Vad gör en B2B-säljare?

Säljutbildning för dig som vill bygga affärsmässiga relationer och göra karriär inom försäljning och marknadskommunikation.

B2B (business-to-business) och är en marknadsstrategi som handlar om försäljning av produkter och tjänster mellan företag. Som B2B-säljare, även kallat företagssäljare, är du länken mellan ditt företags erbjudande och andra bolag. Du driver köpprocesser, bygger affärsmässiga relationer och genomför lönsamma affärer.

Du arbetar med olika sälj- och förhandlingstekniker, behovsanalyser och marknadsföringsstrategier för att få bra koll på din bransch och dina kunder. B2B är till stor del inriktad på problemlösning - hur kan försäljningen öka, processerna förenklas, leveranser förbättras eller andra delar i arbetet underlättas? Utbildningen ger dig en helhetsbild på försäljning, marknadsföring och ekonomi där målet är att du ska utveckla din personliga säljstil och förmåga att driva en affär till avslut.

Ansökan öppnar: Februari 2023

Start: Augusti 2023

Studieort: Örebro

Längd: 2 år

Studietakt: Heltid

Praktik: 24 veckor

Utbildningstyp: Program

Ansökan stängd

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd

Karriär och jobbutsikter

Den digitala utvecklingen har skapat nya beteenden och bidragit till ökad konkurrens globalt. Smarta tekniska verktyg och onlinemarknadsföring har blivit en självklar del av säljyrket. Det har gjort att säljrollen förändrats och blivit mycket mer kunskapsintensiv. Som utbildad B2B-säljare finns därför många arbetsmöjligheter. Beroende på intresse och annan kompetens kan du söka dig till den bransch som du är intresserad av. Läs mer om företagens stora behov av B2B-kompetens här!

Exempel på yrkesroller

 • Account Manager
 • B2B-säljare
 • Företagssäljare
 • Projekt- och säljledare
 • Säljkonsult
 • Projektledare, affärsutveckling

Utbildningsmål

Säljutbildningen ger dig en yrkeshögskoleexamen. Efter genomförd utbildning har du förmåga att driva sälj- och affärsprocesser samt olika projekt, från planering och genomförande till avslut och uppföljning. Du kan göra marknadsanalyser och marknadsplanering samtidigt som du lär dig principerna för marknadsbevakningar. Under utbildningen läser du även webbutbildningen Excel för Säljare. Efter utbildningen kommer du bland annat ha kunskap i:

 • Digital försäljning (Social Selling och Content Marketing)
 • Dataanalys och Marketing Automation
 • Försäljning- och marknadsföringsstrategier
 • Affärsekonomi och ekonomistyrning i försäljningsprocessen
 • Ledarskapsmetoder, gruppdynamik och målstyrning
 • Affärsutveckling
 • Affärsjuridik
 • Projektledning

YH-utbildningens upplägg

B2B-säljare är en heltidsutbildning som du läser på Affärshögskolan i Växjö eller Örebro under två år. I Växjö är det undervisning på plats en dag i veckan. I Örebro är det undervisning på plats cirka 2-3 dagar per vecka. Övrig tid läggs på grupparbeten och studier på egen hand, vilket öppnar upp för en flexibel studieplats. I utbildningen ingår 24 veckors praktik som kallas för LIA (lärande i arbete) inom yrkeshögskolan.

Mer information

 

Saknar du behörighet? Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du arbetslivserfarenhet eller annan kunskap som kan motsvara behörighetskraven? Läs om hur du kan bli behörig »

Affärshögskolan har skapat YH-utbildningen B2B-säljare tillsammans med företag i branschen, utifrån arbetsmarknadens kompetensbehov. Många av dessa företag engagerar sig även i utbildningens ledningsgrupp som bland annat arbetar med kvalitetssäkring och utveckling. Här är några av våra samarbetspartners för säljutbildningen:

ATEA Sverige AB  |  Binary Brains AB  |  CITK IT Konsult AB  |  K3 Nordic AB  |  MoveTech  |  Säljarnas  |  Villeroy & Boch  |  U-Turn Consulting

Kommande starter
Aug 2023 – juni 2025 (Örebro)

Intresserad av kommande starter? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad.


Pågående starter

Aug 2022 – juni 2024 (Örebro & Växjö)
Aug 2021 – juni 2023 (Örebro & Växjö)
Dec 2020 – dec 2022 (Örebro & Växjö)

Läs om hur utbildningsutbudet styrs inom yrkeshögskolan »

 

Säljutbildningen är kanon! Jag har tagit med mig säljtekniker och ledarskapsstilar som jag har stor nytta av idag.

- Tidigare studerande

Kursöversikt

Möt tidigare studerande

Utbildad B2B-säljare blev egenföretagande storsäljare
2021-04-06 Intervju

Utbildad B2B-säljare blev egenföretagande storsäljare

Sebastian Virta pluggade till marknadsinriktad företagssäljare (B2B-säljare) på Affärshögskolan och ...

Olika bakgrund, gemensamt framtidsjobb inom B2B
2020-03-11 Intervju

Olika bakgrund, gemensamt framtidsjobb inom B2B

Från Ystad och Örnsköldsvik och olika bakgrund till att gå i samma klass påväg mot nya karriärer som...

Saga Andersson: Bli attraktiv genom din YH-utbildning
2019-11-20 Intervju

Saga Andersson: Bli attraktiv genom din YH-utbildning

Saga Andersson pluggar andra året på Sales & Marketing B2B i Växjö och har redan tagit stora karriär...

Vanliga frågor

Intresseanmälan

Inte redo att ansöka än? Intresserad av framtida starter? Skicka in en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad om utbildningen.

Välj utbildning

Affärshögskolans hantering av personuppgifter

När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar ditt namn och e-postadress. Vi behöver dessa uppgifter för att kunna registrera dig på vårt nyhetsutskick och skicka ut riktad information och marknadsföring om utbildningen som du är intresserad av.

Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. En intresseanmälan är inte bindande, utan du kan närsomhelst ta tillbaka ditt samtycke genom att avregistrera dig från våra nyhetsutskick. Läs hela vår integritetspolicy.