Från säljare till internationell egenföretagare

Etibar Namazov, 28 år, driver eget start up-företag som erbjuder spellösningar för sportbettingoperatörer. För att kunna driva företaget så framgångsrikt som möjligt kände han att han saknade viss kunskap. Därför valde han att vidareutvecklas genom Affärshögskolans säljutbildning. Parallellt med sitt eget företag arbetar han på ett spelbolag i Frankfurt som snart kommer bli en av hans kunder. Här berättar han om B2B-utbildningen, yrket och hur det är att driva eget bolag.
Etibar Namazov med Affärshögskolans logotyp i bakgrunden

Hur kom det sig att du valde att utbilda dig till företagssäljare?

– Innan jag började utbildningen hade jag arbetat med försäljning i 4 år, bland annat inom MTG och vunnit priser som toppsäljare. För mig handlade alltså utbildningen om att få mer teoretisk kunskap i ledarskap, affärsutveckling, styrelsearbete, projektledning, internationella affärer, finansieringskalkylering, presentationsteknik, personlig utveckling med mera.

Varför fastnade du för B2B-utbildningen?

– Jag fastnade för att utbildningen har en röd tråd där alla kurser kopplas ihop. Jag kan kort säga att det här är en av de bästa investeringarna i mig själv (tidsmässigt) som jag kunde göra. Det som också fick mig att fullfölja utbildningen var utbildarna som har hög kompetens, brett nätverk som de gärna delar med sig av och inte minst lång erfarenhet av stora internationella affärer – det ger trovärdighet som gör att man lättare vill lära sig. Via den här utbildningen insåg jag hur mycket jag egentligen inte visste. Den ger verktyg som man kan använda sig av för att åstadkomma nästan vad som helst, sedan är det upp till var och en hur man tolkar och använder verktygen.

Om ni frågar mig vilken del av utbildningen jag skulle välja bort så har jag inget svar på det eftersom precis allt var givande.

Hur växte idén fram om att starta eget företag?

– Det kom väldigt naturligt, först kom idén, sedan kom en skiss på affärsplan, sedan startade jag ett AB. Efter 3,5 år insåg jag hur mycket mer jag behöver lära mig för att lyckas och det skulle kräva tydlig inriktning och disciplin – därför var Affärshögskolan det bästa valet jag kunde göra, då den har just tydlig inriktning och att man får deadlines med uppgifter som annars riskerar att aldrig bli slutförda.

Vad är det bästa med att vara egenföretagare?

– Det bästa med mitt företag är att det är kreativitetsfrämjande och en öppen företagskultur där vi strävar efter att varje individ ska känna självstyre, kompetens och mening – strävan efter att få styra våra egna liv, lusten att bli bättre på något som har betydelse och att det vi gör bidrar till något som är meningsfullt för många. Det mest utmanande är att ständigt hänga med i förändringar som sker i världen för att göra rätt strategiska drag för att förbli konkurrenskraftig och ha ett positivt kassaflöde.

Hur är det att arbeta i säljbranschen?

– Det är en växande bransch som erbjuder oändliga möjligheter. Bra atmosfär med smarta och drivande människor. Att arbeta inom den här branschen gör att man har koll på många förändringar i världen eftersom mycket hänsyn tas till lagar och regler i olika länder, politiska beslut, valutor och ny teknik som man annars aldrig ens hade hört om.

Etibars tips till dig som vill läsa en YH-utbildning inom sälj:

  • Ha intresse för mer än bara försäljning. Vill du enbart lära dig sälja kan man arbeta på ett försäljningsbolag där man får bra internutbildning. Den här B2B-utbildningen är mycket bredare och inkluderar många angränsande områden.
  • Passar bra för dig som vill starta eget företag – kanske har du redan börjat skissa lite och är en bit in i processen?
  • I slutändan blir det vad man gör det till, så det är en fördel om man har drivkraft för ständig utveckling och en vilja att lära sig.

Relaterade artiklar

Utbildad B2B-säljare blev egenföretagande storsäljare
2021-04-06 Intervju

Utbildad B2B-säljare blev egenföretagande storsäljare

Sebastian Virta pluggade till marknadsinriktad företagssäljare (B2B-säljare) på Affärshögskolan och ...

Saga Andersson: Bli attraktiv genom din YH-utbildning
2019-11-20 Intervju

Saga Andersson: Bli attraktiv genom din YH-utbildning

Saga Andersson pluggar andra året på Sales & Marketing B2B i Växjö och har redan tagit stora karriär...

Drömmen om eget företag blev verklighet
2018-12-09 Intervju

Drömmen om eget företag blev verklighet

Viktor hade länge drömt om att bli egenföretagare och redan under den första terminen av Sales Manag...