9 av 10 får jobb efter examen – därför väljer allt fler Affärshögskolan

Av Sofia Björnér

Yrkeshögskolan har vuxit explosionsartat de senaste åren och det råder ingen tvekan om att den starka kopplingen till näringslivet är något som lockar många. Hela 9 av 10 som läst en YH-utbildning på Affärshögskolan får jobb inom ett halvår efter examen. Dessutom uppger 87% vara nöjda med sin utbildning. I den här artikeln listas fem anledningar till varför många väljer att vidareutbilda sig på Affärshögskolan.

Lämna intresseanmälan

Är du intresserad av att läsa på Affärshögskolan? Klicka här för att göra intresseanmälan och få information om framtida starter!

1. Skapat med företag

Näringslivet går hand i hand med Affärshögskolan. För att en yrkeshögskoleutbildning ska få starta krävs det att företag uttryckt ett stort behov av kompetenserna som utbildningen ger. Tillsammans med företag utformar Affärshögskolan olika utbildningskoncept som Myndigheten för yrkeshögskolan granskar. Om de bedömer att utbildningen har en stark arbetslivsanknytning, håller hög kvalitet och leder till en kvalificerad yrkesroll får utbildningen starta. Dessutom har varje YH-utbildning en egen ledningsgrupp kopplad till sig med representanter från näringslivet. De ser till att utbildningens upplägg och innehåll löpande hänger med i branschens utveckling.

– Jag fick intrycket av att YH-utbildningar var mer moderna än andra universitetsutbildningar eftersom YH är utvecklat för att möta arbetsmarknadens behov, säger Angeliqa Jonsson, tidigare studerande.

2. Värdefull praktik

Alla program innehåller LIA (lärande i arbete), vilket är yrkeshögskolans benämning på praktik. Tack vare praktiken får du chans att samla på dig praktiska färdigheter och erfarenheter som är värdefullt i ditt kommande yrkesliv. Målet är att du ska få en fot in på arbetsmarknaden, knyta kontakter i branschen och stärka dina chanser till en anställning efter studierna. Bland studerande anses LIAn vara bland det roligaste med hela utbildningen. Många erbjuds dessutom anställning på sin LIA redan innan utbildningen ens är slut.

– Jag fick jobb på min LIA-plats redan innan examen. Tack vare utbildningen fick jag in en fot i branschen, vilket gav mig chans att jobba med det som länge varit min hobby, säger My Amrén, tidigare studerande.

3. Utbildare från branschen

Affärshögskolan handplockar föreläsare som är verksamma i aktuell bransch. Samhället förändras. Företag utvecklas. Kunskap förnyas. Därför är samarbetet med näringslivet en förutsättning för att hålla utbildningarna "up to date". Vanligt är att utbildarna konsultar och därmed utbildar vid sidan av sitt arbete. Detta ger dig som studerande den allra senaste kunskapen på området.

– Det bästa är att jag lär mig enormt mycket av utbildarna som jobbar i branschen och specialiserade på de kurser vi läser. Att utbildarna kommer direkt från näringslivet motiverar och inspirerar mig jättemycket, säger Emilia Lindeberg, tidigare studerande.

4. Kostnadsfritt med CSN-stöd

Alla program hos Affärshögskolan är kostnadsfria och CSN-berättigade. Det innebär att du kan studera gratis, få studiebidrag och gå från jobbdröm till drömjobb! Nytt för i år är att du som är mitt i arbetslivet och vill kompetensutvecklas kan ansöka om omställningsstudiestöd. Ett extra ekonomiskt stöd som ger dig en viss procent av din lön under studietiden.

5. Flera sätt att bli behörig

Affärshögskolan är en kvalitetssäkrad yrkeshögskola som utbildar inom ekonomi, inköp, sälj, marknadsföring och projektledning. För att du ska ha möjlighet att göra karriär i den bransch du drömmer om erbjuds olika sätt att bli behörig. Du kan bland annat ansöka med reell kompetens eller läsa en preparandkurs.

Hos Affärshögskolan är du färdigutbildad inom 1-2 år och efter examen är du hett eftertraktad. Oavsett vilken utbildning du väljer att läsa kan du vara säker på att din kompetens efterfrågas hos arbetsgivare.

Intresseanmälan

Intresserad av kommande utbildningsstarter? Gör en intresseanmälan, generell eller till en specifik utbildning, så håller vi dig uppdaterad på viktiga datum.

Välj utbildning

Affärshögskolans hantering av personuppgifter

När du skickar in en intresseanmälan till oss behöver du lämna ditt samtycke till att vi behandlar ditt namn och e-postadress. Vi behöver dessa uppgifter för att kunna registrera dig på vårt nyhetsutskick och skicka ut riktad information och marknadsföring om utbildningen som du är intresserad av.

Vi tillämpar gällande integritetslagstiftning vid behandling av personuppgifter. En intresseanmälan är inte bindande, utan du kan närsomhelst ta tillbaka ditt samtycke genom att avregistrera dig från våra nyhetsutskick. Läs hela vår integritetspolicy.

Relaterade artiklar

Spaning 2022 – här är jobben som behövs nu och i framtiden
2022-07-06 Nyhet

Spaning 2022 – här är jobben som behövs nu och i framtiden

Yrkesroller som arbetsmarknaden efterfrågar! Här är branscherna som väntas anställa många personer. ...

Studie- och yrkesvägledning: så väljer du rätt utbildning...
2022-05-27 Nyhet

Studie- och yrkesvägledning: så väljer du rätt utbildning...

Behöver du stöd och råd i ditt utbildnings- eller karriärval...

Studerande om yrkeshögskolan - en vinnande utbildningsform
2022-05-16 Intervju

Studerande om yrkeshögskolan - en vinnande utbildningsform

Den starka kopplingen till näringslivet är något som lo...