5 tips inför utbildningsstarten

Snyggt jobbat! Bland flera tusen sökande har du lyckas knipa en av höstens utbildningsplatser. Du har nu en spännande och lärorik tid framför dig som vi gissar känns både förväntansfull, pirrig och rolig. Här ger vi dig fem tips på hur du bäst förbereder dig inför studiestart.
Stilleben med anteckningsblock, skisser och laptop

1. Ansök om studiemedel

Affärshögskolans yrkeshögskoleutbildningar är CSN-berättigade, vilket innebär att du har rätt till både bidrag och lån för att kunna finansiera dina studier. Du ansöker själv om studiemedel hos Centrala Studiestödsnämnden. Gör det så snart du fått ditt antagningsbesked och tackat ja, så att du får dina pengar när studierna drar igång.

2. Håll koll på uppropsdatumet

Planera in dagen för upprop i kalendern! Det är ett obligatoriskt informationstillfälle för antagna. Kan du av någon anledning inte närvara är det viktigt att du hör av dig till utbildningens utbildningsledare, annars riskerar du att förlora din plats. När du har blivit antagen ska du ha fått info från utbildningsledaren om dag för upprop och vad som gäller inför starten.

3. Införskaffa kurslitteratur

Se över litteraturlistan för dina kommande kurser! Vissa får information från utbildningsledaren redan i samband med antagningsbeskedet, medan andra får det vid utbildningsstart. När det väl är dags att skaffa böcker kan du antingen:

  • Köpa nya böcker via olika bokhandlar
  • Låna böcker på olika bibliotek
  • Köpa begagnade böcker – mycket billigare och betydligt mer klimatsmart!

Missa inte att gå med i Affärshögskolans Facebookgrupp Köp & sälj kurslitteratur - Affärshögskolan där du kan sälja och köpa kurslitteratur från andra studerande på skolan. Glöm inte att uppge vilken utbildning du ska läsa när du ansöker om medlemskap.

4. Skapa ett konto på LinkedIn

LinkedIn är en fenomenal plattform för att knyta kontakter, hänga med i branschnyheter och spana efter jobb eller praktikplatser. Skapa en profil om du inte redan har en och lägg till relevanta arbetslivserfarenheter och kontakter. Tips! Gå med i Affärshögskolans LinkedIn-grupp där vi delar LIA- och jobbmöjligheter. För att bli medlem i gruppen behöver det framgå att du studerar på Affärshögskolan i din profil.

5. Hitta tillbaka till rutiner

Vi alla vet att dygnsrytmen tenderar snurra till sig under semestern och att vardagsrutinerna blir som bortglömda. Nu när höstterminen drar igång är det dags att hitta tillbaka och skapa rutiner som passar ditt studieliv. 40 timmar studier i veckan kräver bra sömn, näringsrik mat och god planering för att hålla energinivån uppe under både föreläsningar och din egen pluggtid. Därför kan det vara en god idé att börja få in lite rutiner innan utbildningen kickar igång så att du känner dig pigg och redo!

Nyfiken på saker som händer hos oss? Följ Affärshögskolan i sociala medier!

Relaterade artiklar

5 tips till dig som söker LIA
2023-11-06 Tips

5 tips till dig som söker LIA

Är du i full gång med att söka en LIA-plats eller är det snart dags att sätta igång? Vi har samlat fem tips på hur du...

Spara pengar som student
2021-11-09 Tips

Spara pengar som student

Här får du som studerande ekonomitips! Ta del av flera smarta sätt att spara pengar.

Tips för att ta sig igenom kurslitteraturen
2021-09-08 Tips

Tips för att ta sig igenom kurslitteraturen

Drar du en djup suck innan du öppnar boken för att börja läsa kurslitteraturen? Vi förstår...