Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Saga Andersson: Bli attraktiv genom din YH-utbildning

Intervju - 11/20/2019

Foto av vår studerande Saga Andersson

Saga Andersson pluggar yrkeshögskoleutbildningen Sales & Marketing B2BAffärshögskolan i Växjö och tar examen i maj nästa år. Just nu är hon inne på sin första LIA-period (praktik) som hon gör på startup-företaget telness i Stockholm. Det är inte vilket företag som helst – deras vd har blivit nominerad till ”Founder of the Year” i Norden och Saga själv fick erbjudande om anställning redan några månader in i YH-utbildningen. Så från april 2019 jobbar hon som sales account manager parallellt med sina studier.

– Att jobba på ett startup är verkligen superkul av många anledningar, men framför allt för att man är med från början och sätter upp en företagskultur med såväl strukturer som rutiner.

Vi träffar Saga i Affärshögskolans lokaler på Liljeholmen, i Stockholm en fredagseftermiddag i november för ett samtal om utbildningen, kombinationen av studier, LIA och jobb, YH som utbildningsform och fördomar om hur en företagssäljare ”ska” vara.

När jag började plugga så kunde jag inte föreställa mig alla dessa dörrar som skulle öppnas. LIAn blir som en enda lång ”onboarding” in till ett företag, och vilket företag skulle inte tycka att det är toppen?

Vad fick in dig i studietankar?

– Efter att jag tog studenten 2015 så har jag jobbat mycket med telemarketing och telekom både på svensk mark och utomlands. När jag väl flyttade tillbaka till Sverige förra sommaren så hamnade jag i ett läge där jag kände att jag verkligen ville mer, men visste inte riktigt vad. Jag landade till slut i att jag ville plugga och efter ett par Googlesökningar så hittade jag utbildningen Sales and Marketing B2B som passade mig superbra och var ett väldigt naturligt nästa steg för mig i min karriär.

Hur är det att studera på Affärshögskolan?

– När jag började plugga denna yrkeshögskoleutbildning så kunde jag inte föreställa mig alla dessa dörrar som skulle öppnas. Jag gick in med en förutsättningslös inställning och påbörjade utbildningen mest för att jag ville veta ännu mer om försäljning och marknadsföring och det slutade med att jag blev ”headhuntad” åtta månader in i min studieperiod. Jag tror att det finns fördomar om att det skulle vara sämre att gå en YH-utbildning än en akademisk utbildning. Jag tror snarare tvärtom då LIAn blir som en enda lång ”onboarding” in till ett företag, och vilket företag skulle inte tycka att det är toppen?

När jag började plugga denna YH-utbildning så kunde jag inte föreställa mig alla dessa dörrar som skulle öppnas. Jag gick in med en förutsättningslös inställning och det slutade med att jag blev headhuntad 8 månader in i min studieperiod.

Hur fungerar det att jobba samtidigt som du studerar?

– Bra, men allt beror på vilken kurs man läser, skulle jag säga. Ibland behöver man lägga ned mer tid på självstudier, andra gånger diskuterar man mer på plats. Att kunna kombinera studier med jobb är även individuellt. Mitt tips är att känna efter ett tag och sedan ha dialog med arbetsgivaren om det blir en mer intensiv period. Det brukar oftast vara lätt att kompromissa, då din arbetsplats får ta del av den kompetens du får av utbildningen!

Hur hittade du din LIA-plats?

– Det var faktiskt telness som kontaktade mig åtta månader in i utbildningen och erbjöd mig en tjänst inom försäljning. Vid den tidpunkten så var det nästan sex månader kvar innan min LIA-period skulle börja, men redan då kom vi överens om att jag fick göra den där med inriktning mot marknadsföring och affärsutveckling.

Du bor och jobbar i Stockholm, men pluggar i Växjö. Hur fungerar det?

– När jag väl kom in på utbildningen så var jag i valet och kvalet om jag ville flytta till Växjö eller bo kvar i Stockholm, men i och med att det funkade så pass bra att ta tåget till Växjö härifrån så beslutade jag mig för att bo kvar i Stockholm. Visst, det blev långa dagar när jag pendlade, men det varar ju bara under en väldigt begränsad period så jag måste ändå säga att det har funkat bra! Dessutom så hjälper Affärshögskolan mig så att jag kan skriva tentor i Stockholm, vilket har varit väldigt uppskattat såklart.

Vilken kurs har varit roligast att läsa hittills?

– Svår fråga! Jag skulle nog säga digital marknadsföring eller strategisk försäljning. Den stora anledningen till att jag tyckte dessa var roligast är nog för att jag lärde mig väldigt mycket nyttigt som jag kan använda på min arbetsplats. Det är faktiskt så att det är just dessa två områden som jag också jobbar med i dagsläget, vilket såklart är väldigt roligt.

Vilka lärdomar tar du med dig från dina första tre terminer på AH?

– Det jag tar med mig om man bortser från all kunskap så är det att det är ett perfekt tillfälle att nätverka och knyta kontakter. Ta för dig! Är det någon kurs du tycker är extra kul, hugg tag i läraren och fråga om tips. Eller om hen vet någon som de kan koppla ihop dig med för en lunch, intervju eller annat för att du ska utvecklas i karriären. Sen vill jag också lyfta vikten av att använda LinkedIn och på rätt sätt. Det är ett perfekt tillfälle att boosta ditt personliga varumärke och utveckla ditt nätverk. Lägg till lärare, gästföreläsare och personer som inspirerar dig så är jag övertygad om att det kommer att vara till din fördel i framtiden.

Yrkeshögskolor anpassar verkligen sina utbildningar utefter behovet på marknaden, vilket gör att man lätt får jobb både under sin studieperiod men även efter. Jag vill verkligen belysa hur attraktiv man blir, både som ung och äldre, med en yrkeshögskolebakgrund.

För vem passar ett jobb inom försäljning och marknadsföring?

– Ett jobb inom försäljning och marknadsföring passar dig som är prestationsinriktad och tycker det är kul med utmaningar och att jobba mot mål.  Där vill jag verkligen slå ett slag och ”slå hål” på fördomen om att en säljare måste vara på ett visst sätt, så som extrovert, energisk, social och liknande för det stämmer inte. Det viktigaste är att du är ärlig mot dig själv och identifierar dina styrkor och utmaningar och jobbar utifrån dem.

Vilka dörrar öppnar Sales and Marketing B2B?

– Det jag tycker är bra med den här utbildningen är att jag har friheten att kunna jobba inom vilken bransch som helst när jag är klar. Ser man bara på de som går i min klass så har vi valt otroligt olika hela bunten. Någon har valt att jobba med marknadsinriktad försäljning inom sport, någon med media, jag med telecom, en fjärde med rekrytering… Tycker du att influencer marketing verkar spännande? Då kan du välja det! Du bestämmer och har mandat över vad du vill bli och utbildningen är ett verktyg som ska ta dig ett steg närmare att bli det.

Vad drömmer du om efter examen?

– Oj, svår fråga! Efter examen vill jag fortsätta jobba med digital marknadsföring och expansion som jag gör nu på min LIA. På lång sikt så har jag en dröm om att driva eget företag.

Avslutningsvis, har du något du vill lyfta till de som är nyfikna på att läsa en liknande utbildning?

– Det jag vill skicka med mig som borde lyftas är att tänka högre och större. Alla har olika drömmar och visioner så utmana dig själv och gör det ”obekvämt” för det är då man också växer och utvecklas. Det finns inga rätt eller fel på vad du vill åstadkomma med din utbildning! Se på Babba Rivera Canales! Hon läste också Sales and Marketing och har idag eget företag och varit med på ”Forbes 30 under 30”-listan. Så summan av kardemumman, tänk större!


Sagas topp 3 anledningar att läsa en YH-utbildning:

  • Du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden.
  • Du knyter kontakter och bildar dig ett nätverk.
  • Du väljer själv inom vilken bransch du vill göra karriär.

Publicerad: 2019-11-20