Möt Emma – LIA-handledare som formar framtidens lönekonsulter

Av Amanda Slättenhäll

Emma Hermansson, gruppchef på Soltak AB, har en viktig roll i att forma framtidens lönekonsulter. Hon är LIA-handledare för studerande vid Affärshögskolan. Med en bakgrund inom ekonomi och en passion för löneområdet delar hon med sig av sina erfarenheter, vad som krävs för att lyckas inom yrket och vikten av praktikperioden för både studerande och företag.

Emma Hermansson, en kvinna med långt, vågigt hår och ett leende i förgrunden, till höger i bilden. Till vänster syns en stapel av mynt, en smartphone och grafiska stapeldiagram med en uppåtgående pil, vilket symboliserar ekonomisk tillväxt och framgång. I bakgrunden skymtar en hand som använder en dator.

Kan du berätta lite om dig själv och din roll på Soltak AB?

– Jag jobbar som gruppchef inom Affärsområde Lön på Soltak AB. Min främsta uppgift är att se till att våra lönespecialister har en hållbar arbetstakt och att vi möter behoven från våra ägarkommuner. Vi säkerställer att medarbetarna i våra fyra kommuner får rätt lön i rätt tid.

– Lärande i arbetslivet (LIA) var en viktig del för mig när jag själv studerade till lönekonsult. Genom LIA fick jag chansen att visa vad jag går för, lära känna en ny bransch och bygga värdefulla kontakter.

Vad fick dig att välja just denna roll och bransch?

– Jag har alltid varit intresserad av hur flödet inom ett bolag fungerar och valde därför att läsa ekonomi på högskolan. Efter att ha arbetat inom olika yrken, alla med en stark betoning på service, insåg jag att jag ville rikta min ekonomiutbildning mot lön. Löneområdet är ett serviceyrke och jag trivs med att hjälpa och guida andra människor. Yrket är dessutom i ständig utveckling, påverkat av lagar och kollektivavtal som vi kontinuerligt måste anpassa oss till.

  • Löneområdet är ett serviceyrke och jag trivs med att hjälpa och guida andra människor

Hur länge har du arbetat på Soltak AB, och vad inspirerade dig att börja arbeta hos dem?

– Jag började på Soltak AB under min första LIA-vår 2018. Redan tidigt i min utbildning blev jag intresserad, särskilt för att de har en större grupp som arbetar med lön. Jag ville inte arbeta ensam och visste att jag trivdes med att omge mig med olika personligheter som kunde inspirera mig dagligen. Jag trodde också att Soltak skulle erbjuda en miljö som främjade ständig utveckling och kompetensutveckling, något som verkligen har visat sig vara fallet.

Vad motiverade dig att bli LIA-handledare för Affärshögskolans studerande?

– Den här utbildningen öppnade dörren för mig till en bransch där jag tidigare hade få kontakter. Nu vill både jag och företaget ge samma möjlighet till fler studerande. Det är viktigt för Soltak att vi tar vårt ansvar inom välfärden och värnar om arbetsmarknaden i vår omgivning. Genom vårt handledarskap får vi värdefull omvärldsbevakning och möjligheten att lära känna potentiella nya kollegor inom löneområdet.

  • Nu vill både jag och företaget ge samma möjlighet till fler studerande.

Vilka typer av arbetsuppgifter brukar en LIA ha hos er?

– Vi ser till att LIA-praktikanter får ett välplanerat mottagande. I början fokuserar vi på att de ska förstå lönesystemet vi arbetar med, för att minimera oro och bygga upp trygghet. Under de första veckorna får de följa med lönekonsulterna för att lära sig grunderna i anställningsavtalet och delta i kundkommunikation, både muntligt och skriftligt. Mot slutet av praktiken får de följa med lönespecialisterna under kvalitetskontroller och förbereda löner inför lönekörningen. Hela tiden blir de mer och mer insatta i vår arbetsmiljö och hur vi fungerar som organisation.

Hur fungerar samarbetet med Affärshögskolan när det gäller att ta emot LIA-praktikanter?

– Samarbetet fungerar mycket bra. Det är viktigt för oss att det är hållbart för våra kollegor som tar hand om LIA-praktikanterna och att de studerande får en lärorik och givande period. Ibland leder praktiken till anställning, men oavsett så är det ett värdefullt utbyte som kan resultera i framtida kollegor inom löneområdet.

  • Genom LIA får man chansen att visa vad man går för, lära känna en ny bransch och bygga värdefulla kontakter

Vad anser du är bland de viktigaste färdigheterna som en studerande bör ha när de börjar sin praktik?

– Noggrannhet, ansvarstagande och ett gott bemötande är avgörande för oss. Dessutom är det viktigt med god kommunikativ förmåga, både i tal och skrift.

Har du några tips eller råd till studerande som söker framtida praktikplatser?

– Var ute i god tid och fundera på var du vill skapa kontakter. Tänk på var du kan tänka dig att arbeta och se till att ha ett bra CV och ett välformulerat personligt brev. Det sista jag också vill lyfta är att löneyrket är väldigt roligt och ett område i ständig utveckling. Det finns alltid något nytt att lära sig och nya utmaningar att möta.

Är du också intresserad av att studera på Affärshögskolan?

Relaterade artiklar