Tips för dig som vill byta karriär

Har du precis tagit studenten och vill hamna i rätt yrkesroll från början eller är du mitt i karriären och vill byta inriktning? Läs en yrkeshögskoleutbildning! Här kommer våra tre bästa tips för vad som kan vara bra att tänka på när du ska ta steget mot en ny karriär.
Två kvinnliga kollegor pratar över en kaffe på en takterass

1. Tänk framåt

Vill du byta karriär helt eller vill du vidareutvecklas inom den bransch du jobbar i? Inom yrkeshögskolan finns olika typer av utbildningar, både sådana som inte bygger på tidigare kunskaper och erfarenheter och sådana som gör det.

Tänk också igenom hur mycket du vill plugga. Hur ser din livssituation ut? Behöver du ta studielån eller räcker det med studiebidrag? Kan du studera på heltid? Vill du läsa på distans eller på plats? Det kan vara viktiga faktorer som spelar in när du ska hitta en utbildning som passar dig.

2. Område eller yrkesroll

Om du inte har en klar bild för vilken yrkesroll du vill arbeta som, så tänk igenom vilket område som intresserar dig. Kan det handla om försäljning, ekonomi, marknadsföring eller annat? Kanske är du mer administrativt lagd eller så vill du jobba med människor?

3. Sätt upp mål

Sätt upp mål och delmål. Målet kan vara mer långsiktigt, till efter utbildningen är genomförd. Vilka yrkesroller kan du tänka dig att inta, vilka arbetsuppgifter skulle du vilja ha och var vill du jobba (geografiskt)?

Delmålen kan vara att du ska kolla upp vilka utbildningar som du kan tänka dig att läsa och när du ska ansöka till dem. Kanske behöver du mer information och vill kontakta någon på skolan? Är du behörig eller behöver du läsa in kurser på komvux? Sätt gärna en tidplan för dina delmål och bocka av dem när de är uppfyllda.

Kort om utbildningsformen

YH är en utbildningsform som växer allt mer och det du lär dig under studietiden matchar behovet som företag på arbetsmarknaden har, eftersom utbildningarna är utformade tillsammans med näringslivet. Om du läser en YH-utbildning hos Affärshögskolan kan du därför vara säker på att din kompetens behövs, både nu och i framtiden. Tänk på att utbudet av yrkeshögskoleutbildningar kan variera mellan åren eftersom de skapas för att fylla ett behov på arbetsmarknaden. Så tveka inte med att ansöka ifall du hittar något som skulle passa dig.

Relaterade artiklar

För flygvärdinnan Emilia ledde pandemin till ny slutdestination
2021-04-29 Intervju

För flygvärdinnan Emilia ledde pandemin till ny slutdestination

36-åriga Emilia har jobbat som flygvärdinna i över ett decennium men hennes karriär fick ett abrupt ...

Handbollsproffs satsar på karriär inom Facility Management
2021-02-02 Intervju

Handbollsproffs satsar på karriär inom Facility Management

Efter 15 år som handbollsproffs i Sverige och internationellt har Dalibor Doder valt att utbilda sig...