5 tips inför utbildningsstarten

Att förbereda sig för terminsstart på yrkeshögskolan är inte riktigt detsamma som i lågstadiet när man gav sig ut på jakt efter färgglada block och pennor inför nya terminen. Nu är det fler saker att tänka på! Därför kommer här fem tips på hur du bäst förbereder dig inför utbildningsstarten.
Stilleben med anteckningsblock, skisser och laptop

1. Ansök om CSN

Affärshögskolans yrkeshögskoleutbildningar är CSN-berättigade, vilket innebär att du har rätt till både bidrag och lån. Det behöver du själv ansöka om hos Centrala Studiestödsnämnden. Tips är att göra det så snart du fått ditt antagningsbesked och tackat ja, så att du får dina pengar när det är dags. Läs mer om studiemedel.

2. Gör dig redo för upprop

En annan sak att hålla koll på är dagen för upprop! Kan du av någon anledning inte närvara är det viktigt att du hör av dig till utbildningens utbildningsledare, annars riskerar du att förlora din plats. När du har blivit antagen ska du ha fått info från utbildningsledaren vad som gäller inför starten och hur du loggar in på din digitala läroplattform. Det kan vara bra att gå in där redan innan utbildningen startar för att se var du hittar allt.

3. Införskaffa kurslitteratur

Se över litteraturlistan för dina kommande kurser och köp eller låna de böcker du behöver. Du kan antingen köpa nya böcker via olika bokhandlar eller låna via bibliotek. Kom ihåg att det även finns flera ställen där du kan köpa begagnade böcker - mycket billigare och betydligt mer klimatsmart! Spana in vår grupp Köp & sälj kurslitteratur - Affärshögskolan på Facebook där du kan sälja och köpa kurslitteratur från andra studerande på Affärshögskolan. Glöm inte att uppge vilken utbildning du läst, läser eller blivit antagen till.

4. Skapa ett konto på LinkedIn

LinkedIn är en fenomenal plattform för att knyta kontakter, hänga med i branschnyheter och spana efter jobb eller praktikplatser. Skapa en profil om du inte redan har en och lägg till relevanta arbetslivserfarenheter och kontakter. Tips! Gå med i Affärshögskolans LinkedIn-grupp där vi delar LIA- och jobbmöjligheter.

5. Hitta tillbaka till rutiner

Vi alla vet att dygnsrytmen tenderar snurra till sig under semestern och att vardagsrutinerna blir som bortglömda. Nu när höstterminen drar igång är det dags att hitta tillbaka och skapa rutiner som passar ditt studieliv. 40 timmar studier i veckan kräver bra sömn, näringsrik mat och god planering för att hålla energinivån uppe under både föreläsningar och din egen pluggtid. Därför kan det vara en god idé att börja få in lite rutiner innan utbildningen kickar igång så att du känner dig pigg och redo!

Spara pengar som student
2021-11-09 Tips

Spara pengar som student

Ekar det tomt i plånboken i slutet av månaden? Studentekonomin är inte helt enkel! Därför ger vi dig...

Tips för att ta sig igenom kurslitteraturen
2021-09-08 Tips

Tips för att ta sig igenom kurslitteraturen

Drar du en djup suck innan du öppnar boken för att börja läsa kurslitteraturen? Vi förstår...

5 tips för dig som söker LIA
2020-10-30 Tips

5 tips för dig som söker LIA

Är du i full gång med att söka en LIA-plats eller är det snart dags att sätta igång? Vi har samlat fem tips på hur du sö...