5 tips inför utbildningsstarten

Tips och inspiration - 08/13/2021

Att förbereda sig för terminsstart på yrkeshögskolan är inte riktigt detsamma som i lågstadiet när man gav sig ut på jakt efter färgglada block och pennor inför nya terminen. Nu är det fler saker att tänka på! Därför kommer här fem tips på hur du bäst förbereder dig inför utbildningsstarten.

1. Ansök om CSN

Affärshögskolans yrkeshögskoleutbildningar är CSN-berättigade, vilket innebär att du har rätt till både bidrag och lån. Det behöver du själv ansöka om hos Centrala Studiestödsnämnden. Tips är att göra det så snart du fått ditt antagningsbesked och tackat ja, så att du får dina pengar när det är dags.

2. Gör dig redo för upprop

En annan sak att hålla koll på är dagen för upprop! Kan du inte närvara av någon anledning är det viktigt att du hör av dig till den studerandeansvarige för att inte förlora din plats på utbildningen. När du har blivit antagen ska du ha fått info från din studerandeansvarige vad som gäller inför starten och hur du loggar in på din digitala läroplattform. Det kan vara bra att gå in där redan innan utbildningen startar för att se var du hittar allt.

3. Införskaffa kurslitteratur

Se över litteraturlistan för dina kommande kurser och köp eller låna de böcker du behöver. Du kan antingen köpa nya böcker via olika bokhandlar eller låna via bibliotek. Kom ihåg att det även finns flera ställen där du kan köpa begagnade böcker – mycket billigare och betydligt mer klimatsmart! Spana in vår grupp Köp & sälj kurslitteratur – Affärshögskolan på Facebook där du kan sälja och köpa kurslitteratur från andra studerande på Affärshögskolan. Glöm inte att uppge vilken utbildning du läst, läser eller blivit antagen till.

4. Skapa ett konto på LinkedIn

LinkedIn är en fenomenal plattform för att knyta kontakter, hänga med i branschnyheter och spana efter jobb eller praktikplatser. Skapa en profil om du inte redan har en och lägg till relevanta arbetslivserfarenheter och kontakter. Tips! Gå med i Affärshögskolans LinkedIn-grupp där vi delar LIA- och jobbmöjligheter.

5. Hitta tillbaka till rutiner

Vi alla vet att dygnsrytmen tenderar snurra till sig under semestern och att vardagsrutinerna blir som bortglömda. Nu när höstterminen drar igång är det dags att hitta tillbaka och skapa rutiner som passar ditt studieliv. 40 timmar studier i veckan kräver bra sömn, näringsrik mat och god planering för att hålla energinivån uppe under både föreläsningar och din egen pluggtid. Därför kan det vara en god idé att börja få in lite rutiner innan utbildningen kickar igång så att du känner dig pigg och redo!