Att hitta en "usp" – Unique Selling Point, handlar om att lyfta dina främsta egenskaper eller erfarenheter på ett klart och tydligt sätt. Innan du kommer igång med att skriva ditt CV och personliga brev kan det vara bra att fundera på vad din usp är. Vilka är dina mest utpräglade karaktärsdrag och hur passar de in i den branschen du vill arbeta i? Har du någon tidigare arbetslivserfarenhet inom ett liknande område?

Saknar du tidigare erfarenhet kan du i stället lyfta andra förmågor, som exempelvis att du är lyhörd och duktig på att arbeta i grupp. Nämn dessa egenskaper och förklara tydligt hur de gör dig till en utmärkt LIA-studerande hos just det företaget. Det är även ett perfekt tillfälle att lyfta dessa styrkor under din intervju och hur de kan komma till användning på din framtida LIA-plats.

4. Förbered dig inför intervjun

Har du blivit kallad på intervju? Grattis! Det du bör göra inför intervjutillfället är att läsa på en del om företaget. På så vis är du väl förberedd på att svara på frågor samt kan även själv ställa frågor till företaget, vilket visar på att du är seriös och intresserad av hur de arbetar.

Förutom att ha koll på företaget är det också bra att vara förberedd på några av de klassiska intervjufrågorna som brukar ställas. Fundera över vad du vill få ut av din LIA-period, vad dina största styrkor är, kanske till och med några saker som du utmanas av och förklara varför du valt att söka till just det företaget. En snabb googling av intervjufrågor ger dig fler exempel att öva på.

5. Börja nätverka

Att ta vara på ditt nuvarande kontaktnät är riktigt värdefullt i jakten på nya utmaningar, framför allt inom de branscher och områden vi utbildar inom. För er som ger er ut på LIA från Affärshögskolan är LinkedIn ett fantastiskt verktyg. Där kan du gå med i branschgrupper, följa intressanta företag och ta kontakt med inspirerande personer som kan öppna upp till nya möjligheter.

Tänk även på att se till att din LinkedIn-profil är uppdaterad samt professionell men ändå personlig. Och vad menas med det? Jo, ha en profilbild så att man direkt får ett ansikte på dig samt se till att du har lagt in arbetslivserfarenhet och utbildningsbakgrund. För att lyfta vad du kommer att lära dig under din utbildning kan du också lägga till de olika kurserna för att tydliggöra vilken kompetens du kan bidra med under din LIA-period, men även i framtiden.

Lycka till med din sökning!

Relaterade artiklar

Så får du jobb efter examen – 7 tips
2023-06-14 Tips

Så får du jobb efter examen – 7 tips

Vi samlat våra bästa tips på hur du skaffar drömjobbet efter examen. Hundra knack, tio snack, ett tack är ett mindset at...

Så vågar du byta yrke – tips vid karriärväxling
2023-04-18 Tips

Så vågar du byta yrke – tips vid karriärväxling

Har du precis tagit studenten och vill hamna i rätt yrkesroll från början eller är du mitt i ka...

Tips för att ta sig igenom kurslitteraturen
2021-09-08 Tips

Tips för att ta sig igenom kurslitteraturen

Drar du en djup suck innan du öppnar boken för att börja läsa kurslitteraturen? Vi förstår...