Studentplånboken – fem tips för att få pengarna att räcka längre
Att få pengarna att räcka som studerande är inte lätt. Här är fem enkla tips för att hålla...

Av Amanda Slättenhäll
Att laga mat som student kan kännas som en balansgång mellan tid, pengar och ork. Men det finns sätt att göra matlagningen både enklare, roligare och billigare, utan att tumma på smaken. Här kommer några smarta tips för att laga matlådor som både passar din plånbok och hjälper dig att klara vardagens hektiska tempo.
Det låter kanske tråkigt, men att planera veckans matlådor kan vara ett av de bästa sätten för att hålla både budgeten och stressen nere. Genom att tänka igenom vad du vill laga slipper du onödiga impulsköp som lätt slår hål på matbudgeten.
Ibland kan det kännas som att veckorna bara rusar i väg. Men genom att ta en timme på helgen för att planera vad du ska laga och skapa en inköpslista kan du kan ägna mer tid åt plugget i stället för att fundera på vad du ska laga till middag varje dag.
Att laga stora mängder av en rätt som bas kan spara både tid och pengar. Tänk på det som en investering i veckan som kommer. När du har en stor portion bas att utgå från, kan du snabbt skapa olika måltider under veckan. Det ger dig möjligheten att skapa flera olika måltider utan att behöva laga mat varje dag.
Laga exempelvis en stor gryta eller en pasta, och förvara den i kyl eller frys så att du alltid har något färdigt att ta fram när du har ont om tid. Du kan variera rätterna genom att byta ut proteinet, som kyckling, bönor eller tofu, och addera olika grönsaker och kryddor för att skapa nya smaker. Märk gärna matlådorna med datum så att du vet vilka som ska ätas först.
Frysen är en räddare när det gäller att förvara matlådor för längre tid. Genom att frysa in rätter som du inte hinner äta direkt, har du alltid en färdig måltid till hands när tiden är knapp.
Dela upp rätter som soppor, grytor eller köttfärssåser i mindre förpackningar så att du enkelt kan ta fram en lagom mängd. Många rätter håller sig bäst i frysen i upp till tre månader, så om du fryser in maten har du alltid en backup-måltid när veckan blir extra stressig.
När du handlar mat är det lätt att bli lockad av förberedda rätter, som ofta också är dyra. Men många av de billigaste och mest hållbara basvarorna kan användas till en mängd olika rätter.
Basvaror som ris, pasta, linser och frysta grönsaker är både billiga och hållbara. De kan användas i en mängd rätter och ger dig mycket näring för pengarna. Och var inte rädd för att experimentera med det du redan har hemma – ofta kan du slänga ihop en god rätt med vad som finns i skafferiet.
För att din mat ska hålla längre och behålla smaken är det viktigt att förvara maten rätt. Investera i matlådor som har tättslutande lock och som tål både frys och mikrovågsugn, så att du enkelt kan förvara och värma upp din mat utan att den förlorar sin kvalitet.
Matlådor behöver inte vara komplicerade eller tidskrävande. Med några enkla strategier kan du både hålla din matbudget nere och samtidigt få hållbara, näringsrika måltider som ger dig energi hela veckan. Så nästa gång du planerar din vecka, kom ihåg att matlagning är något du kan göra för att göra livet lite enklare – och gott!
Att få pengarna att räcka som studerande är inte lätt. Här är fem enkla tips för att hålla...
Efter en stressig period behöver kroppen avkoppling för att kunna återhämta sig. Här är 10 tips som minskar plugg...
Här är tipsen till dig som läser en utbildning på distans. Lär dig planera och lägga upp dina studier...
Det finns inga resultat som matchar din filtrering.