9 av 10 får jobb efter examen – därför väljer allt fler Affärshögskolan

Av Sofia Björnér

Yrkeshögskolan har vuxit explosionsartat de senaste åren och det råder ingen tvekan om att den starka kopplingen till näringslivet är något som lockar många. Hela 9 av 10 som läst en YH-utbildning på Affärshögskolan får jobb inom ett halvår efter examen. Dessutom uppger 91% vara nöjda med sin utbildning. I den här artikeln listas fem anledningar till varför många väljer att vidareutbilda sig på Affärshögskolan.
Studerande utanför skolan

Lämna intresseanmälan

Intresserad av att läsa på Affärshögskolan? Gör en intresseanmälan och få information om framtida starter!

1. Skapat med företag

Näringslivet går hand i hand med Affärshögskolan för att matcha kompetens- och rekryteringsbehov. Tillsammans med företag utformar Affärshögskolan utbildningar som MYH granskar. Om de bedömer att utbildningen har en stark arbetslivsanknytning, håller hög kvalitet och leder till en kvalificerad yrkesroll får den starta.

Dessutom har varje YH-utbildning en egen ledningsgrupp med branschexperter som utvecklar och kvalitetssäkrar kursinnehållet. Oavsett vilken utbildning du väljer kan du alltså vara säker på att din kompetens efterfrågas hos arbetsgivare.

– Jag fick intrycket av att YH-utbildningar var mer moderna än andra universitetsutbildningar eftersom YH är utvecklat för att möta arbetsmarknadens behov, säger Angeliqa Jonsson, tidigare studerande.

2. Värdefull praktik

Alla program innehåller LIA (lärande i arbete), vilket är yrkeshögskolans benämning på praktik. Tack vare praktiken får du chans att samla på dig praktiska erfarenheter som är värdefullt i din kommande yrkesroll. Målet är att du ska få en fot in på arbetsmarknaden, knyta kontakter i branschen och stärka dina chanser till en anställning efter studierna. Bland studerande anses LIAn vara bland det roligaste med hela utbildningen. Många erbjuds dessutom anställning på sin LIA redan innan utbildningen ens är slut.

– Jag fick jobb på min LIA-plats redan innan examen. Tack vare utbildningen fick jag in en fot i branschen, vilket gav mig chans att jobba med det som länge varit min hobby, säger My Amrén, tidigare studerande.

3. Utbildare från branschen

Affärshögskolan handplockar föreläsare som är verksamma i aktuell bransch. Samhället förändras. Företag utvecklas. Kunskap förnyas. Därför är samarbetet med näringslivet en förutsättning för att hålla utbildningarna "up to date". Vanligt är att utbildarna konsultar och därmed utbildar vid sidan av sitt arbete. Detta ger dig som studerande den allra senaste kunskapen på området.

– Det bästa är att jag lär mig enormt mycket av utbildarna som jobbar i branschen och specialiserade på de kurser vi läser. Att utbildarna kommer direkt från näringslivet motiverar och inspirerar mig jättemycket, säger Emilia Lindeberg, tidigare studerande.

4. Kostnadsfritt med CSN-stöd

Alla program hos Affärshögskolan är kostnadsfria och CSN-berättigade. Det innebär att du kan studera gratis, få studiebidrag och gå från jobbdröm till drömjobb! Du som är mitt i arbetslivet och vill kompetensutvecklas kan även ansöka om omställningsstudiestöd. Ett extra ekonomiskt stöd som ger dig en viss procent av din lön under studietiden.

5. Flera sätt att bli behörig

Alla ska ha chans att utbilda sig och nå sin karriärdröm! Därför erbjuds flera sätt att bli behörig till Affärshögskolans utbildningar. Du kan bland annat ansöka med reell kompetens eller läsa en preparandkurs. Efter bara 1-2 år är du färdigutbildad och besitter kompetens som är hett eftertraktad.

Intresseanmälan

Intresserad av kommande starter? Gör en intresseanmälan, generell eller till en specifik utbildning, så håller vi dig uppdaterad.

Välj utbildning

Hantering av personuppgifter

Genom att skicka in en intresseanmälan samtycker du till att få utskick om vald utbildning där vi informerar om utbildningen, viktiga datum och hur du ansöker. Vi kommer då att behandla ditt namn och din e-postadress med stöd av ditt samtycke fram tills att du återkallar samtycket, avregistrerar dig från våra utskick eller på annat sätt invänder mot marknadsföringen.

När du skickar in en intresseanmälan samtycker du även till att vi använder informationen du angett i formuläret tillsammans med informationen du anger om du påbörjar en ansökan via yh-antagning.se. Informationen vi använder från din ansökan är e-post, status och vald utbildning. Syftet är att anpassa våra utskick så de blir mer relevanta för dig utifrån var i ansökningsprocessen du befinner dig.

Du har rätt att när som helst ta tillbaka ditt samtycke. Detta gör du genom att klicka på avregistreringslänken som finns i alla utskick. Återkallande av ditt samtycke påverkar inte lagligheten av behandlingen innan samtycket återkallades.

Du har även rätt att kontakta oss för att få information om vilka uppgifter som behandlas om dig eller för att begära rättelse, radering eller begränsning av dina personuppgifter. Läs mer om dina rättigheter och hur vi hanterar personuppgifter.

Observera att en intresseanmälan inte är samma sak som en ansökan.

Relaterade artiklar

Så vågar du byta yrke – tips vid karriärväxling
2023-04-18 Tips

Så vågar du byta yrke – tips vid karriärväxling

Har du precis tagit studenten och vill hamna i rätt yrkesroll från början eller är du mitt i ka...

Studie- och yrkesvägledning: så väljer du rätt utbildning...
2022-05-27 Nyhet

Studie- och yrkesvägledning: så väljer du rätt utbildning...

Behöver du stöd och råd i ditt utbildnings- eller karriärval...

Studerande om yrkeshögskolan – en vinnande utbildningsform
2022-05-16 Intervju

Studerande om yrkeshögskolan – en vinnande utbildningsform

Den starka kopplingen till näringslivet är något som lo...