Saga Andersson: Bli attraktiv genom din YH-utbildning

Saga Andersson pluggar B2B på Affärshögskolan i Växjö. Just nu är hon inne på sin första praktikperiod som hon gör på startup-företaget Telness i Stockholm. Det är inte vilket företag som helst – deras VD har blivit nominerad till ”Founder of the Year” i Norden och Saga själv fick erbjudande om anställning redan några månader in på utbildningen. Från april 2019 jobbar hon som Sales Account Manager parallellt med sina studier. Vi träffar Saga för att höra mer om utbildningen och säljyrket.
Saga Andersson som sitter i en grå soffa med stora gröna växter bredvid sig

Vad fick in dig i studietankar?

– Efter att jag tog studenten 2015 så har jag jobbat mycket med telemarketing och telekom både på svensk mark och utomlands. När jag väl flyttade tillbaka till Sverige förra sommaren så hamnade jag i ett läge där jag kände att jag ville mer, men visste inte riktigt vad. Jag landade till slut i att jag ville plugga och efter ett par Googlesökningar så hittade jag utbildningen Sales and Marketing B2B (dagen Säljare inom B2B och marknadsföring) som passade mig superbra och var ett väldigt naturligt nästa steg för mig i min karriär.

Hur är det att studera på Affärshögskolan?

– När jag började plugga så kunde jag inte föreställa mig alla dessa dörrar som skulle öppnas. Jag gick in med en förutsättningslös inställning och påbörjade utbildningen mest för att jag ville veta ännu mer om försäljning och marknadsföring och det slutade med att jag blev ”headhuntad” åtta månader in i min studieperiod. Jag tror att det finns fördomar om att det skulle vara sämre att gå en YH-utbildning än en akademisk utbildning, men jag tror snarare det är tvärtom då praktiken blir som en enda lång ”onboarding” in till ett företag, och vilket företag skulle inte tycka att det är toppen?

När jag började plugga denna YH-utbildning så kunde jag inte föreställa mig alla dessa dörrar som skulle öppnas. Jag gick in med en förutsättningslös inställning och det slutade med att jag blev headhuntad 8 månader in i min studieperiod.

Vad är det bästa med utbildningen?

– Det jag tycker är bra med den här utbildningen är att jag har friheten att kunna jobba inom vilken bransch som helst när jag är klar. Ser man bara på de som går i min klass så har vi valt otroligt olika hela bunten. Någon har valt att jobba med marknadsinriktad försäljning inom sport, någon med media, jag med telecom, en fjärde med rekrytering... Tycker du att influencer marketing verkar spännande? Då kan du välja det! Du bestämmer och har mandat över vad du vill bli och utbildningen är ett verktyg som ska ta dig ett steg närmare att bli det.

– Den roligaste kursen vi hittills haft är nog digital marknadsföring eller strategisk försäljning. Anledningen till att jag tyckte dessa var roligast är nog för att jag lärde mig väldigt mycket nyttigt som jag kan använda på min arbetsplats. Det är faktiskt så att det är just dessa två områden som jag också jobbar med i dagsläget, vilket såklart är väldigt roligt.

Yrkeshögskolor anpassar verkligen sina utbildningar utefter behovet på marknaden, vilket gör att man lätt får jobb både under och efter sin studietid. Jag vill verkligen belysa hur attraktiv man blir, både som ung och äldre, med en yrkeshögskolebakgrund.

Hur fungerar det att jobba samtidigt som du studerar?

– Bra, men allt beror på vilken kurs man läser skulle jag säga. Ibland behöver man lägga ned mer tid på självstudier, andra gånger diskuterar man mer på plats. Att kunna kombinera studier med jobb är även individuellt. Mitt tips är att känna efter ett tag och sedan ha dialog med arbetsgivaren om det blir en mer intensiv period. Det brukar oftast vara lätt att kompromissa, då din arbetsplats får ta del av den kompetens du får av utbildningen!

Hur hittade du din LIA-plats?

– Det var faktiskt Telness som kontaktade mig åtta månader in i utbildningen och erbjöd mig en tjänst inom försäljning. Vid den tidpunkten så var det nästan sex månader kvar innan min LIA-period skulle börja, men redan då kom vi överens om att jag fick göra den där med inriktning mot marknadsföring och affärsutveckling. Att jobba på ett startup är verkligen superkul av många anledningar, men framför allt för att man är med från början och sätter upp en företagskultur med såväl strukturer som rutiner.

Du bor i Stockholm, men pluggar i Växjö. Hur fungerar det?

– När jag väl kom in på utbildningen så var jag i valet och kvalet om jag ville flytta till Växjö eller bo kvar i Stockholm, men i och med att det funkade så pass bra att ta tåget till Växjö härifrån så beslutade jag mig för att bo kvar i Stockholm. Visst, det blev långa dagar när jag pendlade, men det varar ju bara under en väldigt begränsad period så jag måste ändå säga att det har funkat bra! Dessutom så hjälper Affärshögskolan mig så att jag kan skriva tentor i Stockholm, vilket har varit väldigt uppskattat såklart.

För vem passar ett jobb inom försäljning och marknadsföring?

– Ett jobb inom försäljning och marknadsföring passar dig som är prestationsinriktad och tycker det är kul med utmaningar och att jobba mot mål.  Där vill jag verkligen slå ett slag och ”slå hål” på fördomen om att en säljare måste vara på ett visst sätt, så som extrovert, energisk, social och liknande för det stämmer inte. Det viktigaste är att du är ärlig mot dig själv och identifierar dina styrkor och utmaningar och jobbar utifrån dem.

Har du något tips till de som går i studietankar?

– Det jag vill skicka som borde lyftas mer är att våga tänka större. Alla har olika drömmar och visioner så utmana dig själv och gör det ”obekvämt” för det är då man också växer och utvecklas. Det finns inga rätt eller fel på vad du vill åstadkomma med din utbildning!

– Bortsett från all kunskap så är det även ett perfekt tillfälle att nätverka och knyta kontakter. Ta för dig! Är det någon kurs du tycker är extra kul, hugg tag i läraren och fråga om tips. Sen vill jag också lyfta vikten av att använda LinkedIn och på rätt sätt. Lägg till lärare, gästföreläsare och personer som inspirerar dig så är jag övertygad om att det kommer att vara till din fördel i framtiden.

Sagas topp 3 anledningar att läsa en YH-utbildning:

  • Du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden.
  • Du knyter kontakter och bildar dig ett nätverk.
  • Du väljer själv inom vilken bransch du vill göra karriär.

Intresserad av utbildningen? Lämna en intresseanmälan till kommande starter.

Relaterade artiklar

B2B-studerande snackar sälj och marknadsföring med LIA-företag
2021-04-21 Intervju

B2B-studerande snackar sälj och marknadsföring med LIA-företag

Cassandra är en av våra B2B-studerande som just nu gör sin LIA på startup-företaget Binary Brains. Hon har intervjuat fö...

Olika bakgrund, gemensamt framtidsjobb inom B2B
2020-03-11 Intervju

Olika bakgrund, gemensamt framtidsjobb inom B2B

Från Ystad och Örnsköldsvik och olika bakgrund till att gå i samma klass påväg mot nya karriärer som...

Från säljare till internationell egenföretagare
2018-10-16 Intervju

Från säljare till internationell egenföretagare

När Etibar började läsa Affärshögskolans säljutbildning var han redan en erfaren säljare med eget fö...