Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Ansök Nu

Snabba fakta

Sista ansökningsdag15 oktober 2020

UtbildningstypYrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri och CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng400 YH-poäng

StudieortÖrebro & Distans (Växjö/Halmstad)

Startdatum December 2020

Vad gör en B2B-säljare?

Som B2B-säljare säljer du produkter och tjänster till företag. Framför allt bygger du långsiktiga affärsmässiga relationer med människor utifrån ett helhetsperspektiv på försäljning och marknadsföring för att kunna genomföra lönsamma affärer.

Jobba som B2B-säljare

Efter examen kan du arbeta med företagsförsäljning inom de allra flesta branscher:

 • Account manager
 • B2B-säljare (företagssäljare)
 • Projekt- och säljledare
 • Säljkonsult

Vad tjänar en B2B-säljare?

En företagssäljare har enligt SCB en snittlön i Sverige på 43 800 kronor. Det är dock viktigt att tänka på att lönen kan variera mycket beroende på tidigare erfarenhet och om du har andra egenskaper eller kompetenser som företaget ser som värdefulla för den kommande yrkesrollen. Exempel på sådana kan vara ledarskap och/eller god kännedom om en viss bransch.

Utbildningsform och upplägg

B2B-säljare är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid hos Affärshögskolan i Örebro, på distans eller via satellitorten Halmstad under 2 år.

För dig som läser utbildningen på plats är det uppskattningsvis lärarledd undervisning cirka 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier. För dig som pluggar på distans

Eftersom YH-utbildningens studietakt är 100 procent rekommenderar vi inte att du arbetar heltid eller alltför mycket vid sidan av studierna. Under en stor del av din studietid är du dessutom ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan. Då är det heltid på företaget som gäller.

Kunskap efter utbildningen

Efter genomförd utbildning har du kunskap om företagens affärsmässiga och företagsekonomiska villkor samt förståelsen för säljarens roll. Du har förmågan att självständigt driva sälj- och affärsprocesser samt projekt, från planering och genomförande till avslut och uppföljning.

Du kan självständigt formulera och analysera marknadsföringsproblem samt ge förslag på lösningar. Du kan göra marknadsanalyser och marknadsplanering och dessutom lär du dig principerna för marknadsbevakning.

YH är en bra utbildningsform i nära samarbete med näringslivet och att de teoretiska kunskaperna inom B2B-försäljning varvas och kan tillämpas praktisk i samband med LIA-praktiken ute på företagen är ett mycket bra koncept, både för de studerande och för oss i branschen.

– Fredrik Berggren, VD på Stämpelfabriken.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen

När du har läst klart utbildningen är det inte bara efterfrågad kompetens och ett utökat kontaktnätverk du har i bagaget, utan du får även ett examensbevis som är oerhört värdefullt för framtiden, exempelvis när du ska söka jobb.

Behörighetskrav

Saknar du behörighet? Såhär blir du behörig

Du vet väl att du kan ansöka till en YH-utbildning även om du inte har full behörighet? Vi gör en bedömning av varje ansökan! Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen och yrkesrollen som den leder till genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven?

Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs mer om hur du kan bli fullt behörig här.

Urval av kurser:

 • Affärsjuridik
 • Affärskommunikation och retorik
 • Affärsutveckling
 • Digital försäljning
 • Examensarbete
 • LIA 1
 • LIA 2
 • Operativ försäljning
 • Personligt ledarskap
 • Strategisk försäljning

Observera att utbildningens kurser skiljer sig åt mellan orterna, eftersom den regionala arbetsmarknaden styr innehållet.

Läs hela kursbeskrivningarna här:

Växjö: Kursplan B2B-säljare Växjö
Örebro: Kursplan B2B-säljare Örebro


Excel och Powerpoint erbjuds kostnadsfritt som onlinekurser genom Learnesy.
Onlinekurserna ingår i utbildningen för dig som studerar till B2B-säljare i Örebro.

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

Nästa start av B2B-säljare är i december 2020.

 • Ansökan öppnar: 20 augusti
 • Ansökan stänger: 15 oktober
 • Sista dag för komplettering av din ansökan: 23 oktober

YH-utbildningar arbetas fram utifrån arbetsmarknadens behov. Därför har vi självklart ett tätt samarbete med näringslivet, både vad gäller utformning och utveckling av våra yrkeshögskoleutbildningar. Här är några av våra samarbetspartners för B2B-säljare:

 • ATEA Sverige AB
 • Binary Brains AB
 • Bollman Invest AB
 • CITK IT Konsult AB
 • K3 Nordic AB
 • Movetech AB
 • Säljarnas Riksförbund
 • U-Turn Consulting
 • Villeroy & Boch Gustavsberg AB

För frågor om behörighet och ansökan

Affärshögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@affarshogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Distans (Växjö/Halmstad)

Szilárd Varga
040-20 48 94 | szilard.varga@plushogskolan.se

Örebro

Micaela Gribing
019-10 00 81 | micaela.gribing@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Distans (Växjö/Halmstad)

Rebecka Lindberg
036-770 14 00 | rebecka.lindberg@plushogskolan.se

Örebro

Joel Rudolfsson
019-611 58 57 | joel.rudolfsson@plushogskolan.se

B2B-säljare är utbildningen för dig som vill jobba med företagsförsäljning.

Välj mellan en mängd branscher efter examen!

Plugga kostnadsfritt och CSN-berättigat.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Huvudmannen är personuppgiftsansvarige på den skola du går på eller har lämnat en intresseanmälan till. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i ett år efter att ansökningsperioden är över för den sökta utbildningen. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
Från B2C till B2B-säljare Featured blid Intervju

12/04/2019

Från B2C till B2B-säljare

Hanna tog steget mot att fördjupa sina kunskaper i B2C och förgrena sig mer mot B2B (företagsförsäljning) - något som både varit roligt och lärorikt att göra genom en YH-utbildning.

Allt du velat veta om B2B-säljare Featured blid FAQ

16/05/2019

Allt du velat veta om B2B-säljare

Är du nyfiken på ett yrke som B2B-säljare? Här får du mer information och svar på de vanligaste frågorna om utbildningen!

Anton utbildade sig till säljare och landade på TakeOff Featured blid Intervju

04/08/2016

Anton utbildade sig till säljare och landade på TakeOff

Anton Åkerling har läst till marknadsinriktad företagssäljare på Affärshögskolan i Örebro och arbetar idag som affärsutvecklare för filmproduktionsbolaget TakeOff.