Så vågar du byta yrke tips vid karriärväxling

Av Sofia Björnér

Ditt jobb är en stor och viktig del av ditt liv, vare sig du lever för att arbeta eller arbeta för att leva. I genomsnitt tillbringar vi en tredjedel av vår vakna tid på jobbet, och kanske ännu mer om vi räknar med all tankeverksamhet som läggs på jobbet övrig tid. Att byta yrke öppnar upp för att lära sig nya saker, arbeta i nya miljöer och möta nya människor. Det är aldrig för sent att byta jobb, bransch eller karriär. Här får du tips för en lyckad karriärväxling.

1. Hitta din drivkraft

Ekonomisk trygghet, social identitet, personlig tillfredsställelse och samhörighet är några anledningar till att jobbet är viktigt för människor. Att byta yrke är en spännande och utmanande upplevelse som kan öppna upp för nya möjligheter. Det är viktigt att identifiera dina egna drivkrafter och vad som motiverar dig att vilja byta yrke. Många som vågar karriärväxla drivs av:

  • Följa drömmar eller intresse
  • Växa och utvecklas som person
  • Uppnå en viss livsstil eller hitta balans i livet
  • Tjäna pengar och förbättra ekonomin
  • Uppnå en högre befattning
  • Bättre arbetsmiljö för ökad trivsel och hälsa
  • Känsla av syfte och meningsfullhet i jobbet

Flygvärdinnan Emilia satsade på en karriär inom Facility Management. Läs om hennes karriärbyte »

2. Fundera över intressen och jobbdrömmar

Ibland är känslan av att bara vilja göra en förändring starkare än känslan av vad du vill göra. Fundera över dina styrkor, svagheter, intressen och passioner. Söker du en strategisk ledarroll eller en operativ roll? Gör research kring olika yrkesområden och se vilka branscher och yrkesroller du kan se dig själv i. Kanske kan du hämta inspiration och få råd från personer i din omgivning?

Osäker på vilka möjligheter som finns? Få studie- och yrkesvägledning »

3. Studier för karriärväxling

Behöver du vidareutbildas för att nå din yrkesdröm? Ofta krävs erfarenhet och dokumenterad kunskap på området du vill jobba i. Om du upptäcker att du har en kunskapslucka finns massa olika kurser och program som kan ta dig dit du vill. Att plugga på yrkeshögskola är en smart väg för karriärväxling med tanke på att utbildningarna är framtagna tillsammans med företag, utifrån deras kompetensbehov. De är oftast kostnadsfria och ger dig snabbt en fot in i branschen. Fundera även över vilket utbildningsupplägg och vilken studietakt som skulle passa dig bäst. Distans eller platsbundet?

Viktoria gick från influencer till inköpare. Läs om hennes karriärväxling »

4. Planera för framgång

Var beredd på en övergångsperiod. Att byta yrke innebär att du kommer behöva investera tid och resurser. För att lyckas gäller det att du skapar bra förutsättningar för dig själv. Tänk igenom vilka faktorer som kan påverkas av ditt val att börja studera. Hur ser din livssituation ut? Hur ser din ekonomiska situation ut inför anpassningen till studiemedel? Räcker studiebidraget eller behöver du ta studielån från CSN?

Läs mer om ekonomi under studietiden här »

För att lyckas nå hela vägen in i mål är det bra att sätta upp delmål. När går det att ansöka till utbildningarna du intresserad av? Behöver du gå ner i tid på jobbet? Behöver du leta fram betygsunderlag för att visa att du är behörig? Gör en tidsplan och bocka av dina delmål allt eftersom du uppfyller dem. Och du! Kom ihåg att det är lätt att hitta anledningar till att inte ta steget. Att göra en förändring och gå utanför sin komfortzon kräver mod och vilja.

Nyfiken på Affärshögskolans YH-utbildningar? Se utbudet här »

Relaterade artiklar