Sami uppfyllde sin dröm inom ekonomi

Sami Homsi är 23 år och kom till Sverige i slutet av 2014. På bara tre år har han skaffat sig en yrkeshögskoleexamen som affärsinriktad redovisningsekonom. I hemstaden Aleppo läste han ekonomiprogrammet på gymnasiet och fortsatte därefter sina studier på institutet för affärsbanker. Ambitionen var att arbeta inom den ekonomiska sektorn, men på grund av rådande situation i landet flyttade han till Sverige. Här läste han SFI i tre månader innan han påbörjade studier för att få behörighet till de högre utbildningarna som skulle uppfylla hans dröm.

Porträttbild på Sami Homsi

Hur var det att börja studera efter att du kommit till Sverige?

– Det var inte lätt i början. Det var en stor utmaning. Alltså man lär sig att prata svenska snabbt, men när det kommer till att man ska läsa en högre utbildning i ett land man inte bott i länge och ska läsa kurser som exempelvis juridik eller skriva ett examensarbete, då blir det jobbigt. Men det blir enklare med tiden, man lär sig snabbt och för varje termin blir det enklare; det gäller att våga. Skolan och speciellt min utbildningsledare spelade en stor roll för min utveckling och hjälpte mycket, såklart klasskamraterna också – de var bäst.

Hur hörde du talas om Affärshögskolan?

– När jag flyttade till Sverige så var planen att läsa ekonomi på högskolan eller universitetet, så jag läste in de kurser som behövdes för att komplettera mitt gymnasiebetyg, men precis innan det var dags för ansökan fick jag jobb på en bank. Det visade sig att kontorschefen gick den här utbildningen så jag blev tipsad att söka till Affärshögskolan istället. Jag tog kontakt med skolan och övertygades snabbt när de berättade om utbildningen och all praktik.

Vad har varit det bästa med utbildningen?

– LIA:n! Jag fick prova att jobba på olika företag, så att man vet var man verkligen vill jobba och trivs med efter utbildningen. Man ser hur arbetsmarknaden fungerar på riktigt. Det var även ett bra kursupplägg som gjorde att man fick med sig nyttig kunskap att använda sig av under praktiken.

Vad är dina framtidsplaner?

– Jag har fått jobb direkt efter utbildningen! Det som är bra med den här utbildningen är att den är populär, de flesta branschföretagen känner igen den och det finns en stor efterfrågan på arbetsmarknaden för redovisningsekonomer. Jag trivs jättebra på min arbetsplats och det är många som arbetar här som gått samma utbildning.

För vem passar yrket?

– Allt med redovisning går mot digitalisering nu, så det passar dem som gillar att utvecklas och lära sig nya saker hela tiden och såklart till de som har intresse för ekonomi och siffror. Man ska också vara noggrann och lösningsorienterad tycker jag.

Samis tips till dig som funderar på att läsa till redovisningsekonom

  • Sök till utbildningen – tveka inte!
  • Genomför inte dina LIA-perioder på samma företag. Det är bra att testa och se hur det fungerar på olika företag, både i offentlig och privat sektor.
  • Kämpa på! Fråga om hjälp om det känns tungt i vissa kurser, alla är hjälpsamma.

Vill du också göra som Sami och satsa på en karriär som affärsinriktad redovisningsekonom?

Fler intervjuer