Unik YH-utbildning firar 10 år! Facility Management en växande miljardbransch

Av Sofia Björnér

I 10 år har Affärshögskolan utbildat inom Facility Management. En helt unik YH-utbildning i Sverige som levererar efterfrågad kompetens till många branscher. Sedan starten 2012 har närmare 1000 personer tagit examen och fått jobb inom arbetsplats- och fastighetsservice. Ett jubileum som firas i stolt samarbete med IFMA och andra ledande FM-företag. Här kan du läsa mer om utbildningen, branschen och FM-begreppet.
Tre kollegor som samtalar över en kopp kaffe

Miljardbransch med goda jobbutsikter

Facility Management är en internationellt väletablerad bransch som stadigt växer i Sverige. År 2020 hade branschen drygt 300 000 anställda och omsatte 227 miljarder kronor vilket är cirka 4,2% av Sveriges BNP, enligt Almega Serviceföretagen och IFMA Sverige. FM-branschens betydelse tydliggjordes under coronapandemin och fick en ännu starkare ställning. Genom hemarbete och digitala arbetsmetoder uppstod nya behov och utmaningar på arbetsmarknaden. Efterfrågan på FM-tjänster ökade kraftigt, inte minst vad gäller stöd inom telekommunikation, datalagring, säkerhetsrutiner och beredskap. FM-företag beskriver att branschen är i fortsatt behov av en kompetenshöjning och att det är svårt att rekrytera personer med rätt utbildning.

– Behovet av FM-kompetens är stor och vi spår att det blir ännu viktigare i och med mer digitala, flexibla lösningar och nya arbetssätt. För att möta kundernas behov i samband med och efter pandemin behöver vår service anpassas, säger Martin Ringström, Logistikchef, Sodexo.

Vad menas med Facility Management?

En fråga med många svar! Någon gemensam, exakt definition av vad FM är och vilka tjänster som omfattas av begreppet finns faktiskt inte. Det är en bred bransch som sträcker sig över flera traditionella branscher och omfattar många olika arbetsuppgifter. Begreppet finns över hela världen, men innebär lite olika beroende på historiska och kulturella omständigheter.

Den vanligaste definitionen är "samordning och styrning av aktiviteter som stödjer en organisations kärnverksamhet". Direkt översatt från engelska betyder Facility anläggning och Management hantering, förvaltning eller ledning. Utifrån det kan man säga att Facility Management handlar om strategisk styrning av fastighetsrelaterade tjänster.

Med hjälp av arkitektur, ekonomi, ingenjörs- och beteendevetenskap jobbar personer inom FM med att få fastigheter, arbetsmiljö och servicetjänster att stödja kärnverksamheten. De koordinerar den fysiska arbetsplatsen med människors arbete och organisationens processer för att skapa ökad effektivitet.

Illustration Facility Management
Källa: Stora FM-boken, illustration Coor Sverige

Arbetsområden inom FM

I branschen talar man ofta om hård och mjuk FM, vilket syftar till olika arbetsområden. Hård FM handlar om fastighetsanknutna tjänster till exempel teknisk och ekonomisk förvaltning, fastighetsskötsel, brandsäkerhet, projektledning och underhållsplaner.

Mjuk FM handlar istället om människorna och arbetsplatsen så som arbetsplatsservice, inredning, återvinning och reception för att skapa en smart, ergonomisk och trivsam arbetsmiljö. Det är alltså en bransch för dig som vill arbeta med projekt, servicefunktioner och att utforma attraktiva arbetsmiljöer.

 • Affärsutvecklare/Kontraktsutvecklare
 • Produktionsplanerare
 • Områdeschef/Site Manager
 • Förvaltare
 • Lokalstrateg
 • Office Manager
 • Facility Manager
 • Account Manager
 • Projektledare
 • Property Manager
 • Samordnare
 • Platschef
 • Facility Co-worker
 • Underhållsplanerare
 • Serviceansvarig
 • Workplace Manager
 • Manager Real Estate
 • Kontorskoordinator
 • Verksamhetsutvecklare

…och många fler!

Så gör du karriär inom FM genom Affärshögskolan

Facility Management-utbildningen hos Affärshögskolan är framtagen tillsammans med ledande företag i branschen, bland annat Sodexo, Coor, ISS och IFMA. Flera av samarbetsföretagen tar emot LIA-praktikanter, erbjuder studiebesök, utbildar eller är med och utvecklar utbildningen för att säkerställa att den hänger med i branschens utveckling. Tack vare Affärshögskolans nära kontakt med näringslivet får du högt eftertraktad kompetens. Efter din examen väntar en spännande karriär inom arbetsplats- och fastighetsservice! I augusti 2023 startar den unika YH-utbildningen för 11 året i rad.

– Redan innan utbildningen var slut på Affärshögskolan fick jag ett toppenjobb som banade väg för min karriär inom FM, och sedan dess har jag haft flera ledande roller. Kombinationen av teori och LIA-praktik är perfekt för att testa och utveckla sina kunskaper i verkligheten. En examen inom Facility Management väger tungt i branschen och är exakt den kompetens som jag själv efterfrågar när jag rekryterar nya talanger inom FM, säger Sofie Hansson, Facility Manager Sweden, SAS och styrelsemedlem i IFMA.

Intresserad? Anmäl intresse så påminner vi dig när ansökan öppnar.

Relaterade artiklar

Skapade branschrapport inom Facility Management under sin LIA
2021-06-16 Intervju

Skapade branschrapport inom Facility Management under sin LIA

IFMA, världens största internationella nätverk inom Facility Management, publice...

För flygvärdinnan Emilia ledde pandemin till ny slutdestination
2021-04-29 Intervju

För flygvärdinnan Emilia ledde pandemin till ny slutdestination

36-åriga Emilia har jobbat som flygvärdinna i över ett decennium men hennes karriär fick ett abrupt ...

Handbollsproffs satsar på karriär inom Facility Management
2021-02-02 Intervju

Handbollsproffs satsar på karriär inom Facility Management

Efter 15 år som handbollsproffs i Sverige och internationellt har Dalibor Doder valt att utbilda sig...