3 snabba med blivande lönespecialister

Av Sofia Björnér

Just nu är våra blivande Payroll Controllers ute på praktik, som inom yrkeshögskolan kallas för LIA (lärande i arbete). Utbildningen har Affärshögskolan bedrivit i Uddevalla under flera år tillsammans med det regionala näringslivet. Vi besökte några av de studerande som gör sin praktik hos Uddevallahem, Västra Götalandsregionen, Svenska kyrkans löneservice, Ludvig & CO och Azets. Här svarar de på tre snabba frågor om utbildningen och framtiden som lönespecialister.

Lina Mild, Mythe Ndlel och Ina Hedlund på Svenska Kyrkans Löneservice med kollegor.

Vad är det bästa med löneutbildningen?

– Mixen av teori och praktik! Den första kursen var en bra start, den var som ett smörgåsbord som gav stor förståelse för hela utbildningen. Dessutom är den bred, så du kan välja att jobba med lite vad du vill inom området, säger LIA-studerande på VGR.

– Det är en bred utbildning med många möjligheter. Dessutom är det kul att få utveckla sig, skapa nytt nätverk och nya vänner, säger LIA-studerande på Uddevallahem.

– Blandningen av utbildning på skolan och ute hos företag, båda ger så mycket kunskap! Det är bra med tre LIA-perioder då man ökar sin kunskap stegvis. Två år är en lagom lång utbildning, säger LIA-studerande på Svenska kyrkans Servicebyrå.

– Det är en lagom lång och bred utbildning med mycket LIA. Upplägget med tre LIA-kurser gör att mixen av teori och praktik blir optimal. Att vara i skolan ett par dagar i veckan och sen kunna förvalta resterande tid själv är bra, även om det kräver självledarskap och disciplin. De som utbildar i kurserna vet verkligen vad de talar om eftersom de jobbar med just detta, säger LIA-studerande på Ludvig & CO.

– Att den är så heltäckande och bara två år. Uppskattar att utbildarna är från branschen och att de verkligen vet vad de pratar om och att vi får jobba med riktiga case. Det gör att kunskapen de lär ut är relevant och färsk. Sen ger LIA-kurserna möjlighet att utforska olika roller, det blir så konkret när man får omvandla teori till praktik, säger LIA-studerande på Azets.

Hur ser framtiden ut?

– LJUS! Jag är redan anställd och här på Uddevallahem stannar man länge, säger en LIA-studerande på Uddevallahem.

– Jag har gjort alla tre LIA-kurserna på Ludvig & CO och är redan anställd, säger en LIA-studerande på Ludvig & CO.

– Vi börjar vår fasta anställning här på Azets nu strax innan vi tar examen, säger LIA-studerande på Azets.

De studerande ser en ljus framtid med många möjligheter och bra utveckling. Gemensamt för alla LIA-studerande är att de med spänning ser fram emot vart de kommer landa efter examen.

Vad vill ni säga till den som funderar på att läsa Payroll Controller?

– SÖK! Det är en bra utbildning som kommer ge dig många möjligheter. Sen är det en bonus att du kan dra nytta av all kunskap privat. Efter att du tagit examen kan du faktiskt driva ett litet bolag själv med lön, ekonomi, juridik och HR, säger LIA-studerande på VGR.

– Kör bara kör! Tveka inte om det lockar dig. Det kan vara tufft stundvis men är värt det, säger LIA-studerande på Uddevallahem.

– Det är en fantastisk utbildning! Du kommer att lära dig så mycket som du även har nytta av privat, så som ekonomi, pensioner och försäkringar och du kommer att vara eftertraktad på arbetsmarknaden. Det kan ibland vara intensivt, men du kommer ha goa klasskompisar som alltid stöttar och hjälper varandra, säger LIA-studerande på Svenska kyrkans Servicebyrå.

– Kör på! Det är hårt men roligt jobb som ger bra möjligheter. Det är ett bra upplägg med en kurs i taget vilket gör det lättare att fokusera, säger LIA-studerande på Ludvig & CO.

– Det är KUL, men kräver att du tar dig tiden som studierna kräver. Vi är alla vuxna och tar ansvar för oss själva, så se till att du är disciplinerad och delaktig. Glöm inte att ta hjälp av dina klasskompisar som är ditt nya närverk i branschen, säger LIA-studerande på Azets.

Ellinor Kröger med sina nya kollegor på Uddevallahem.
Kristine Ekman, Johanna Källén och Malin Jacobsson på VGR med sin handledare.
Ellen Emanuelsson, Arlinda Binaku och Pa Kanyi på Azets.
Julia Christensson och Jennifer Alfredsson på Ludvig & CO med sin handledare.

Relaterade artiklar