Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Nominerad till IFMAs FM-tävling

Intervju - 08/12/2020

IFMA anordnar i år en tävling för de som studerar Facility Management på yrkeshögskolan, och Affärshögskolan är stolta över att ha flera nominerade examensarbeten. Ett stort grattis till er som nominerats! Vi har träffat Alexandra, som precis avslutat sin utbildning i FM, och vars examensarbete tillsammans med skrivpartnern Kerstin är ett av de nominerade. 

Vad fick dig att vilja vidareutbilda dig inom FM?

– Jag har tidigare arbetat som Distriktschef och Varuhuschef inom handel. Det har innefattat allt från att driva försäljning till att leda personal, koncept och att arbeta med frågor både högt och lågt. Jag fick under den här tiden även mycket kontakt med Facility Managementfrågor.

Jag var nyfiken på att ge mig in i en ny bransch och utvecklas. Intresset för FM hade växt fram från tidigare roller, eftersom jag hade mycket kontakt med FM frågor där. Inspirationen kom även från min sambo, som arbetar inom Hard FM. Hans arbete intresserade mig och jag tänkte att här kan jag bidra, trivas och utvecklas i en föränderlig bransch.

Jag ville in i FM branschen och ge mig själv de bästa förutsättningarna för att kunna leverera bra. Att få kunskap och vässa sig själv är alltid bra, ingen är fullärd.

Grattis till nomineringen till IFMA! Vad tror du är framgångsfaktorn med ert arbete?

– Tack! Det känns väldigt roligt att tillsammans med Kerstin Gillberg nomineras. Vi har slitit hårt och mycket tillsammans genom hela utbildningen. Vi blev chockade och ärade på samma gång tror jag. Vad framgångsreceptet var är det svårt att svara på. Alla kursdeltagare har skrivit bra arbeten inom olika ämnen. Det kan vara att det finns ett stort behov av utveckling och optimering inom just uppföljning av nyckeltal, vilket vårt arbete handlar om.

Vad skulle du göra om du vann tävlingen?

– Jag skulle självklart fira med Kerstin och andra vänner från utbildningen vi samarbetat med under den här tiden. Det skulle bli en fin avslutning på vårt teamwork genom hela utbildningen. Att framöver investera i en certifiering eller spetskompetens känns som ett bra val för att vässa sig själv ytterligare.

Vad gör du nu efter examen? Blir det sommarlov eller nytt spännande jobb inom FM-branschen?

– Jag arbetar på Sodexo som Mobilization Manager inom Business Improvememt and Growth Support. Det känns väldigt roligt att få arbeta med just FM och på ett företag som arbetar med ständig utveckling. Supportande och fantastiska kollegor är ett plus i kanten såklart.

Jag hoppas innerligt att jag får chansen att arbeta med någon av alla fantastiska kurskollegor i framtiden. Efter två år tillsammans saknar man deras närvaro, inspel och kämparglöd.

Har du något avslutande tips till alla som studerar FM?

– Ge järnet och satsa allt. Lägg den där extra timmen på att läsa på teorin, det lönar sig. Tänk brett, utöver utbildningen satsa på att bli bra på verktyg som excel, teams, tableau etc. FM branschen är bred. Tänk utanför boxen. FM är överallt.

Är du nyfiken på Facility Management? Läs mer om utbildningen här!