Framtidsjobbet: alla branscher behöver B2B-säljare

Av Amanda Slättenhäll

Drömmer du om att leda ett team, hjälpa företag att växa eller kanske en internationell karriär? Då kan företagsförsäljning (B2B) vara svaret! I B2B-världen spelar det ingen roll om du är intresserad av teknik, industri eller skönhet, det finns alltid en plats för dig. Förutom goda jobbmöjligheter och attraktiva löner blir du också en viktig del i dina kunders framgång. Affärshögskolans YH-utbildning till B2B-säljare gör dig redo för dessa möjligheter. Bara fantasin sätter gränser!

Stort behov, breda karriärmöjligheter

Efterfrågan på utbildade B2B-säljare är hög. Tack vare digitaliseringen och ett ökat fokus på hållbarhet letar företag överallt, oavsett bransch, efter medarbetare som inte bara kan traditionell försäljning utan också är vassa på digitala verktyg och arbetsmetoder.

Säljare som yrkesgrupp ligger på tredje plats över bristyrken i Sverige. Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara liten konkurrens om jobben de närmsta åren och att personer med en säljutbildning har stora jobbmöjligheter över hela landet. Med andra ord, att utbilda dig inom B2B-sälj öppnar dörrar till en värld av möjligheter.

Som rekryteringskonsult träffar jag olika företag dagligen och vi ser ett stort behov av utbildade säljare hos våra kunder, säger Marcus Rosenblom, Rekryteringskonsult, OnePartnerGroup.

B2B-försäljningen har förändrats. Strategier som fungerat tidigare går inte att använda längre, allt blir mer digitalt och behoven har ändrats vilket gör att vi behöver mer kvalificerade B2B-säljare, säger Jens Collskog, Försäljningschef & Partneransvarig, Colix System.

Vad är B2B-försäljning?

B2B (business to business) handlar om att sälja produkter eller tjänster direkt mellan företag, till skillnad från B2C (business to consumer) där försäljning sker direkt till konsumenten. B2B-säljare arbetar med att bygga långsiktiga relationer, förstå komplexa kundbehov och erbjuda skräddarsydda lösningar som hjälper företag att växa.

Säljare är det viktigaste vi har i ett bolag, säger Anders Niclazon, VD, Sveriges talare AB.

B2B är en händelserik och spännande bransch som ständigt utvecklas, vilket gör att du kommer att hålla dig uppdaterad på de senaste trenderna och teknikerna. Snittlönen för en B2B-säljare ligger på cirka 46 000 kr/månad.

Studera till B2B-säljare på Affärshögskolan

I över 10 år har Affärshögskolan i Örebro utbildat säljare inom B2B och marknadsföring. YH-utbildningen, som bara är två år, är utformad för att ge dig de kunskaper och verktyg som behövs för att lyckas. Tillsammans med företag som Säljarnas Riksförbund, PerformIQ och AxÖ Consulting anpassas utbildningen för att leverera högt efterfrågad kompetens inom affärsutveckling, projektledning, ekonomi och strategisk marknadsföring.

Dessutom får du praktisk erfarenhet av yrket redan under studietiden genom LIA (praktik), vilket är extremt värdefullt när du ska ta dig ut på arbetsmarknaden. Det är en bidragande orsak till att 9 av 10 studerande får jobb kort efter examen – många på sin praktikplats!

Vi ser B2B-säljare som ett mycket positivt initiativ för vår verksamhet. Vår försäljning handlar uteslutande om värdebaserad B2B-försäljning. Vi samarbetar med Affärshögskolan vad gäller LIA och har nyligen anställt en LIA-studerande. Säljutbildningen motsvarar vårt behov av kompetens inom försäljning, säger Johan Selvén, Försäljningschef, Volvo Lastvagnar Sverige AB.

Relaterade artiklar

Hetaste utbildningarna just nu - 9/10 får jobb
2024-02-27 Nyhet

Hetaste utbildningarna just nu - 9/10 får jobb

9 av 10 som läst en YH-utbildning får jobb kort efter examen. Se höstens utbud 2024...

Så vågar du byta yrke – tips vid karriärväxling
2023-04-18 Tips

Så vågar du byta yrke – tips vid karriärväxling

Har du precis tagit studenten och vill hamna i rätt yrkesroll från början eller är du mitt i ka...

9 av 10 får jobb efter examen – därför väljer allt fler AH
2022-10-17 Nyhet

9 av 10 får jobb efter examen – därför väljer allt fler AH

Här listas 5 anledningar till varför många väljer att utbilda sig på Affärshögskolan...