Rekrytera rätt med hjälp av LIA-praktik – fyra företag berättar

Av Sofia Björnér

Fyra företag sätter strålkastarljuset på fördelarna med att erbjuda LIA-praktik. Uddevallahem, Ludvig & Co, Västra Götalandsregionen och Svenska kyrkans servicebyrå har alla tagit emot studerande från Affärshögskolans YH-utbildning Payroll Controller. Här berättar LIA-handledare om rekryteringsmöjligheten och chansen att få in ny kunskap.

Hittar nya talanger att rekrytera

LIA (lärande i arbete) ger studerande en fot in i sin framtida bransch samtidigt som företag får in extra resurser helt kostnadsfritt. Om praktikanten passar väl in i företagskulturen är det även en utmärkt rekryteringsmöjlighet. Mer än 50% får jobb på sina LIA-företag inom yrkeshögskolan och bland de som läst Payroll Controller går majoriteten ut i anställning direkt efter examen.

– Vi älskar Affärshögskolans studerande och om ett par år kommer väl samtliga som är anställda här komma från dem. Det är ett ypperligt sätt att rekrytera medarbetare på, och se till att det blir en bra match från början. Utbildningens innehåll är precis vad vi behöver. LIA-kurserna är givetvis en stor del av det vi uppskattar, säger Sanela Kovacevic, Västra Götalandsregionen.

– Det är en jättebra utbildning! Vi har anställt runt 25 personer från Affärshögskolan hittills och vi behöver bli fler. Den ger studerande bra jobb och vi får bra medarbetare. Tack vare utbildningens bredd kan den studerande välja att specialisera sig inom ekonomi, lön, HR eller söka sig till en blandad tjänst på ett mindre företag, säger Britt-Marie Winkler, Svenska kyrkans servicebyrå.

Ny lönekunskap i företag

För det andra kan LIA ge företag en nytänkande syn på saker och ting som kan vara ovärderligt för företagets utveckling. Löneutbildningen innehåller många delar, de studerande läser både ekonomi, lön, HR och juridik vilket skapar många valmöjligheter. Tidigare års Payroll Controllers jobbar idag i alla möjliga branscher i ett brett spann av löneroller.

– Vi får någon som ser på vårt arbete med nya ögon vilket är bra för utvecklingen, sen är det ju ett suveränt sätt att rekrytera på. Vi är inne i ett generationsskifte, både med tanke på pensionsavgångar och digitalisering, så framtiden är "urhet" för de som tar examen, säger Linda Samuelsson på Uddevallahem.

– Det är ett enormt sug efter konsulter och LIA ger oss en mycket bra möjlighet att rekrytera rätt personer. Det är ett superkul jobb om du gillar ordning och reda, det krävs en stor del sekretess och ansvar då vi handskas med personliga uppgifter. Du kan jobba i alla branscher, vare sig det är inom IT, jordbruk, försäljning eller industrin ska alla medarbetare få lön, säger Kerstin Jönsson, Ludvig & CO.

Relaterade artiklar

Därför engagerar sig företag i YH-utbildningars ledningsgrupper: "Stor möjlighet"
2023-05-26 Nyhet

Därför engagerar sig företag i YH-utbildningars ledningsgrupper: "Stor möjlighet"

Möt två ledningsgruppsrepresentanter från YH-utbildning...

Så blir du löneexpert – utbildning och karriärvägar att satsa på
2023-03-22 Nyhet

Så blir du löneexpert – utbildning och karriärvägar att satsa på

Lönepersonal är avgörande för ett företags framgång. Karriärvägarna är många!

Affärshögskolan i framgångsrikt samarbete med UCS One Economy
2023-03-01 Nyhet

Affärshögskolan i framgångsrikt samarbete med UCS One Economy

Ekonomibyrå engagerar sig i YH-utbildningen Affärsinriktad redovisningsekon...