Snabba fakta

Sista ansökningsdagAnsökan öppnar i februari

Utbildningstyp Yrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd2 år, kostnadsfri & CSN-berättigad

Studietakt100%

Poäng400 YH-poäng

StudieortVäxjö, Örebro

Startdatum Augusti 2022

Vad gör en B2B-säljare?

En B2B-säljare är en försäljare enligt konceptet Business-to-business vilket handlar om köpprocesser som sker mellan företag. Det innebär att du som B2B-säljare säljer produkter och tjänster till andra företag. Din främsta arbetsuppgift är att bygga långsiktiga affärsmässiga relationer utifrån ett helhetsperspektiv på försäljning och marknadsföring för att genomföra lönsamma affärer. Du har kunskap om företagets erbjudande, din bransch och dina kunder. Det blir även allt mer viktigt och efterfrågat att en företagssäljare även har kunskap i marknadsföring, för att kunna marknadsföra och sälja in produkter eller tjänster på ett effektivt och lönsamt sätt. Detta gör du genom att dagligen arbeta med olika sälj- och förhandlingstekniker, behovsanalyser och marknadsföringsstrategier.

Utbildningen ger dig en helhetsbild på försäljning, marknadsföring och ekonomi där målet är att du ska utveckla din personliga säljstil och din förmåga att driva en affär till avslut. I rollen som B2B-säljare är förmågan att få kontakt, lyssna in kundens behov och få ett förtroende avgörande för att lyckas.

Varför läsa utbildningen B2B-säljare?

Säljrollen har på senare tid förändrats mycket i och med teknisk utveckling och en ökad konkurrens på den globala marknaden. Det har gjort att säljyrken blivit mycket mer kunskapsintensiva, vilket skapar många arbetsmöjligheter för dig som utbildad B2B-säljare. Beroende på intresse och annan kompetens kan du söka dig till den bransch som du är intresserad av.

Exempel på yrkesroller efter examen

 • Account Manager
 • B2B-säljare (företagssäljare)
 • Projekt- och säljledare
 • Säljkonsult

Vad tjänar en B2B-säljare?

En företagssäljare har enligt SCB en snittlön i Sverige på 43 800 kronor. Det är dock viktigt att tänka på att lönen kan variera mycket beroende på tidigare erfarenhet och om du har andra egenskaper eller kompetenser som företaget ser som värdefulla för den kommande yrkesrollen. Exempel på sådana kan vara ledarskap och/eller god kännedom om en viss bransch.

Kunskap efter utbildningen

Säljutbildningen ger dig en yrkeshögskoleexamen. Efter genomförd utbildning har du kunskap inom sälj/marknad och en bred kompetens för att bygga relationer och skapa kundvärde. Du har kunskap om företagens affärsmässiga och företagsekonomiska villkor samt förståelse för säljarens roll. Du har förmåga att driva sälj- och affärsprocesser samt projekt, från planering och genomförande till avslut och uppföljning. Du kan göra marknadsanalyser och marknadsplanering samtidigt som du lär dig principerna för marknadsbevakningar.

Under utbildningen läser du även webbutbildningen Excel för Säljare. Efter utbildningen kommer du bland annat ha kunskap i:

 • Digital försäljning gällande Social Selling och Content Marketing
 • Dataanalys och Marketing Automation
 • Försäljning- och marknadsföringsstrategier
 • Affärsekonomi och ekonomistyrning i försäljningsprocessen
 • Ledarskapsmetoder, gruppdynamik och målstyrning
 • Affärsutveckling
 • Affärsjuridik
 • Projektledning

YH är en bra utbildningsform i nära samarbete med näringslivet. Att teori och LIA-praktik varvas är ett mycket bra koncept, både för de studerande och för oss i branschen.

– Fredrik Berggren, VD på Stämpelfabriken.

Utbildningens upplägg

 • Studieform: Växjö eller Örebro
 • Studietakt: 100%
 • Praktik (LIA): 24 veckor

B2B-säljare är en yrkeshögskoleutbildning som du läser på heltid under 2 år hos Affärshögskolan i Växjö eller Örebro. Uppskattningsvis är det lärarledd undervisning 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier. Under totalt 24 veckor av din studietid är du ute på praktik, som kallas för LIA eller lärande i arbete inom yrkeshögskolan.

Saknar du behörighet? Ingen fara! Vi gör en bedömning av varje ansökan. Kanske har du vad som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen genom att du har samlat på dig arbetslivserfarenhet som kan motsvara behörighetskraven? Du kan även läsa in de kurser du saknar genom komvux på din hemort eller som korta preparandkurser hos oss. Läs om hur du kan bli behörig här.

YH-utbildningar arbetas fram utifrån arbetsmarknadens behov. Därför har vi självklart ett tätt samarbete med näringslivet, både vad gäller utformning och utveckling av våra yrkeshögskoleutbildningar. Här är några av våra samarbetspartners för B2B-säljare som ser till att utbildningen håller hög kvalitet:

ATEA Sverige AB      Binary Brains AB      CITK IT Konsult AB      K3 Nordic AB      Movetech AB      Säljarnas Riksförbund      U-Turn Consulting      Villeroy & Boch Gustavsberg AB

 • Affärsekonomi
 • Affärsengelska
 • Affärsjuridik
 • Affärskommunikation
 • Affärsutveckling
 • Digital and Social Selling
 • Examensarbete
 • Försäljning 1
 • Försäljning 2
 • Internationella Affärer
 • LIA 1
 • LIA 2
 • Personligt Ledarskap
 • Projektledning
 • Strategisk Marknadsföring

Observera att utbildningens kurser kan skilja sig åt mellan orterna, eftersom den regionala arbetsmarknaden styr innehållet.

Läs hela kursbeskrivningarna här:
Kursplan B2B-säljare Växjö
Kursplan B2B-säljare Örebro


Excel och Powerpoint erbjuds kostnadsfritt som onlinekurser genom Learnesy.
Onlinekurserna ingår i utbildningen för dig som studerar till B2B-säljare i Örebro.

Yrkeshögskolans logotyp och Centrala studiestödsnämndens logotyp

För frågor om behörighet och ansökan

Affärshögskolans antagningsenhet
019-100 080 | yhansokan@affarshogskolan.se

För frågor om utbildningens innehåll och upplägg

Växjö
Edina Bujor
010-142 11 76 | edina.bujor@plushogskolan.se

Örebro
Lena Thyr
019-10 00 71 | lena.thyr@plushogskolan.se

För företag och samarbetsmöjligheter

Svante Johansson
019-611 58 57 | svante.johansson@plushogskolan.se

B2B-säljare är utbildningen för dig som vill jobba med företagsförsäljning.

Välj mellan en mängd branscher efter examen!

Plugga kostnadsfritt och CSN-berättigat.

Intresseanmälan

Är du intresserad av en eller flera av våra utbildningar? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

Jag samtycker till att mina personuppgifter samlas in och behandlas för att kunna ta emot riktad information och marknadsföring. Läs hela vår personuppgiftspolicy här
Hantering av personuppgifter
När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar dina personuppgifter för att vi ska kunna registrera din intresseanmälan eller ansökan. De personuppgifter som vi behandlar om dig är ditt namn, din e-postadress, ditt telefonnummer, utbildningen du är intresserad av samt när du börjar en YH-utbildning. Vi behandlar dessa uppgifter om dig i ett IT-system som används av alla bolag inom AcadeMedia-koncernen.
Om du samtycker till att ta emot marknadsföring och information från våra skolor kommer vi även att behandla dina personuppgifter för detta ändamål. Utöver vad som framgår ovan kan vi komma att lagra trafiken i syfte att förbättra webbplatsen, samt för att efterkomma anmodan från myndighet eller att upptäcka och förebygga olagliga aktiviteter.
Plushögskolan AB är personuppgiftsansvarige på Plushögskolan AB. Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. Uppgifterna lagras i tre år i taget tills du återkallar ditt samtycke. Vi använder oss av automatiserat individuellt beslutsfattande och profilering när vi skickar ut marknadsföring och annan information till dig.
Du kan när som helst återkalla ditt samtycke. Du når våra dataskyddsombud här. Du hittar mer information på trygg.academedia.se. Om du vill ta emot marknadsföring, information och påminnelser från våra skolor, bocka i rutan nedan.
B2B-studerande snackar sälj och marknadsföring med LIA-företag Featured blid Intervju

21/04/2021

B2B-studerande snackar sälj och marknadsföring med LIA-företag

Cassandra är en av våra B2B-studerande som just nu gör sin LIA på startup-företaget Binary Brains. Hon har intervjuat försäljningschefen och företagets Customer Success Manager för att snacka om säljyrket. Läs intervjun här!

Utbildad B2B-säljare blev egenföretagande storsäljare Featured blid Intervju

06/04/2021

Utbildad B2B-säljare blev egenföretagande storsäljare

Sebastian Virta pluggade till marknadsinriktad företagssäljare (B2B-säljare) på Affärshögskolan och tog examen 2015. Idag driver han sitt eget företag Grillkung.se.

Olika bakgrund, gemensamt framtidsjobb inom B2B Featured blid Intervju

11/03/2020

Olika bakgrund, gemensamt framtidsjobb inom B2B

Från Ystad och Örnsköldsvik och olika bakgrund till att gå i samma klass påväg mot nya karriärer som B2B-säljare. Läs om Ibrahim och Beatrices utbildningsresa på Affärshögskolan i Örebro.